Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sexbrottsling släpptes – våldtog 13-årig flicka

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige.
Våldtäktsmannen.
Foto: POLISEN
Nu döms han till fem års fängelse.
Foto: POLISEN

Efter ett misstänkt överfall på en kvinna i en park spårades en 24-årig man upp av en polishund. Men han häktades inte. 

Därefter överföll han och våldtog en 13-årig ficka då hon var på väg hem från skolan. 

Nu döms mannen till fängelse och utvisning. 

Den 22-åriga kvinnan var på väg hem efter en fest en natt i slutet av maj. Hon gick genom Tantolunden i Stockholm. Plötsligt märkte hon att hon var förföljd. En man kom ikapp henne, började göra närmanden och tog tag i henne.

– Jag ser en knuten näve, inte i ansiktet men bakom kroppen. Han höll handen i sin axelhöjd, vid sidan av kroppen. Medan han fortfarande håller i väskan, berättade kvinnan för polisen. 

Hon lyckades slita sig loss. Polisen larmades och polishunden Izor – som nyligen utnämndes till årets polishund – fick upp ett spår. Izor fick ta emot flera slag men gick själv till attack och en 24-årig man kunde gripas. 

Överföll skolflicka på väg hem

Mannen misstänktes initialt för bland annat våldtäktsförsök och blåljussabotage – för att ha slagit på Izor. 

– Jouråklagaren fick en dragning av ärendet och baserat på uppgifterna tyckte hon inte att det räckte för att att han skulle misstänks för försök till våldtäkt. Så han försattes på fri fot, säger åklagare Kajsa Hultqvist. 

Mannen utreddes i stället för sexuellt ofredande. 

En dag i början av september var en 13-årig flicka på väg hem från skolan i södra Stockholm. En man kom fram och tvingade under knivhot ner henne i källaren till ett flerfamiljshus. Därefter våldtog han henne. Hon blev även biten, enligt utredningen. 

– Man säkrade dna både på flickan och på platsen, och eftersom det blev träff i polisens register kunde den här mannen gripas, säger Kajsa Hultqvist. 

Det handlar om samme 24-årige som misstänktes för överfallet i Tantolunden. Han är sedan tidigare dömd för bland annat misshandel och trafikbrott. 

Domstolen: Eskalerande brottslighet

Han åtalades nyligen för grov barnvåldtäkt. Han åtalades även för överfallet på kvinnan i Tantolunden – i första hand våldtäktsförsök och i andra hand sexuellt ofredande. 

– Efter att vi hade hållit kompletterande förhör med de inblandade gjorde jag bedömningen att det ändå handlade om ett försök till våldtäkt, säger Kajsa Hultqvist. 

Vid rättegången yrkade hon på åtta års fängelse och livstids utvisning för mannen. 

24-åringen är medborgare i Tunisien och har tidigare haft ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Han har små barn och fast arbete – där han använder knivar för att hantera livsmedel – och har på nytt ansökt om uppehållstillstånd. ”Migrationsverket noterar att NN den 6 december 2018 inte har haft rätt att arbete i Sverige, eftersom han ansökt om uppehållstillstånd för sent”, finns att läsa i handlingar vid tingsrätten. 

Vid rättegången nekade 24-åringen till brott. Men nu döms han för både grov barnvåldtäkt och våldtäktsförsök. Rätten skriver i domen att mannens brottslighet ”tycks eskalera” och att barnvåldtäkten haft ”förnedrande inslag”.

Straffet blir fem års fängelse och 15 års utvisning.

Han ska betala skadestånd till flickan om 280 000 kronor, och till kvinnan ska han betala 25 000 kronor. 

24-åringens advokat vill inte uttala sig. 

Så blev ”spökmannen” en av Sveriges värsta våldtäktsmän

Jordanis Kouroutsidis åtalas på nytt efter misstänkt våldtäkt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.