”Skrattande mördaren” förvandlad över natten

Fouad Saleh är dömd till livstids fängelse för tre mord.
Fouad Saleh, 23.
Foto: SVEN LINDWALL
Polisinsats i samband med ett av Sahles dåd.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Han styrs av ”Jokerns” röster i huvudet – men är samtidigt ”170 procent frisk”, säger han.

Nu larmar fängelset om den skrattande trippelmördaren Fouad Salehs tydliga förändring: ”Han pratar osammanhängande och går inte att få kontakt med.”

Fouad Saleh, 23, som styrde ett mordiskt kompisgäng i Hallonbergen i Stockholm häromåret, väcker stor oro i fängelset. I en journal skriver Kriminalvården att Saleh förvandlades natten mellan 23 och 24 september:

”Personal har observerat att Saleh sedan gårdagen uppvisat en tydlig förändring i sitt beteende där han pratar osammanhängande och inte går att få kontakt med”, står i rapporten.

Fouad Saleh i rätten.
Foto: SVEN LINDWALL

”Saleh uppvisar ett avvikande och utagerande beteende där han ger uttryck för syn- och hörselhallucinationer. Anstalten bedömer att det i Salehs psykiska tillstånd föreligger en direkt fara för Salehs eller annans säkerhet om han kvarstannar i gemenskap.”

Därför isoleras trippelmördaren.

Salehs ”fysiska grymhet”

Det är inte första gången hans psykiska hälsa står i fokus för myndigheter.

I samband med mordutredningen sade han sig vara styrd av inre röster. En annan gång sade han sig vara ”170 procent frisk”. Han har också klagat över att olika sorters demoner har ett mentalt inflytande på honom.

Själv önskade han att straffas med rättspsykiatrisk vård. Men Rättsmedicinalverkets experter dömde ut hans utsagor som efterkonstruktioner och påhitt. Någon allvarlig psykisk störning i lagens mening fanns inte, enligt bedömningen – däremot lider mördaren av ett tillstånd präglat av ”fysisk grymhet” och ”uppflammande aggressivitet.”

LÄS OCKSÅ: Lovande fotbollskillen blev mördargängets ledare: ”Jokern styrde”

”Snäll mot andra – geni på att fuska”

Fouad Saleh dömdes till livstids fängelse – ett straff som han nu avtjänar på anstalten i Hall. Bakgrunden till domen är Salehs roll som ledare för ett mordiskt kompisgäng som spred skräck i Hallonbergen 2017.

Tillsammans med sina kompisar sköt han ihjäl en man utanför Karolinska universitetssjukhuset – veckor senare sökte han upp och knivmördade han ett gift par.

Tidigare i livet var Fouad Saleh en lovande fotbollsspelare. I skolan var han enligt egen utsago ”snäll mot andra elever” och ett ”geni på att fuska.” Efter grundskolan började han på fordonsprogrammet på gymnasiet men hoppade av efter ett och ett halvt år.

Snart därefter blev han trippelmördare.


Polisinsats i samband med Fouad Salehs mord.
Foto: JANNE ÅKESSON

LÄS OCKSÅ: Skrattande mördarens kamp för att psykvårdas

Uppdatera dig på de senaste nyheterna med Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.