Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Samtalet som vände gängmordsutredningen

Bild från polisens avspärrning vid Årstabron i Stockholm.
Foto: Marko Säävälä/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisa dos Santos.
Foto: OLLE SPORRONG

Åtta månader efter gängmordet på Årstabron hade utredningen kört fast.

Då kom samtalet som vände på allt.

Mördarna hade kommunicerat på den krypterade tjänsten ”Anom” – och i hemlighet hade en FBI-ledd polisinsats haft insyn i allt som sagts.

I veckans avsnitt av Krimrummet berättar åklagare Lisa dos Santos om fallet som i slutändan ledde till långa fängelsestraff för de tre mördarna.


Du kan höra hela avsnittet i spelaren nedan.

https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/aklagaren-och-arstafallet&theme=spaceblack

Det var i september 2020 som en 27-årig man hittades skjuten till döds, mitt på Årstabron i Stockholm. Mannen hade ett kriminellt förflutet och det var känt att det fanns en konflikt mellan honom och ledaren för ett kriminellt nätverk.

27-åringen hade blivit utsatt för flera mordförsök tiden innan sin död – och sista gången han sågs vid liv var han på väg att fira sin bästa väns födelsedag.

Mordfallet hamnade på åklagare Lisa dos Santos bord. Nyligen släppte hon boken ”Älskade bror” som skildrar hennes erfarenheter som åklagare och den här veckan gästar hon Expressens podd Krimrummet för att berätta om mordutredningen.

Efter åtta månader hade utredningen kört fast. Det var då Lisa dos Santos fick ett samtal som förändrade allt. Hon fick veta att FBI lett en hemlig internationell polisinsats som rörde krypterade chattar – och att de misstänkta för mordet på Årstabron hade diskuterat med varandra på plattformen ”Anom”.

Läs mer: 

Alla avsnitt av Krimrummet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.