Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spansk polis: Därför stormades Falks villa

Expressens Kim Malmgren träffade Jonas Falk – berättar om stormandet av villan.
Jonas Falk i Sitges efter tillslaget mot lyxvillan. Foto: Kim Malmgren
Jonas Falk vid ett gripande i Colombia. Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Jonas Falk i sällskap av svensk polis i maj 2014. Foto: SVEN LINDWALL

Han förklarar kokainrazzian mot lyxvillan med att han hyrt en bil av en utpekad ligaledare.

Men enligt spanska medier är det Jonas Falk själv som pekas ut som ledaren.

Polisens utredare är därför förvånade att svensken släpptes, skriver Levante.

Det var i onsdags förra veckan som Jonas Falk – före detta bankrånare som dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten i det mycket uppmärksammade ”Operation Playa”-målet – fick sin lyxvilla i spanska Sitges stormad.

– De riktade automatvapen mot min svärmor och sa ”säg var droger och pengar finns annars kommer vi ta barnen”. Jag hade min dotter på 17 månader och andra dottern, elva år, hemma, berättade Falk när Expressens Kim Malmgren träffade honom i Sitges efteråt.

Här slår polisen till mot Jonas Falk i lyxvillan. Foto: EUROPOL / EUROPOL
Jonas Falk. Foto: Kim Malmgren

”Ses som en av huvudmännen”

Jonas Falk släpptes av domstol.

Nu skriver spanska Levante, med hänvisning till poliskällor:

”Frisläppandet förvånade utredarna med tanke på att svenske Jonas Falk, 47, ses som en av huvudmännen i organisationen tillsammans med en affärsman från Valencia som häktats.”

 

MER OM FALK-FALLET: Fredrik Sjöshult: Frågorna om lyxlivet måste besvaras

 

Svenskens advokat Clara Martínez Nogués säger enligt Levante:

– Om min klient vore ledaren för en organisation skulle han inte vara på fri fot.

Jonas Falk: ”Ett ganska lugnt liv”

Jonas Falk beskriver själv sin nuvarande livsstil som befriad från kriminella inslag:

– Jag tränar. Jag umgås med mina döttrar. Jag har en på 17 månader som jag inte kan vara utan många timmar per dag. Jag lever ett ganska lugnt liv. Polisen har haft ögonen på mig under en tid så de är nog medvetna om att jag inte begår massa brott.

Hans egen förklaring till polisens stormande av villan är att han varit i kontakt med en av de utpekade huvudmännen.

– Jag har hyrt en bil av honom.

På den här båten smugglades mängder med kokain i samband med ”Operation Playa.” Foto: POLISEN

Tillslaget mot Falks lyxvilla är en del av polisens jättesatsning ”Operation Beautiful.” Insatsens syfte är att spränga en stor kokainliga och under dess lopp har fyra ton kokain beslagtagits – liksom 70 fordon, tre yachter och ett antal juveler.

Väntar på rättegång

”Beautiful” omfattar också 81 gripanden, varav 42 utförts den senaste veckan.

Jonas Falk väntar sedan tidigare på rättegång i Spanien i efterspelet av ”Operation Playa”, ett internationellt polissamarbete vars svenska del slutade med att Falk i tingsrätten dömdes till 18 års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling – sedan friades han i hovrätten.

Han utlämnades till Spanien där han nu väntar på att ställas inför rätta för penningtvätt, skattebrott och deltagande i en kriminell organisation.

Falk hette tidigare Oredsson i efternamn och har varit livsstilskriminell bankrånare.

Detta har hänt

 Ensamseglaren Mauritz Andersson greps 2010 när han var på väg i en segelbåt från Karibien till Europa. I lasten fanns 1,2 ton kokain.

Gripandet var en del av det internationella polissamarbetet ”Operation Playa”, och kort därefter greps kokainligans misstänkte huvudman: Jonas Falk, tidigare Oredsson, som under 90-talet dömts för flera väpnade bankrån.

Falk dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse. Men hovrätten ansåg inte att bevisningen höll och frikände honom.

Efter den friande domen utlämnades Jonas Falk till Spanien, där han misstänktes för penningtvätt, skattebrott och ”deltagande i kriminell organisation” kopplat till den narkotikasmuggling som den svenska domstolen friade honom för. Falk anklagas bland annat för att ha tvättat knarkpengar genom att köpa lyxhus och restauranger för 56 miljoner kronor.

Förra året rapporterade tidningen El País att ett åtal var på gång. Den spanska åklagarmyndighetens enhet mot korruption begärde att Jonas Falk skulle dömas till 20 års fängelse och böter på motsvarande en kvarts miljard kronor. I en en skriftlig inlaga till domstolen meddelade svenskens försvarsadvokat att han bestred alla anklagelser.

Polisens arbetsmetoder under ”Operation Playa” har i efterhand ifrågasatts. Polisens avdelning för särskilda utredningar har granskat olika delar av utredningen vid elva olika tillfällen. Samtliga utredningar har lagts ned.

 Jonas Falk stämde Expressen för grovt förtal efter rapporteringen om Playamålet. Expressen friades på alla punkter av en enig tryckfrihetsjury.

Jonas Falk och Operation Playa – detta har hänt.