Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sex personer åtalas för våldsvågen

Expressens Fredrik Sjöshult om den grova brottslighetens utveckling
Polisens insats efter en skjutning i Gamla enskede i Stockholm i januari.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Polisen stoppade också en bil som man misstänkte skulle användas i ett våldsdåd efter en biljakt i södra Stockholm.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Rawa Majid, också kallad den ”kurdiske räven”.
Foto: Polisen

Pojkarna i kompisgänget från Jordbro pekas ut som barnsoldater i vinterns våldsvåg.

Flera av dem var inte ens straffmyndiga när de misstänks ha utfört våldsdåd tre dagar i rad i januari.

Nu åtalas fem av pojkarna – och den 20-åring som misstänks för att ha styrt dem.

– Vi bedömer att han är på Kurdiska rävens sida. Det finns bilder på honom där han poserar med rävring, säger åklagare Lisa Dos Santos.

Under januari månad avlöste våldsdåden varandra i Stockholms kriminella miljö. Huvudkonflikten som drev våldet uppgavs då vara en uppgörelse mellan den ”Kurdiska räven” Rawa Majid på ena sidan och det kriminella Dalennätverket på den andra.

Den tesen stärks nu när tre åklagare går fram med åtal samtidigt. Det handlar om tre skjutningar som skedde den 20, 21 och 22 januari. Åtalen rör försök till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott och sammanlagt sex personer åtalas.

De tre olika fallen kommer att hanteras i en och samma rättegång.

Majoriteten av de som åtalas är pojkar som ännu inte är myndiga. Ytterligare pojkar misstänks för inblandning i dåden – men kommer inte att åtalas eftersom de ännu inte fyllt 15 och därmed inte är straffmyndiga.

Pojkarna är hemmahörande i Jordbro söder om Stockholm och åklagarnas teori är att de har rekryterats av en 20-årig man som styrt och instruerat dem. Han åtalas för samtliga tre skjutningar.

– Han är den gemensamma länken. Han är en huvudaktör i alla tre åtalen, säger åklagare Lisa Dos Santos som är förundersökningsledare för ett av fallen.

– Vi bedömer att han är på Kurdiska rävens sida. Det finns bilder på honom där han poserar med rävring, fortsätter hon.

Chatloggar finns i bevisningen

Att flera gängledare i Stockholm burit guldringar som har rävmotiv för att signalera lojalitet gentemot den ”Kurdiska räven” är tidigare känt.

Åklagarnas nyckelbevisning består av chattloggar från den krypterade tjänsten Signal. Det är i de meddelandena som 20-åringen ska ha styrt och instruerat pojkarna vad de ska göra, enligt misstankarna.

En av skjutningarna som åtalet omfattar fick väldigt stor uppmärksamhet. Samtidigt som en pojke sköt med Kalasjnikov mot en dörr i en trappuppgång i Fruängen stod hans vän bredvid och filmade. Filmen fick sedan stor spridning på sociala medier.

Enligt utredningen utfördes dådet av två 14-åriga pojkar. De är inte straffmyndiga men Lisa Dos Santos har planer på att väcka så kallad bevistalan mot en av pojkarna. Detta kommer inte att ske i nuläget eftersom pojken nyligen rymde från det SiS-hem som han varit placerad på.

Dådet i Fruängen utfördes mot betalning, enligt åklagaren.

– I mitt ärende står i chattarna att de ska få 15 000 kronor. Det finns också en bild på där en av dem poserar för en kamera när står med femhundralappar formade som en solfjäder, säger Lisa Dos Santos.

Se också:
Expressens kriminalkrönikör om minskningen av dödsskjutningar

Trend att snarare skjuta för att skrämmas • Fredrik Sjöshult dödsskjutningar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.