Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Susannes dotter göts in i betong – dömde mannen smet: ”Tröstlöst”

Jocke Pettersson göt in Madelene i betong – har smitit från straffet.
29-åriga Madelene Ekfalk försvann den 6 november 2015. Hennes kropp hittades först efter flera månaders letande.
Foto: PRIVAT

Jocke Pettersson placerade Madelene i en gjutform – sen hällde han betong över hennes kropp och gömde blocket i skogen.

För det är han dömd till fängelse – men han har smitit undan straffet.

Enligt hans fru är han i Thailand.

– Han håller väl sig undan så länge han behöver, sen blir det väl preskriberat, säger Madelenes mamma Susanne.

Jocke Pettersson, 36, är dömd för att ha gjutit in Madelene Ekfalk, 29, i ett betongblock och gömt det utanför Upplands Väsby.

När betongsarkofagen hittades i februari 2016 hade det gått tre månader sen det sista livstecknet från småbarnsmamman Madelene kom.

Jocke Pettersson och hans dåvarande flickvän, en nu 33-årig kvinna, greps och häktades misstänkta för att ha mördat Madelene. Men det har inte gått att bevisa hur Madelene dog och misstankarna avskrevs.

Både Pettersson och kvinnan dömdes däremot för att ha hanterat kroppen – mannen för att ha gjutit in den i betong och kvinnan för att ha hjälpt till.

Betongblocket där Madelene hittades ingjuten.
Foto: Polisen / Polisen
Betongblocket där Madelene hittades ingjuten.
Foto: Polisen / Polisen
Betongblocket där Madelene hittades ingjuten.
Foto: Polisen / Polisen

Jocke Pettersson smet till Thailand

I Attunda tingsrätt fick Jocke Pettersson ett år och sex månaders fängelse för brott mot griftefriden. Kvinnan fick ett år och två månaders fängelse för medhjälp till brott mot griftefriden.

Straffen ändrades sen i hovrätten. I december 2018 dömdes Jocke Pettersson till ytterligare två månaders fängelse, medan kvinnans straff sänktes med två månader.

Men ingen av dem accepterade straffen. Båda försattes på fri fot med planen att de själva skulle ta sig till sina anstalter på rätt datum – ingen av dem kom.

Kvinnan efterlystes i våras och har kunnat gripas under sommaren. Jocke Pettersson däremot är fortfarande på fri fot, efterlyst i hela landet.

När Kriminalvården postade brevet med inställelsebeslut till Pettersson kom det på retur, skriver Mitt i som var först med att rapportera om smitningen.

Enligt Jocke Petterssons fru befinner han sig i Thailand, utan planer på att avtjäna sitt straff i svenskt fängelse.

Jocke Pettersson vid vägspärren där han säger sig ha sett Madelene sista gången.
Jocke Pettersson säger att han befinner sig i Thailand.

Frun: Dykning lockar mer än fängelse

– Han sa bara att han inte fått någon kallelse och att han inte begår något brott genom att åka i väg på semester. Han har inga planer på att åka till Sverige i nuläget, säger hon.

Och det stämmer. Det är inte i sig straffbart att hålla sig undan fängelsestraff.

Jocke Pettersson menar att ”fängelset inte riktigt lockar mer än vattenscooter och dykning”, säger hustrun vidare.

Hon säger att resan till Thailand var planerad innan domen.

Pettersson har konsekvent nekat till brott. Inför hovrättsförhandlingarna sa han:

– Jag är lika angelägen som alla andra att någon ska ställas till svars. Oavsett om de sätter mig på griftefrid, eller någon annan, så är det någon som har tagit livet av henne. Hon har ju inte dött själv, ramlat ner i betongen, liksom.

Madelenes mamma Susanne tror inte att Jocke Pettersson befinner sig i Thailand. Hon tror att han fortfarande är i Sverige.

– Han har nog någonstans att gömma sig, så det är nog inga problem. Det är väl ingen som letar efter honom i alla fall. Det är bara om de skulle råka på honom, säger hon.

– Jag är inte rädd, vi har inte gjort honom något mer än att vi anmälde Madelene försvunnen.

Madelene Ekfalk.
Foto: Privat

Madelenes mamma Susanne: Straffen behöver ses över

Om Jocke Pettersson hittas kommer han föras till anstalt, men om det går tillräckligt lång tid kan brottets preskriptionstid hinna gå ut – då blir Jocke Pettersson en fri man, utan att ha suttit i fängelse.

Susannes mamma igen:

– Det förvånar mig inte, om jag säger så. Han håller väl sig undan så länge han behöver, sen blir det väl preskriberat. Så händer inget mer, allt rinner ut i sanden.

– Överhuvudtaget skulle nog straffen behöva ses över i Sverige. Jag har tänkt på det många gånger, innan det här hände också.

”Det känns ganska tröstlöst”

Jocke Pettersson och kvinnan är alltså båda dömda för att ha hanterat Madelenes döda kropp, men ingen har dömts för att ha mördat henne.

– Det känns ganska tröstlöst, det gör det ju. I de där kretsarna tjallar inte folk på varandra, de har så mycket själva som de kan åka dit på. Jag tror aldrig att vi kommer få reda på vad som hände, eller vem eller varför, säger mamma Susanne.

– Vi kommer aldrig få svart på vitt, det tror jag inte.

Fallet Madelene – detta har hänt

Den 6 november 2015

Den 29-åriga tvåbarnsmamman Madelene försvinner. Kvällen och natten före försvinnandet tillbringar hon i den då 33-årige Jocke Petterssons husbil. Pettersson säger att Madelene åker därifrån på morgonen. Ingen säger sig ha sett henne i livet sedan dess.


Den 8 februari 2016

Madelene hittas död, ingjuten i ett betongblock med en snara om halsen. Betongblocket står ett kort avstånd från platsen där husbilen står parkerad vid tiden för försvinnandet. Polisen slår fast att betongblocket har gjutits på platsen och inte flyttats dit.


Den 16 mars 2018

Jocke Pettersson döms till fängelse i ett år och sex månader för brott mot griftefriden och en rad andra brott, däribland ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott. Petterssons flickvän döms till fängelse i ett år och två månader för medhjälp till brott mot griftefriden.


Den 12 december 2018

Jocke Petterssons straff skärps av hovrätten: Ett år och åtta månaders fängelse för brott mot griftefriden, grov olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott. Kvinnans fängelsestraff sänks med två månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.