Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storebror Oscars ord efter 16-årige Carls död

Carl Fredrikson, 16, dog efter bråk i Uppsala – familjen om sorgen.
Flera av Carl Fredriksons vänner har samlats för att minnas honom på platsen det hände, där han skadades så illa att han senare dog.Foto: Privat / Privat
Carl Fredrikson är saknad av sin familj och sina vänner.Foto: Privat
Carl Fredriksons storebror skriver känslosamt på Facebook om sorgen efter broderns död.Foto: Privat

”Borta men aldrig glömd.”

Så skriver Oscar Fredrikson, 18, på Facebook – efter att hans lillebror Carl, 16, dödats i ett bråk i fredags.

I ett långt inlägg beskriver han sin sorg:

”Carl det var du och jag, vi har gjort allt tillsammans.”

En tonårspojke har nu häktats för mord.

Vid 20-tiden i fredags larmades polis och ambulans till Björklinge i Uppsala kommun.

Där hittade man en svårt skadad tonårspojke. Han fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala – men hans liv gick inte att rädda.

Under natten mot lördagen dog Carl Fredrikson, 16 år gammal.

Brodern om sorgen efter Carl Fredrikson

Nu väljer hans storebror Oscar Fredrikson, 18, att berätta om sorgen. I ett inlägg på Facebook skriver han:

”Shit 2020 vilken start! Jag sitter och skriver detta med tårarna i halsen och rinnandes längs kinderna. Jag har förlorat min lillebror, min pappa har förlorat sin son, min mamma har förlorat sin son, vår systers barn har förlorat en av sina morbröder och min syster en av sina två små bröder! Carl det var du och jag, vi har gjort allt tillsammans.”

Han skriver vidare att brödernas uppväxt var turbulent, men att det är den som har gjort dem till vilka de är i dag.

Oscar Fredrikson: ”Ska göra allt du ville”

”Vi är artiga, väluppfostrade, målmedvetna och vi vet vart vi ska! Vi pratade ofta om hur vi skulle bygga ett bolag och kunna tjäna pengar som vi kunde spendera på våra barn för att de skulle få en sån rolig uppväxt som möjligt. Det som svider mest är att mina barn inte kommer ha sin busfarbror som ger dem råd och tips hur man ska agera, bete sig och tackla livet i olika situationer”, skriver Oscar Fredrikson.

Han minns hur hans lillebror för en månad sedan sa ”när man tjänar pengar när man sover, då vet man att man kan leva gott och börja slappna av”.

Nu vill Oscar Fredrikson försöka nå dit.

”Jag lovar dig C Jag ska försöka att komma dit för din skull! Jag ska göra allt som du ville göra som du berätta för mig innan kniven nådde din bröstkorg & ditt hjärta!”, skriver han.

Familjen: Han stod upp för en tjej

Familjen har tidigare berättat att Carl Fredrikson var hemma när han under fredagskvällen fick ett samtal från en orolig kompis.

– Då är Carl en naturlig person att ringa till. Han är ganska orädd och han har mycket civilkurage. Han lägger sig i, ifrågasätter och reder upp, men han var ingen bråkmakare, sa Lena Svanborg, sambo till Carls pappa Niclas Fredrikson, i lördags.

Enligt Oscar Fredrikson gick lillebrodern emellan i ett bråk. Han skriver på Facebook:

”Lillebror du var bara 16 år och skulle hjälpa en vän, du stod upp för en tjej som hade blivit misshandlad och han drog upp en kniv i panik när ni stod och prata och du var chanslös! Du dog av en bra anledning, genom att hjälpa andra. Du ville alltid alla andra väl, dina vänner gick före dig själv och den här gången kostade det dig livet. Jag vet att du inte ångrade en sekund att du var där, jag vet däremot att du ångrar att du inte var förberedd på vad han skulle göra så du kunde ha förberett dig!”

Storebrodern avslutar sitt inlägg på Facebook med:

”Lillebror C, jag älskar dig! Borta men aldrig glömd!”

Här kan du läsa inlägget i sin helhet.

https://www.facebook.com/oscar.fredrikson.1/posts/2856721997753242

Enligt Oscar Fredrikson har ett 40-50-tal vänner samlats för att minnas Carl Fredrikson efter händelsen.

– De har stått där det hände hela natten. Han var omtyckt av alla, säger storebrodern.

Tonårspojke misstänkt för mord i Björklinge

På tisdagen häktades en tonårspojke, misstänkt för mord efter Carl Fredriksons död.

När Expressen var i kontakt med hans försvarsadvokat Catarina Ceder under måndagen hade han ingen inställning till anklagelserna, på grund av att han ”mått alldeles för dåligt för att ta ställning”.

Senare nekade han till brott – men pojken har, enligt åklagare Johan Strömbäck, medgett att han befann sig på platsen.

– Det krävs starkare skäl för att personer under 18 ska bli häktade och i det här fallet finns det det, säger Strömbäck till SVT Uppsala.

Expressen har varit i kontakt med Oscar Fredrikson och Carl Fredriksons föräldrar, som godkänner att inlägget och bilderna från Facebook publiceras.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.