Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stockholmsadvokater chockade efter dådet

Kvinnan som gripits har varit framgångsrik jurist.
Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Advokatsamfundet, känner sig skakad.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Advokat Peter Althin känner stor sorg över det inträffade.
Ola Salomonsson försvarar kvinnan som misstänks ha anstiftat mordförsöket på advokaten.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Att vara brottsmålsadvokat i Stockholm är en liten värld att verka i och de flesta känner och har jobbat Henrik Olsson Lilja.  

Många reagerar med chock och bestörtning. 

– Det är en förfärlig händelse och man blir väldigt skakad, säger Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund.

Vid niotiden på fredagsförmiddagen sköts Henrik Olsson Lilja med flera skott på Norr Mälarstrand i Stockholm. 

Det finns i nuläget inget som tyder på att motivbilden har att göra med hans yrkesroll. 

Gunnar Falk ville inte försvara misstänkt: ”För nära i relation”

Brottsmålsadvokater i Stockholm är dock skakade över att en kollega drabbats av ett så våldsamt dåd. 

– Jag känner stor sorg men jag har inga kommentarer i övrigt, säger stjärnadvokaten Peter Althin. 

Den kände advokaten Gunnar Falk fick först frågan om att försvara den kvinna som sitter anhållen som misstänkt för anstiftan till mordförsök. 

Han avböjde. 

– Jag är för nära i relation, även om den är yrkesmässig, till målsäganden. Det gör att jag känner att det riskerar att påverka mig i mitt försvarsarbete. Även om jag försöker att alltid vara professionell känns det inte riktigt bra, säger Gunnar Falk. 

Advokat Gunnar Falk avböjde att försvara kvinnan som misstänks för anstiftan till mordförsök på hans kollega.
Foto: LASSE SVENSSON

Har ni jobbat tillsammans?

– Ja, vi har ju suttit i samma mål vid upprepade tillfällen. Även om vi inte är kompisar i den bemärkelsen att vi umgås, så har vi under många år kommit att umgås yrkesmässigt i och med att vi har suttit som försvarare i samma rättegångar. 

Generalsekreteraren: ”Det här är otroligt allvarligt”

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander berättar att det nu är viktigt för skrået att få reda på motivbilden.

– Det är klart att det här är otroligt allvarligt och jag och många av mina kolleger sitter som på nålar får att få reda på vad det handlar om, säger hon, och hänvisar till en undersökning om hotbilden mot advokater. 

Mia Edvall Insulander.
Foto: MICKE LUNDSTRÖM/TT

– Vi gjorde en undersökning 2018 som visade att ungefär var fjärde advokat utsatts av hot. Bland de som arbetar med humanjuridik, alltså familjejuridik och brottmål, är andelen högre, det vet vi, säger Mia Edwall Insulander. 

Anne Ramberg var generalsekreterare för Advokatsamfundet under nästan två decennier innan hon lämnade posten tidigare i år. 

Vad kände du när du fick höra att en kollega blivit skjuten? 

– Jag blev givetvis oerhört chockad. Men jag tror det är klokt att inte dra för stora växlar på det innan man vet vad det är för motiv. Den första reaktionen var ju att man befarade att det här hade inträffat i hans roll som advokat. Om det är på det viset, vilket jag inte har något underlag för att bedöma, så är det utöver den personliga tragedi som det är frågan om ett angrepp på hela vårt rättssystem och vår demokratiska rättsstat, säger Anne Ramberg. 

Anne Ramberg, tidigare generalsekretare för Svenska advokatsamfundet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Anne Ramberg har haft mycket att göra med skjutne advokaten

Under sin tid som generalsekreterare för Advokatsamfundet har hon ofta jobbat nära Henrik Olsson Lilja.  

– Det är en oerhört erfaren advokat och jag har haft väldigt mycket att göra med honom under åren. Han har varit behjälplig i väldigt många sammanhang då det gäller remissförfarande och andra saker. Så det är en väldigt erfaren och mycket, mycket bra person. 

Advokat Ola Salomonsson har blivit förordnad som offentlig försvarare åt kvinnan som sitter anhållen som misstänkt för att ha anstiftat mordförsöket. 

Hur reagerade du på att en kollega blev skjuten på det här sättet?

– Jag har inte ägnat någon tanke åt det här eftersom jag har suttit med annat hela dagen innan jag blev uppringd om det här. Man alla skjutningar är tråkiga och tragiska, det spelar ingen roll vem det är. Så är det, säger Ola Salomonsson. 

Ola Salomonsson försvarar kvinnan som misstänks ha anstiftat mordförsöket på advokaten.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Känner du den här advokaten?

– Ja, jag känner ju alla Stockholmsadvokater, kan man säga. Utom de som sitter på Strandvägen och har kritstrecksrandiga kostymer.

Såg du att Gunnar Falk tackat nej med motiveringen att han känner den här advokaten?

– Då är det inte många advokater som är aktuella för han har suttit med de flesta skulle jag vilja påstå, säger Ola Salomonsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.