Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spaningsledare bodde granne – med Nyqvist

Han misstänks för de två morden i Linköping 2004.
Den före detta spaningsledaren Nils Ahlberg på sitt tjänsterum 2014, då det hade gått tio år sen dubbelmordet.Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Daniel Nyqvist misstänks ha mördat två personer i Linköping 2004. Först nu, närmare 16 år senare, har han frihetsberövats.Foto: Privat
Dubbelmordet skedde på Åsögatan i Linköping.Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
På tisdagsmorgonen slog polisen till mot två olika adresser. Här är Daniel Nyqvists lägenhetsdörr.Foto: Elin Jönsson/Expressen / Elin Jönsson/Expressen

Polisen Nils Ahlberg – som under flera år ledde utredningen i dubbelmordet i Linköping – bodde granne med den nu misstänkte mördaren: Daniel Nyqvist.

”Ett otroligt sammanträffande”, enligt honom.

– Det var märkligt att han bodde så nära, säger Ahlberg.

Polisen Nils Ahlberg kopplades in på det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 från dag ett. Han är numera pensionerad, man var under flera år spaningsledare.

Nu visar det sig att han fram till nyligen bodde granne med den misstänkte dubbelmördaren Daniel Nyqvist.

I detta hus bor Daniel Nyqvist. Spaningsledaren bodde precis därifrån bilden är tagen – endast en kort bit från misstänkte dubbelmördaren.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Blommor vid platsen där morden skedde.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Polisen· ”Ett lugnt och fint område”

– Ja, jag såg att han bodde i ett höghus i det området där jag bodde. Det är tre stycken jättestora hyreshus som ligger där och mängder med folk bor där. I det huset där han bodde är det små lägenheter, berättar Nils Ahlberg.

Enligt honom har han dock aldrig mött eller sett den misstänkte.

– Vi har haft tre mord i området under min tid. Annars är det ett lugnt och fint område.

Blev du förvånad när du insåg att ni bodde grannar?

– Förvånade och förvånad. Det är ett helt otroligt sammanträffande. Märkligt sammanträffande. Det var märkligt att han bodde så nära och vi har letat efter honom under så många år.

Ahlberg tillägger:

– Men, han bodde inte där från början. Hon bodde hemma hos föräldrarna innan han flyttade till det området.

Bott i lägenheten i elva år

Vid tiden för dubbelmordet bodde Daniel Nyqvist hemma hos sina föräldrar, och hade nyligen tagit studenten. Fem år senare, 2009, flyttade han till en mindre, egen lägenhet.

Där har han, enligt folkbokföringen, bott sen dess.

Borde han ha vetat vem du var?

– Ja, det gjorde han säkert. Jag var som du vet mycket i massmedia, säger Nils Ahlberg.

Daniel Nyqvist häktades på onsdagen, på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat Anna-Lena, 56, och Mohamad, 8, den 19 oktober 2004. Han har erkänt.

Utredningsledaren: ”En annorlunda, kontroversiell metod”

Utredningsledaren Jan Staaf om hur utredningen lett fram till ett gripande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.