Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Susann, 37, mördades på exets order: ”Hon blöder”

Susann Sallinen höll sitt barn i famnen när hon mördades med tre skott i huvudet.Foto: TV3
Emad Aboras lät mörda sin sons mamma. Nu avtjänar han ett livstidsstraff för anstiftan till mord.Foto: TV3
23-åringen fälldes för mord i tingsrätten men frikändes i hovrätten.

Susann Sallinen, 37, sköts till döds inför sina fyra barn.

I famnen höll hon sin tio månader gamla son.

Pojkens pappa, Emad Aboras, 40, dömdes till livstid för att ha beställt mordet.

Skytten, som tog sig in hos Susann utklädd till paketbud, går fri.

I sin dokumentärserie ”Svenska fall” återvänder TV3 till mordet.

På morgonen den 24 juni 2010 ringde en tolvårig flicka 112.

”Min mamma – det är någon som har slagit henne med hårda saker på huvudet och hon blöder jättemycket. Och vi är hemma helt själva”, sade flickan.

Susann Sallinen, 37, hade blivit skjuten i huvudet med tre skott, och därefter slagen i huvudet med mordvapnet, när hon bar sin bebis. Den sönderslagna pistolen låg på golvet bredvid henne. Hon levde när polisen kom men dödförklarades på sjukhuset.

De enda som fanns i lägenheten i Handen söder om Stockholm var hennes fyra barn och en kompis till äldsta dottern. I övrigt saknades vittnen.

Men en kvinna i närheten som gick ut med soporna samma förmiddag märkte att det låg kläder i soptunnan och kontaktade polisen. På ett par handskar och på jackan fanns blod som visade sig tillhöra Susann.

I handskarna fanns dessutom DNA som tillhörde en 23-årig man. 

– När man tittade på kläderna blev arbetshypotesen att det bör ha med brottet att göra, säger utredaren Peter Holmstedt i TV3-dokumentären.

Mördaren utklädd till bud

Tre av barnen hade sett mördaren. Yngsta dottern, fem år, sade att killen som varit i lägenheten hade gröna och gula kläder och talade också om en keps. 

Beskrivningen stämde väl överens med kläderna som hittats i soptunnan – kläder från budfirman Bring. 

Susann släppte inte in vem som helst. Mördaren hade därför klätt ut sig till ett bud för att kunna komma in, trodde polisen.

Innanför lägenhetsdörren hittades också en tom blu-raykartong, vilket stärkte polisens teori att mördaren låtsas komma med en paketleverans. På kartongens insida fanns fingeravtryck från den 23-åring som också lämnat sitt DNA i handskarna.

Tre veckor efter mordet greps han. Först såg dock polisen ingen koppling mellan honom och Susann. Men en sådan skulle visa sig finnas.

Anstiftaren: Susanns ex-partner

Emad Aboras, Susanns ex-partner, hade enligt uppgifter till polisen hotat henne, och paret var indragna i en infekterad vårdnadstvist om det yngsta barnet.

Han hade alibi för mordet, men polisen misstänkte att han kunde ha beställt det. Hans telefon avlyssnades, och två dagar efter gripandet av 23-åringen kunde polisen höra honom ringa hem till släkten i Egypten och säga att han var på väg dit. Han blev internationellt efterlyst men Sverige saknar utlämningsavtal med Egypten.

Polisen hittade nu ett tidigare okänt telefonnummer som Aboras använde. På det numret hade han haft täta kontakter med 23-åringen från mitten av april och fram till dagen för mordet.

Man lyckades även identifiera de kontantkortstelefoner som Aboras och 23-åringen använt i sina kontakter. Telefonerna användes för ett sista samtal omedelbart efter mordet.

– Därefter kastas de. Det är ju verkligen ett signum på att de har använts för brottlig verksamhet, säger utredaren Torsten Alm i TV3-dokumentären.

23-åringen fälld – och friad

23-åringens telefon hade även kopplat upp utanför Susann Sallinens bostad vid tidpunkten för mordet. 

Han åtalades för mord. Efter att ha tigit sig igenom förhören erkände han i tingsrätten att han varit på platsen. Han nekade dock till mordåtalet. 

Hans version var att han hade anlitat en person – ”Adam” – för att skjuta Emad Aboras i benet som straff för en obetald narkotikaskuld. Sedan han fått veta att Aboras satt barnvakt åt sitt barn hemma hos Susann Sallinen åkte han och ”Adam” till hennes adress.

Men planen gick fel och ”Adam” råkade i stället skjuta ihjäl Susann Sallinen, berättade 23-åringen i rätten.

– Han känner en väldig skuld till att det är han som har förorsakat den här kvinnans död, men det var inte meningen att hon skulle dö, säger 23-åringens försvarsadvokat Martin Cullberg i TV3-dokumentären.

Tingsrätten trodde inte på 23-åringen, och han dömdes till livstids fängelse för mord.

Hovrätten frikände honom däremot för mord. Rätten ansåg det inte ställt utom rimligt tvivel att han var gärningsmannen, bland annat för att barnen beskrivit mördarens hårfärg som blond, grå eller ljusgrå, medan 23-åringen har svart hår.

– Det var frustrerande då, säger Torsten Alm.

23-åringen dömdes för olovlig körning, brott mot knivlagen och narkotikabrott till fyra månaders fängelse.

Emad Aboras dömd till livstid

Året därpå kom Emad Aboras självmant tillbaka till Sverige. Han berättade nu samma historia som 23-åringen tidigare gjort – att han var skyldig denne pengar – och sade sig vara livrädd för honom.

Samtidigt träffade han 23-åringen i smyg. Aboras bil var buggad och polisen kunde uppfatta delar av samtalet även om de båda männen stod utanför.

– Det är som två gamla goda vänner som träffas för att prata ikapp tiden som har varit. Och i det här mötet ger Emad 23-åringen två hjärtliga kramar, säger Torsten Alm.

Emad Aboras åtalades och dömdes i både tingsrätt och hovrätt. I den högre instansen fick han livstids fängelse för anstiftan till mord.

Emad Aboras överklagade till Högsta domstolen. Hans försvarare, advokat Thomas Olsson tyckte att hovrätten resonerade motsägelsefullt, eftersom den byggde på att Aboras skulle ha anstiftat 23-åringen att mörda Susann, samtidigt som 23-åringen ju hade friats för mordet.

Anhöriga: Vi tackar polisen

HD beviljade inte prövningstillstånd, och för poliserna som jobbat med fallet kändes den fällande domen mot Emad Aboras som en seger.

– Jag har egentligen aldrig släppt det. På något sätt kommer det alltid att leva med mig, säger Peter Holmstedt vid polisen i TV3-dokumentären.

Expressen har varit i kontakt med Susanns döttrar, som godkänner publiceringen. Hennes syster Eva Sallinen Hoerber skriver i ett sms:

”Vi tackar polisen för deras hårda arbete och engagemang. Saknaden av Susann är stor och sorgen gör sig alltid lite mer påtaglig när vi närmar oss årsdagen.”

”Svenska fall: Vem mördade Susann” sänds torsdag kl 21.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.