Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtalade mannen om dådet: ”Jag var inte människa”

Gick till attack på fem platser i början av mars.
Foto: Polisens förundersökning
Här går gärningsmannen till attack.
Foto: Polisen
22-åringen.
Foto: Polisens förundersökning
Foto: JENS CHRISTIAN
Blommor och ljus vid platsen.
Foto: SVEN LINDWALL
Blommor och ljus vid platsen.
Foto: JENS CHRISTIAN
En person höggs vid Willys.
Foto: SVEN LINDWALL
1 / 9

En 22-årig man åtalas för sju mordförsök efter dådet i Vetlanda i början av mars – och åklagaren kräver livstids utvisning. 

Veckan innan dådet hade 22-åringen skurit sig i handleden och vårdats på akutavdelning. 

Han beskriver i förhör hur han talade med Gud eller ”kanske Satan” från en parkbänk – och sedan gick till attack mot sju för honom okända män. 

– Han körde in och vred om kniven i mig, säger ett av offren, en man i 65-årsåldern.

Attackerna skedde vid 15-tiden onsdagen den 3 mars, på fem olika platser i ett område i centrala Vetlanda, nära järnvägsstationen.

Polisen kom till platsen cirka 16 minuter efter det första larmsamtalet, och kunde sedan gripa den misstänkte mannen inom några minuter. I samband med gripandet blev 22-åringen skjuten i ena benet av polisen. 

22-åringen beskriver hur han vinkade poliserna till sig när han såg patrullbilen komma.

Poliserna siktade mot 22-åringens ben. 

– Sen fick jag en kula. De sköt mot mitt knä. Mitt vänstra knä, där. Jag föll ner på marken och sen kom polisen och tog hand om mig. Jag kommer inte ihåg något mer, sa 22-åringen i ett förhör som hölls den 17 mars. 

Flera av offren blev knivhuggna i närheten av resecentrum i Vetlanda.
Foto: SVEN LINDWALL

Den yngste av de attackerade männen är i 35-årsåldern. Den äldste är i 75-årsåldern. Fyra av männen fick livshotande skador.

22-åringen greps i centrala Vetlanda. I det första förhöret, när han vårdades på sjukhus, erkände han brott och sa att han inte längre var människa:

– Alla människor har sett det som hänt, så det går inte neka till, sa 22-åringen och bad polisen att ”avrätta” honom. 

Nu åtalas 22-åringen för sju fall av mordförsök.

Högg i bröstkorg och hals

Enligt åklagarens beskrivning av våldet har fyra av de attackerade männen fått knivskador i bröstkorgen. De tre andra männen har attackerats i halsen.

– Den misstänkta gärningsmannen har i polisförhör haft diffusa minnesbilder från händelsen, men har tillstått att han attackerat i vart fall några personer med kniv. 

22-åringen hade veckan innan dådet mått dåligt. Hans vänner berättar i förhör hur 22-åringen uppfattade att han blev dåligt behandlad i Sverige och ville åka tillbaka till Afghanistan. Han skar sig i handleden och sökte hjälp hos vänner som förde honom till akuten, varifrån han blev utskriven efter några timmar. 

22-åringen gick sedan till en kontaktperson hos socialförvaltningen och bad om att bli hemskickad – men fick beskedet att han var tvungen att lösa det själv hos Migrationsverket. 

Satt bredvid en man som kan ha varit fantasifoster

Timmarna innan dådet satt 22-åringen på en parkbänk bredvid en gråtande man och hans hund. Han visste inte om mannen bredvid honom fanns på riktigt eller var en ”spelfigur”, berättade 22-åringen i förhör. 

– När jag rökte så tittade jag upp och sen kändes det som om jag pratade med Gud eller någon uppifrån pratar med mig. Ja det var kanske Satan. Alltså jag såg ju saker som gjorde mig väldigt förvånad, sa 22-åringen. 

När han sedan gick hemåt påbörjade han knivattackerna mot de för honom okända männen – som han trodde hade förolämpat honom. 

– Någon rimlig eller närmare förklaring till sitt agerande har han inte kunnat lämna. Den misstänkta gärningsmannen har haft perioder av psykiskt dåligt mående som tilltagit i tiden före gärningen, säger kammaråklagare Adam Rullman.

22-åringen som åtalas.
Foto: Polisens förundersökning
22-åringen åtalas för sju mordförsök.
Foto: SVEN LINDWALL

Polis och åklagare har försökt kartlägga mannens motiv. Under en kort tid i början av utredningen fanns misstankar om ett terrormotiv men det avfärdades snabbt och nu väcks inte åtal för terrorbrott. 

– Inget har framkommit i utredningen som tyder på att gärningarna varit planerade. Det finns ingen koppling mellan brottsoffer och den misstänkta gärningsmannen. Allt tyder på att offren är slumpvis utvalda, säger kammaråklagare Adam Rullman.

Lider av ”flashbacks”

Ett av offren i Vetlanda är en man i 65-årsåldern.

– Läkarna sa till mig att om kniven träffat tre millimeter annorlunda hade jag varit död i dag.

Han fortsätter:

– Det gick så fort. Jag har inget ansikte på honom för han kom bakifrån. Jag minns bara att det gjorde fruktansvärt ont. När jag låg där på marken tänkte jag bara på att jag kanske aldrig mer skulle få träffa min familj. 

Han säger att han fortfarande lider av ”flashbacks” när han hör ambulanser.

– För jag minns att jag tänkte att jag kanske skulle dö när jag låg där i ambulansen och de tryckte på såret och försökte få det att sluta blöda. 

Under utredningens gång intervjuades 22-åringens bror. Inte heller han trodde på ett terrormotiv.

– Han är helt ointresserad av sånt. Han har tränat boxning i många år och fått svåra slag mot huvudet. Ibland tappade han tålamodet helt och blev som galen och kunde slå huvudet i väggen, sa storebrodern då till DN.

Kan ha varit psyksjuk

22-åringen har genomgått en mindre sinnesutredning, en så kallad paragraf 7-undersökning, som visat att han eventuellt lider av en allvarlig psykisk störning. Sannolikt kommer han att genomgå en större undersökning längre fram.

Mannen har tidigare dömts för ringa narkotikabrott. Straffet blev dagsböter.

22-åringen kom till Sverige som flykting från Afghanistan 2016. När dådet skedde väntade han på svar efter att ha ansökt om förlängt uppehållstillstånd.

Åklagaren kommer att kräva att han ska utvisas från Sverige på livstid vid fällande dom.

Rättegången i Eksjö tingsrätt planeras starta nästa fredag och väntas pågå under tre förhandlingsdagar.

De sju männen som knivhöggs av mannen kommer att förhöras under rättegången. Utöver det har åklagaren inte kallat fler vittnen.

Fredrik Sjöshult: ”Väldigt starkt och intressant bevisläge”

Fredrik Sjöshult: ”Han har diffusa minnen – men offren kan berätta”.


Åtal efter knivattacken i Vetlanda

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.