Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staten viker sig – betalar ut miljonbelopp till Jonas Falk

Sveriges största narkotikamål genom tiderna.
Jonas Falk får ytterligare två miljoner kronor.
Foto: KIM MALMGREN
Jonas Falk pekades ut som ledare för en internationell knarkliga – men frikändes.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Jonas Falk pekades ut som ledaren för en internationell knarkliga – men frikändes slutligen i hovrätten.

Sedan dess har han krävt staten på mångmiljonbelopp för tiden i häkte.

Med dagar kvar till rättegång viker sig nu Justitiekanslern och betalar ut ytterligare två miljoner kronor till Falk.

Jonas Falk, som tidigare hette Jonas Oredsson, greps 2010 som misstänkt huvudman för en internationell knarkliga som smugglat flera ton kokain från Sydamerika till Europa.

I det så kallade ”Playa-målet” dömdes han först till 18 års fängelse i tingsrätten, innan Svea hovrätt slutligen frikände honom 2014. Då hade han suttit häktad i tre och ett halvt års tid.

Sedan dess har Falk krävt staten på miljonbelopp för tiden som felaktigt frihetsberövad. Justitiekanslern (JK) har drivit fallet rättsligt och i början av nästa vecka skulle det fem år gamla pengabråket slutligen avgöras i Svea hovrätt.

Falk: ”Skönt att få avslut”

Men nu är rättegången avblåst.

Parterna har nått en förlikning. JK viker sig och kommer att betala ut ytterligare två miljoner kronor till Jonas Falk, utöver de 1,6 miljoner kronor som han fått tidigare. Summan är en halv miljon högre än vad tingsrätten beslutade om förra året.

– På sätt och vis är det skönt att få ett avslut. Detta är det sista avsnittet i Playa-målet i Sverige, säger Jonas Falk och fortsätter:

– Men jag kan tycka att JK kunde skött det hela bättre genom att betala ut de här pengarna redan när jag blev frikänd. Nu har det gått ytterligare flera år med domstolsprocesser och advokatkostnader.

Förlikningen kommer efter att JK meddelat att man vid årsskiftet ändrar praxis beträffande ersättning för lidande till följd av ett frihetsberövande. Tidigare har schablonen gradvis minskat ju längre någon suttit frihetsberövad.

Polis stormade lyxhuset

– Det finns ett starkt stöd för att lidandet ökar ju längre ett frihetsberövande pågår. Det är därför rimligt att tiden ska ges en större betydelse än tidigare och att ersättningen därför ska öka exponentiellt över tid, har justitiekansler Mari Heidenborg sagt i ett pressmeddelande.

Playa-målet är avslutat i Sverige men Falk står fortfarande åtalad i Spanien för ekonomiska brott kopplade till samma utredning. Rättsfallet har dröjt i flera års tid och är nu slutligen inplanerat att gå till rättegång senare i år.

I september stormade spansk polis Jonas Falks lyxhus i Sitges utanför Barcelona och grep svensken för misstankar i ett annat stort narkotikamål. Tre dagar senare försattes han på fri fot när domstol underkände åklagarens häktningsyrkande. Något åtal har ännu inte väckts i ärendet.

Falk: ”Jag är oskyldig”

– Min inställning är att jag är oskyldig. I det ena målet anklagar de mig för penningtvätt kopplad till narkotikabrott som jag redan frikänts för i Sverige, säger han och fortsätter:

– I det andra målet finns det ingen konkret misstanke. De försöker få det till att jag är del av en kriminell organisation eftersom jag känner personer som misstänks för narkotikabrott som jag inte har någon som helst koppling till.

TV: Jonas Falks lyxvilla stormades i höstas i knarkrazzia

Expressen rapporterade i september om att Jonas Falks lyxvilla stormats i knarkrazzia

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.