Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Styckmördarens danshelger med de farligaste kvinnorna

Så blev hästtjejen Jonna Henningsson, 24, styckmördare.
Jonna Henningsson, 29, är dömd till livstids fängelse.Foto: POLISEN / POLISEN
Nu vill Jonna Henningsson hålla Bollywood-kurser för de andra fångarna på Ystadsanstalten.Foto: COLOURBOX

Jonna Henningsson är dömd till livstid för styckmordet på sin kärleksrival.

Nu ska hon ägna sig åt ny verksamhet i fängelset: Bollywood-dans.

Målet är att sätta ihop en koreografi och hålla kurs med de andra fångarna – Sveriges farligaste kvinnor.

Jonna Henningsson, 29, bodde på en gård i landsbygdsidyllen utanför Örebro, nära till sitt största intresse – hästarna.

Sommaren 2014 valde hon bort det livet när hon mördade och styckade en 22-årig kvinna. Det skedde efter ett triangeldrama där Henningssons expojkvän valt bort henne och i stället gått in i ett förhållande med den andra kvinnan.

Jonna Henningsson blev känd som ”hästtjejen” i samband med mordet.Foto: PRIVAT.

Tvingades byta fängelse

Under rättegångarna medgav Henningsson att hon orsakat kvinnans död – men nekade till mord eftersom hon menade att syftet bara hade varit att skrämma rivalen. Hovrätten godtog inte det resonemanget och dömde henne till livstids fängelse för mord.

De första åren av brottet sonade hon på kvinnoanstalten Hinseberg. Tidigare i år placerades hon om av ”konstellationsskäl” och hamnade då på anstalten Ystad, som är i samma säkerhetsklass.

Vill hålla Bollywood-kurs

Inför sommaren tar Jonna Henningsson sikte på konstnärlig verksamhet. Nu vill hon lära sina medfångar att dansa med inspiration hämtad från indiska Bollywood. 

I handlingar från Kriminalvården framgår att Henningsson bland annat får dispens för att titta på Youtube, trots att internet vanligtvis är strängt förbjudet för fångarna på anstalten. I skrivelsen står:

”Jonna tillåts att titta på två stycken videoklipp på Youtube med Bollywood-dans.”

”Detta för att eventuellt kunna sätta ihop en koreografi för Bollywood-dans. Detta har Jonna tidigare utövat på anstalten Hinseberg. Jonna har tänkt att kunna erbjuda Bollywood-dans under några helger under sommar/höst.”

Anklagats för förföljelse

Den dömda styckmördaren har tidigare, under tiden på Hinseberg, blivit anklagad för förföljelse och svartsjukt beteende av en annan intagen. En då 22-årig kvinna påstod då att Henningsson försökt tvinga in henne i ett giftermål med hot om våld om hon inte löd direktiven.

Henningsson är dömd till livstids fängelse. Hon kan ansöka om att få sitt straff tidsbestämt efter tio år – tidigast 2024.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.