Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sambons upptäckt – tecknen före morden

Max och Saga Jangestig mördades av Christine Schürrer.
Foto: STEFAN ERIKSSON
Emma Jangestig överlevde Christine Schürrers hammarattack.
Foto: STEFAN ERIKSSON

Christine Schürrer kunde inte acceptera att hennes stora kärlek Torgny Hellberg gjorde slut.

Med en hammare överföll hon Torgnys nya sambo och hennes två små barn. Barnen överlevde inte attacken.

I en ny dokumentär berättar Torgny Hellberg om varningstecknen före morden.

– Jag började känna: Det är något som inte riktigt stämmer, säger han i ”TV3 Dokumentär” om barnamorden i Arboga.

När Torgny Hellberg kom hem till huset i Arboga en kväll i mars 2008 stod ytterdörren öppen. Hans nya sambo Emma Jangestig, 22, och hennes barn Max, 3, och Saga, 1, låg blodiga på golvet i hallen, utsatta för besinningslöst våld. 

Barnen dog under natten, och Emma Jangestig låg nedsövd med svåra skador men överlevde.

Polisen fattade snabbt misstankar mot Torgny Hellbergs tidigare semesterflirt, tyskan Christine Schürrer. Till en början trodde han inte att det kunde stämma.

Ändå saknades det inte varningstecken.

Torgny Hellberg och Christine Schürrer träffades under en Greklandssemester.
Foto: TV3

Relationen

De träffades på Kreta sommaren 2006 och hade en kort relation innan han reste hem till Sverige. Under hösten besökte hon honom i Arboga några gånger. Han tyckte inte att det kändes bra och i början av 2007 gjorde han slut via sms.

Hon skickade ett brev där hon kallade honom idiot, berättade att hon hade kräkts halva natten och att hon var chockad över att hon tillät sig att bli så djupt engagerad i honom.

– Hon blev ganska besviken på att jag över huvudtaget skrev att vi inte skulle träffas, och att jag vill bryta upp och så där. Efter ett uppbrott kan man absolut bli besviken, men jag reagerade på att det var så pass starkt, säger han i del två av TV3-dokumentären om barnamorden.

De kom överens att de skulle ses en sista gång i Arboga. Han fick då intrycket att hon hade tagit brytningen till sig.

Christine Schürrer avtjänar sitt straff i Tyskland.
Foto: PRIVAT

Men kort senare ringde hon upp och berättade att hon försökt ta sitt liv, att hon blivit bestulen på sin plånbok och inte hade pengar till bensin.

Hon fick övernatta i hans soffa ett par nätter, sedan skjutsade han henne till Arlanda. Där försökte hon enligt egen uppgift på nytt ta sitt liv innan hon reste hem till Tyskland.

Den sommaren flyttade hon från Tyskland till Sverige. Hon kontaktade honom på nytt.

– Jag skriver till henne att jag har en ny familj nu som jag vill ta hand om, och jag vill inte ha någon kontakt med dig alls, säger Torgny Hellberg i ”TV3 Dokumentär”.

I oktober skrevs hon in på en psykiatrisk klinik i Stockholm. Hon uppgav för läkarna att hon blivit alltmer deprimerad sedan pojkvännen lämnat henne. Än en gång försökte hon ta sitt liv.

I februari 2008 skickade hon ett brev där hon skrev att hon fött hans barn men adopterat bort det. Senare fick Torgny Hellberg ett mejl från en Thomas Emmerich som sade sig ha adopterat barnet. Detta mejl hade dock skickats från Christine Schürrers dator.

Varningstecknen

Den 30 januari, den 12 mars och den 14 mars besökte hon Arboga, utan att ge sig till känna.

– Jag började känna: Det är något som inte riktigt stämmer. En dag när vi var barnlediga och Emma är på övervåningen och jag kommer ner ser jag att dörren är öppen, säger Torgny Hellberg.

Han fortsätter:

– En annan dag sitter vi och kollar på tv och det låter precis som att det är någon som går utanför. Precis de två dagarna är det bevisat att Christine Schürrer var i Arboga.

Morden

Och den 17 mars tog hon än en gång tåget till Arboga. Den kvällen slog hon ihjäl två små barn och gav deras mamma livshotande skador.

Christine Schürrer dömdes till livstids fängelse för mord i både tingsrätten och hovrätten.

Emma Jangestig repade sig efter attacken. Hon och Torgny Hellberg bor fortfarande ihop och har två barn tillsammans.

Del 2 i ”TV3 Dokumentär: barnamorden i Arboga”, sändes klockan 21.00 på torsdagen. Den kan ses på Viaplay och Viafree.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.