Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sambon berättar om brutala barnamorden i Arboga

Dubbelmördaren Christine Schürrer avtjänar nu sitt straff i Tyskland.Foto: PRIVAT
Torgny Hellberg och Christine Schürrer träffades under en Greklandssemester.Foto: TV3
Max och Saga Jangestig mördades av Christine Schürrer.Foto: STEFAN ERIKSSON
Emma Jangestig.Foto: STEFAN ERIKSSON

Torgny Hellberg hittade sin sambo Emma Jangestig och hennes två små barn – sönderslagna med en hammare.

Emma vaknade upp efter tio dagar, men barnen dog under natten.

När polisen fattade misstankar mot Torgnys ex-flickvän Christine Schürrer trodde han inte på det.

– Ni är ju helt fel ute, säger jag. Den här personen var ju snäll, säger han i nya TV3-dokumentären ”Barnamorden i Arboga”.

I mars 2008 Emma Jangestig, 22, och de två barnen Max, 3, och Saga, 1, nyligen flyttat ihop med Torgny Hellberg i ett hus i Arboga. 

Emmas pappa Roland Jangestig berättar om parets relation. 

– Han var en underbar bonuspappa. Det var väldigt, väldigt roligt att se hur lyckliga de var tillsammans.

Emma och Roland Jangestig.Foto: ROGER SCHEDERIN / ROGER SCHEDERIN/STUDIO LIGHTHOUS EXPRESSEN / ROGER

På kvällen den 17 mars chattade Emma Jangestig med sin syster Ida Jangestig. De diskuterade om att Ida skulle vara barnvakt åt Max och Saga.

Men klockan 19.09 plötsligt försvann Emma från chatten.

– Det tyckte jag var lite konstigt, för det brukade inte hon göra, säger Ida Jangestig.

Samtidigt var Torgny Hellberg på väg hem på väg hem.

– Jag öppnade dörren och tänkte: vad leker ni? Sen lyfter jag på huvudet – och ser barnen, säger han.

I dokumentären spelas hans förtvivlade och förvirrade samtal till SOS Alarm upp. Telefonisten undrar vad som har hänt.

”Jag vet inte!”, svarar Torgny Hellberg.

”Kan inte göra annat än skrika rakt ut”

Ambulanssjukvårdaren Bengt Palmestål var först att åka ut på larmet.

– Det första jag ser är att det ligger en vuxen människa till vänster innanför dörren och längre fram ligger det två barn. Det är blodigt och tillstökat något alldeles förskräckligt, säger han.

– Jag går fram till pojken först. Visst, han andas, och flickan andas också, men man hör ju på andningen att det här var jätteallvarligt.

Roland Jangestig kom också snabbt till platsen och såg när hans dotter bars ut till ambulansen.

– Hon var alldeles röd. När de lyfte ut henne skrek hon. Det var fruktansvärt. Man hörde att det var hon, men ändå inte.

Efter att ha förhörts av polisen satte sig Torgny Hellberg i bilen med Roland Jangestig för att åka mot Akademiska sjukhuset i Uppsala, dit Emma Jangestig hade förts med livshotande skador. På radion fick de höra att de båda barnen hade dött av sina skador.

– Jag kan inte göra annat än bara skrika rakt ut, säger Torgny Hellberg.

Max och Saga Jangestigs liv gick inte att rädda.Foto: ROBBAN ANDERSSON

Ett avgörande tips

Kriminalinspektör Thomas Backman utredde fallet.

– När det gäller den här typen av våld i familj så är första tanken att det finns någon form av relation till Emma, att gärningsmannen ska finnas i den kretsen, säger han.

Först riktades misstankarna först mot barnens far.

– Ganska snart i förhöret, när han börjar berätta vad han har gjort det aktuella dygnet, förstår jag att det här är en pappa som ska sörja sina barn och inget annat. Så han friges, säger Thomas Backman.

Polisen stod nu utan en misstänkt. Men polisen fick in tips. Ett kom från en väninna till Emma Jangestig, som berättade att en före detta flickvän till Torgny Hellberg betett sig konstigt.

Semesterflirten

Torgny hade träffat den då 30-åriga tyskan Christine Schürrer på en semester i Grekland 2006. 

