Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor innerstadsbordell avslöjad i ny offensiv

Hur hittar polisen sexköparna och vilka är kvinnorna som drabbas? Simon Häggström svarar.
Simon Häggström och bilder från gripande av sexköpare vid tidigare ”Insats torsk”.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Stockholmspolisen har under den senaste veckan gjort en ny offensiv mot sexköpare i en fjärde ”Insats torsk”.

Expressen kan avslöja att en av de större bordellerna som avslöjats låg på en adress i Stockholms innerstad.

Bland de gripna finns en företagare som är direktör i flera bolag – det största omsätter flera hundra miljoner kronor.

91 misstänkta sexköpare har gripits av polis under den senaste veckan.

Under 2020 gjorde polisen tre olika ”Insats torsk” där en större grupp poliser under en veckas tid kraftsamlade mot sexhandeln i Stockholm. Totalt greps 110 sexköpare under de tre insatsveckorna.

Men sexhandeln har fortsatt och därför tog polisledningen under våren beslut om en ny specialinsats, enligt Expressens uppgifter.

Spaning på nätet gav en bild av att flera större lägenhetsbordeller var aktiva och att det handlade om adresser i Stockholms city.

Under den senaste veckan har polisen kontrollerat adresser med misstänkt sexhandel och direkt gav det resultat på en adress i Stockholms innerstad, uppger en källa med insyn för Expressen.

Ett stort antal sexkunder greps under kort tid redan i början av insatsveckan på den adressen.

Direktör i hundramiljonersbolag greps

Enligt Expressens uppgifter greps över 40 misstänkta sexköpare under ”Insats torsk” den senaste veckan. Polisen skrev i ett pressmeddelande under tisdagsmorgonen att man gripit och bötfällt 91 personer.

Bland de gripna finns en man som är verkställande direktör för flera olika företag. Det största av bolagen som han är chef för omsätter flera hundra miljoner kronor.

Han köpte sex på av en kvinna i närheten av Centralstationen i Stockholm och betalade 1 000 kronor. När han greps av polis erkände han.

Bland de andra som gripits för sexköp under den senaste veckan finns också en man som profilerat sig inom en religiös förening.

Flera andra av männen har också flera bolagsengagemang. En man i 50-årsåldern som nu är misstänkt för sexköp sitter i 13 styrelser.

Tillslag vid lägenhetsbordell under tidigare ”Insats torsk”.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Lyssnar efter samlagsljud

”Insats torsk” följer en manual som tagits fram av kriminalinspektör Simon Häggström, som länge jobbat mot prostitution och människohandel.

Efter spaning på nätet och kontakter under falsk identitet söks aktuella adresser upp för yttre spaning. Män som inte verkar höra till aktuell adress övervakas diskret för att se om de söker sig till en särskild lägenhet.

För att bekräfta misstankar om sexhandel lyssnar polisens spanare efter bland annat samlagsljud utanför en aktuell bostad.

Utsatta kvinnor erbjuds hjälp

Den hemliga insatsen under den senaste veckan har gett resultat i form av 91 gripna sexköpare.

På Instagram skriver Simon Häggström:

”Jag har aldrig varit med om något liknande och ärligt talat så blir jag alldeles matt av att se detta pågå år efter år. Det verkar helt enkelt inte finnas något slut på alla de män som står redo att utnyttja dessa kvinnor.”

Flera av kvinnorna som poliserna mött har kommit från några av världens fattigaste länder och de har erbjudits hjälp att lämna livet som prostituerade.

Socialtjänsten har under veckan jobbat tillsammans med polisen för att ta hand om de utsatta kvinnorna.

Stockholmspolisens människohandelssektion har samtidigt gjort ytterligare ett tillslag mot misstänkta bordeller på massagesalonger i södra Stockholm. Det ska dock inte haft något samband med ”Insats torsk”.

I senaste ”Insats torsk” avslöjades en stor lägenhetsbordell i Skatteskrapan i Stockholm. Här grips en sexköpare där.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Inslag från oktober: Expressens reporter Kim Malmgren: ”Det är män i alla åldrar”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.