Släktingen frias efter misstänkt hämndmord

I början av förra året höggs Tony, 17, ihjäl på en tunnelbaneperrong på T-centralen.
Mordplatsen i Nynäshamn.
Foto: Polisen

I början av förra året höggs Tony, 17, ihjäl på en tunnelbaneperrong på T-centralen.

Nu frias Tonys släkting efter rättegången där han anklagats för att ha dödat en ung man som var misstänkt men aldrig åtalades för Tonymordet.

– Jag anser att tingsrätten inte rätt värderat den åberopade bevisningen. Allt talar för att domen kommer att överklagas, säger chefsåklagare Stefan Bergman.

I juli förra året hittades en brinnande kropp i en skogsdunge i Nynäshamn. Det visade sig vara en 21-årig man som tidigare under året varit aktuell i utredningen om mordet på T-centralen.

Han var med på perrongen och vän med mördaren. Till en början var de misstänkta för att ha mördat 17-årige Tony tillsammans under bråket men efter att en av de unga männen tagit på sig ansvaret för mordet friades de andra tre.

Efter mordet i Nynäshamn greps en släkting till Tony och två av hans vänner.

Misstänkta motivet: Hämnd

Enligt misstankarna hade släktingen kidnappat 21-åringen på en buss i centrala Stockholm och mördat honom med kniv tillsammans med en av vännerna.

Efter det skulle de ha tänt eld på kroppen i skogsdungen i Nynäshamn, enligt mordåtalet.

Motivet misstänktes ha varit att släktingen ansåg att alla fyra som var med på perrongen var lika skyldiga till mordet.

I rättegången mot släktingen och hans vänner – den tredje har varit åtalad för medhjälp till mordet – har åklagarna presenterat en omfattande indiciekedja.

Därför frias släktingen

Samtidigt har det saknats spår på mordplatsen från de misstänkta männen. Mordvapnet har inte heller hittats.

Nu frias släktingen och hans vänner.

Södertörns tingsrätt konstaterar att släktingen ”varit mycket missnöjd” med att den döde mannen inte ställdes inför rätta för Tonymordet.

I domen konstateras att det finns uppgifter som är ”mycket besvärande” för släktingen och hans vänner.

Men efter en sammantagen bedömning av bevisningen frias släktingen och hans vänner eftersom det enligt tingsrätten ”inte är ställt bortom rimligt tvivel” att de är skyldiga.

Avsaknaden av spår på mordplatsen är ett viktigt skäl till den friande domen men tingsrätten pekar också på flera luckor i åklagarens bevisning.


Släktingen frias efter misstänkt hämndmord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.