– Hon åkte runt i hela världen från ställe till ställe, jobbade lite här och var. Det var ett fritt liv, som triggade i gång mig. Jag började snart se att vi hade ett gemensamt intresse för historia, musik och sådana saker. 

De blev ett par. Men efter att ha träffats ett par gånger i Sverige gjorde Torgny Hellberg slut i början av 2007. Hon kunde dock inte släppa honom.

Polisen fick veta att Christine Schürrer hade flyttat från Tyskland till Stockholm. Man begärde ut positioneringar på hennes mobiltelefon. 

– Man ser att abonnemanget har varit i Arboga på mordkvällen. Där blir Christine Schürrer ett viktigt spår att jobba emot, säger kriminalinspektör Thomas Backman.

Torgny Hellberg reagerade först med misstro:

– Ni är ju helt fel ute, säger jag. Den här personen var ju snäll.

Snaran dras åt

Dagen för mordet, och två datum kort tidigare, hade telefonen rört sig från Stockholm till Arboga på tider som stämde överens med tågtidtabellen. På samtliga avgångar var det bara en resenär som hade köpt en kontantbiljett.

Polisen granskade övervakningsfilm från tågstationen i Arboga och fattade intresse för en mörkt klädd person som dyker upp på de tider som kontantköpen gjordes.

En granne till Emma Jangestig och Torgny Hellberg hade sett en person som stämde in på signalementet vid deras uppfart klockan 19.10 på mordkvällen. 

Men den mörkklädda resenären kunde inte identifieras eller kopplas ihop med telefonabonnemanget. Mordvapnet – hammaren – saknades.

Fick inte veta vad som hänt

Då blev Emma Jangestigs tillstånd så stabilt att hon kunde väckas. Först mindes hon ingenting. För att inte påverka de minnesbilder man hoppades skulle växa fram fick hon inte veta vad som hade hänt, inte ens att barnen var döda.

– Det var jättejobbigt. Så småningom började hon fråga efter Max och Saga. Då fick man säga: ”de är hos mormor”, eller ”de är ute i korridoren”, säger Roland Jangestig.

Emma Jangestig berättar att hon kände sig förrådd av sina anhöriga.

– Inget svar på mina frågor, bara undvikande blickar – jag kände inte igen dem, säger hon.

Till sist fick hon beskedet att barnen var döda.

– Torgny har berättat att jag grät hela natten. Men det är inget jag minns. 

Emma Jangestig berättar att hon kände sig förrådd av sina anhöriga när de inte berättade vad som hade hänt.Foto: TV3

Polisen gjorde nu husrannsakan i den lägenhet där Christine Schürrer hyrde ett rum. I hennes dator hittade man material som visade att hon fortfarande var intresserad av Torgny och att hon hade kartlagt hans familj.

I hyresvärdens verktygslåda saknades en hammare.

Livstids fängelse för dubbelmord och mordförsök

Den 20 mars greps Christine Schürrer i Tyskland.

Så småningom började Emma Jangestigs minnen från händelsen komma tillbaka.

Hon mindes att hon öppnade dörren och möttes av en kvinna som sa "Hi, l'm Tine", varpå hon gick till attack. Hon lämnade ett signalement som stämde in på Christine Schürrers utseende.

Polisen gjorde också ytterligare framsteg. I hallen hittades ett blodigt skoavtryck vars mönster stämde överens med ett par som Christine Schürrer hade.

Schürrer, i dag 42 år, dömdes i både tingsrätten och hovrätten till livstids fängelse. Hon avtjänar numera sitt straff i Tyskland.

I höstas berättade Torgny Hellberg att han och Emma Jangestig fortfarande lever tillsammans, med sina två gemensamma barn.

– Det har naturligtvis blivit slitningar eftersom vi hanterar det på så olika sätt. Men på något sätt så löser vi det, vi hittar alltid tillbaka till varandra på ett eller annat sätt. Vi har gjort det hittills och jag hoppas vi fortsätter med det, sade han då.

”TV3 Dokumentär: barnamorden i Arboga”, sänds klockan 21.00 på torsdagen.