Skräckveckan skakar Stockholm: ”Extremt”

Skräckveckan skakar Stockholm: ”Extremt”.
LÖRDAGEN. En man sköts till dötts vid en bensinmack i Kungens kurva. En kvinna skadades.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
LÖRDAGEN. Expressens reporter Max Marklund på plats i Fittja efter den första skottlossningen.

Lördagskvällens mord vid en bensinmack i Kungens kurva satte punkt för en våldsam vecka i Stockholm.

Nu arbetar polisen för att sätta stopp för våldsspiralen.

– Det mönster man sett är att om skjutningarna är relaterade till varandra så följer det ett antal skjutningar i väldigt snabb följd, säger kriminologen Camila Salazar Atías till TT.

Expressen rapporterade om larmet om skottlossning i Fittja på lördagseftermiddagen.

– Den här veckan har varit extrem sett till antalet grova brott som vi hanterat, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Vid 14.30 på lördagseftermiddagen kom ett första larm om skottlossning på en bensinmack i Fittja.

Vittnen ringde in och berättade hur en person sköt mot en annan och att samtliga inblandade sedan sprang från platsen. När polisen anlände fanns bara tomhylsor kvar.

Två timmar efter den första kom ytterligare ett larm från en bensinmack – denna gång i Kungens kurva, ett par kilometer från den första skottlossningen.

Från en bil hade gärningsmän avfyrat skott in i en annan. En man i 25-30-årsåldern träffades av flera skott, bland annat i huvudet, och avled. En kvinna som satt i samma bil skadades också.

Knarkhandeln göder våldet

Dödsskjutningen var veckans andra i Stockholms södra förorter. På fredagen sköts en man i 20-25-årsåldern med flera skott i Jordbro. På lördagen meddelade polisen att han avlidit till följd av sina skador.

FREDAGEN. En man skjuts i Jordbro. På lördagen meddelar polisen att han avlidit av sina skador.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Camila Salazar Atías, kriminolog och chef för Fryshusets sociala projekt, säger till TT att det ofta är narkotikahandeln som leder fram till våldet.

– Oftast är det ju det som ligger bakom, men det kan också handla om exempelvis utpressning, säger hon.

– Det kan leda till att det blir väldigt mycket våld, för att behålla marknader eller skaffa sig nya.

”Svaren kommer tätt inpå”

Hittills har polisen sagt att det är för tidigt att dra några slutsatser kring huruvida de tre skottlossningarna i söderort på något vis kan vara kopplade till varandra.

– Det mönster man sett är att om skjutningarna är relaterade till varandra så följer det ett antal skjutningar i väldigt snabb följd. Svaren kommer väldigt tätt inpå, säger Salazar Atías till TT.

I onsdags hittades ett sambopar – en man i 60-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern – mördade i sin villa i Vallentuna kommun. I utredningen har polisen hittat deras bil på en parkeringsplats i Norrtälje, men inga gripanden har ännu gjorts i utredningen.

MÅNDAGEN. Kriminaltekniker arbetar på platsen efter det kraftiga sprängdådet på Östermalm.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
ONSDAGEN. Ett par hittas mördade i en villa i Vallentuna.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Explosion på Östermalm

I måndags utlöstes en sprängladdning vid ett bostadshus på Östermalm. Smällen hördes över stora delar av huvudstaden, ett stort antal fönsterrutor i närheten av platsen krossades och ett antal bilar skadades av tryckvågen. Ingen person skadades.

– De som bor på platsen mår inte så bra i dag. Det här är en av de kraftigaste explosionerna vi har haft i den här regionen, sa Erik Widstrand, chef för polisområde Stockholms city, på en efterföljande pressträff.


TV: Två skjutna i bil på bensinstation

Gängmedlems flickvän skadad i dödsskjutningen.

TV: Se förödelsen efter explosionen på Östermalm inifrån huset

Bilderna inifrån sprängda trapphuset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.