Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Söderprofilen Lars-Ola, 76, mördades på vandrarhem

28-årige Dalius Mzrimas döms till 14 års fängelse för mordet på 76-årige Lars-Ola Arhusis.
Dalius Mazrimas.
Dalius Mazrimas.

76-årige Lars-Ola Arhusius var en välkänd profil på Södermalm, där han under många år sålde tidningen Situation Stockholm.

I somras hittades han mördad i ett rum på det vandrarhem han bodde på.

Nu döms 28-årige Dalius Mazrimas till 14 års fängelse för mordet.

På Instagram kunde följarna se bilder där Lars-Ola Arhusius sålde Situation Stockholm – en tidning som främst säljs av hemlösa – till olika kändisar i huvudstaden.

Med åren blev han en profil på Södermalm och många följde honom under hans kamp mot cancer i fjol. I somras var han i slutet av behandlingen och blev friskförklarad.

Kort därefter hittades han död i ett rum på det vandrarhem där han bodde – mördad genom kvävning.

Dagen efter överlämnade sig 28-årige litauern Dalius Mazrimas till polisen och erkände att han dödat Lars-Ola efter att de två hade hamnat i bråk.

Fängelse och utvisning

På tisdagen meddelades domen av Stockholm tingsrätt. Mazrimas döms till 14 års fängelse för mord. Han utvisas också ur Sverige.

I domen står att det inte funnits någon tidigare konflikt mellan de två männen. Snarare var de vänner.

”Gärningen har snarare karaktären av en impulshandling och händelseförloppet har varit mycket kortvarigt.”

Mazrimas var hantverkare och våren 2020 hade han lämnat hemlandet för att arbeta i Norge. När pandemin slog till försvann arbetsmöjligheterna och på väg hem till Litauen fastnade han i Sverige när transportvägarna stängdes.

I utbyte mot arbete fick han bo gratis på samma vandrarhem som Lars-Ola, och där blev han kvar i flera månader. De två blev vänner men natten till den 3 juli hamnade de i bråk.

Lars-Ola ville dricka öl i Dalius Mazrimas rum men 28-åringen bad honom att gå. Efter att bråket eskalerat gick den yngre mannen till attack.

Mördaren: ”Det var onödigt”

I förhör har mannen sagt:

– Då satte jag mig ner på sängen och tog tag om hans näsa och mun. Och tryckte och höll honom.

– Jag vet inte hur lång tid jag höll honom på det här sättet. Och så släppte jag honom. Och medan jag höll på att resa mig så ramlade han ner på golvet. Jag var blodig om händerna och hans blod kom ut ur hans mun.

– Jag planerade inte mörda honom men det blev så att personen avled. Det var onödigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.