Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snaran dras åt runt Dödspatrullen – en gripen och en fast utomlands

Gängledaren och de flyende mördarna
Foto: Polisens förundersökning

Sex år efter den brutala dödsskjutningen i Uppsala dras nu snaran åt runt Dödspatrullen.

En av ledarna har nu gripits för mordet.

Tidigare har han fått skadestånd av justitiekanslern efter att ha suttit häktad för mordet.

En annan av ledarna i Rinkebygrupperingen väntar fortfarande på att bli utlämnad från Spanien – han är bland annat misstänkt för samma mord.

I april 2017 sköts en man ihjäl på en parkering vid en hamburgerrestaurang i Uppsala. Han hade tidigare varit misstänkt för inblandning i ett mord i Södertälje men friats.

När han nu mördades väcktes misstankar om att det var ett beställningsmord.

Mordutredarnas intresse riktades snabbt mot Rinkebygrupperingen Dödspatrullen som pekats ut som ett mordkommando som tagit uppdrag i hela landet.

Mördarna, längst upp i bild, flyr i vita overaller efter mordet i Uppsala.
Foto: POLISEN

Ett vapen som användes hittades efter mordet och på det fanns DNA-spår från en av de fyra ledarna i Dödspatrullen. Han och en av de andra ledarna häktades misstänkta för mordet men bevisen räckte inte och de släpptes från häktet.

Misstänkta fick skadestånd

Båda fick tiotusentals kronor i skadestånd av justitiekanslern trots att åklagaren protesterade med tanke på DNA-bevisen och deras gängtillhörighet.

Efter att polisen fått tillgång till krypterade chattar tog mordutredningen ny fart under 2021 och misstankarna stärktes upp i ett ärende som polisen döpte till ”Liljekonvalj”.

En av männen som fått skadestånd för den tidigare mordhäktningen häktades i sin frånvaro i november 2021.

Gängledaren som nu gripits.
Foto: Polisens förundersökning

Han hade gripits i Spanien och begärdes utlämnad till Sverige men det har dragit ut på tiden. Spanska myndigheter har på senare tid lagt hinder i vägen för svensk polis kamp mot gängkriminella och detta har blivit ytterligare ett exempel, enligt frustrerade utredare i Sverige.

Gängledaren i Spanien misstänks utöver mordet för inblandning i flera andra mord, skjutningar och narkotikasmuggling men eftersom han inte kommit till Sverige har utredningen kört fast.

Greps inne i fängelse

Nu har utredningen tagit ny fart efter att en av de andra ledarna i Dödspatrullen, som också fick skadestånd, gripits av polis inne på säkerhetsavdelningen Fenix på Saltviksanstalten efter lunch i tisdags.

Han avtjänar ett sjuårigt fängelsestraff för synnerligen grovt narkotikabrott efter att Dödspatrullens amfetaminhandel avslöjats av polis. I narkotikahanteringen använde de bland annat barn som kurirer.

De två mordmisstänkta ledarna i Dödspatrullen och den livstidsdömda mördaren Mohamed Ali från samma gruppering.
Foto: Polisens förundersökning

Dödspatrullenledaren har begärts häktad för mordet i Uppsala men det finns misstankar om att han varit inblandad i fler av de beställningsmord som grupperingen kopplas samman med.

På fredagen hålls häktningsförhandlingen mot mannen.

Expressen söker ledarens försvarsadvokat för en kommentar till anklagelserna.

SE OCKSÅ:

Hittades svårt skadad utomhus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.