Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spåret efter skytten som attackerade Olsson Lilja

Expressens krimkrönikör om polisens spår.
Henrik Olsson Lilja.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

En man i 40-årsåldern som avtjänat flera fängelsestraff pekas ut för skotten mot Henrik Olsson Lilja.

Enligt Aftonbladet jagas han på en landsbygdsort i Mellansverige.

Samtidigt utreder polisen, enligt Expressens uppgifter, ett tips som lämnats av en Stockholmskrögare – om mystiska män som betett sig misstänkt dagar före dådet.

Polisen har fått upp ett spår efter vapenmannen som sköt mot advokat Henrik Olsson Lilja förra fredagen. Han blev attackerad i ett trapphus på Norr Mälarstrand vid niotiden på morgonen – skytten väntade på advokaten och gick helt plötsligt till angrepp, enligt polisens bild av förloppet.

I trapphuset utbröt en strid som slutade med att skytten flydde från platsen.

Stred för sitt liv i trapphuset

Händelseförloppet har bekräftats av kammaråklagare Lucas Eriksson. I en utredningshandling Expressen tagit del av står att Olsson Lilja fick ”strida för sitt liv” i trapphuset.

I utredningshandlingar som lämnades in i samband med häktningsförhandlingen i måndags förra veckan konstateras att skytten åtminstone då var ”okänd” och att sökandet haft hög prioritet i utredningen.

Den utpekade skytten.Foto: POLISEN
Polisinsats efter skotten.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Dömd våldsman jagas

Nu jagas en utpekad skytt på landsbygden i Mellansverige, skriver Aftonbladet. Mannen i fråga är i 40-årsåldern och har dömts för bland annat misshandel, övergrepp i rättssak och olaga hot.

– Ingenting, det blev lite tjafs, verbalt. Jag ville ha tillbaka mina pengar, sa han i polisförhör i samband att han åtalades för rån.

Han har utretts av Kriminalvården, med slutsatsen:

”Risken för återfall i brott bedöms som förhöjd och det föreligger ett behov av övervakning och insatser.”

Själv ville mannen inte medverka i utredningen.

”NN ville när utredaren kontaktade honom på häktet inte berätta om sitt liv, och menade att han förföljdes av myndigheter och att det var fel på samhället.”

Kammaråklagare Lucas Eriksson säger att det inte finns någon som är anhållen i sin frånvaro i utredningen men han vill inte kommentera om det finns någon misstänkt.

Spåret: Mystisk duo på krogen

Ett spår som enligt Expressens uppgifter utreds handlar om en krögare i Stockholm som två dagar före skjutningen noterade två mystiska män på sin krog. Duon uppträdde enligt krögaren misstänkt och några dagar efter skjutningen slogs han av kopplingen och polis kontaktades.

 

LÄS MER: Toppjuristens osanningar har avslöjats av polis och domstol

 

Enligt Expressens uppgifter har polisen tagit uppgifterna på stort allvar. Flera anställda på krogen har förhörts och polisen har sökt efter bilder från övervakningskameror.

Polisens utredare har inte bara fokuserat på den aktuella krogens övervakningskameror utan har också letat efter fler kameror i den aktuella vägkorsningen i hopp om att männen ska ha fångats på bild, erfar Expressen.

”Jag har inga kommentarer”, meddelar åklagare Lucas Eriksson.

 

LÄS MER: Fredrik Sjöshult: Toppjuristen släpptes av domare hon jobbat med

 

En kvinna – en tidigare toppjurist – utreds som misstänkt anstiftare av attacken. Hon begärdes i förra veckan häktad men vare sig tings- eller hovrätt ansåg att bevisen räckte för att hålla henne inlåst.

”Ingen superklippa direkt”

Efter att hon släppts gav hon en intervju i Expressen. Då kommenterade hon bland annat kammaråklagare Lucas Eriksson:

– Det var ingen superklippa direkt.

Toppjuristen.Foto: Privat

Henrik Olsson Lilja träffades av kulor i kropp och huvud överlevde dådet. Han har sagt sig må väl efter omständigheterna och hoppas snart kunna vara tillbaka på advokatjobbet.

Hans vän och advokatkollega Johan Åkermark har vakat vid sjukhussängen under återhämtningen.

– Det är en fruktansvärd händelse och ett mirakel att han överlevt. Det är fantastiskt hur snabbt han återhämtat sig, har Åkermark sagt. 

Toppjuristens teori om skytten:

Se intervjun med den misstänkta kvinnan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.