Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så föll livet samman för misstänkta domaren

Mannen ska ha känt sig hotad av kvinnan i flera år.
Kvinnan hade en framgångsrik karriär som jurist och domare, men plötsligt vände det.
Foto: Fredrik Johansson
Kvinnan har dömts för våld mot tjänsteman flera gånger – och misstänks nu för att ha lejt en torped för att skjuta den kända advokaten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kvinnan har haft en karriär som toppjurist och domare. 

Samtidigt misstänks hon under ytan ha brottats med personliga problem – och smitt planer på att mörda advokaten Henrik Olsson Lilja. 

Kvinnan har varit med i en uppmärksammad iscensättning och hållit i domarklubban under profilerade rättegångar men har under de senaste åren fört en anonym tillvaro. 

Kvinnan som misstänks ha lejt en torped för att ta livet av advokaten Henrik Olsson Lilja har en framgångsrik karriär som toppjurist bakom sig. 

”NN har goda juridiska kunskaper. Hon är en trevlig person. Hon är samarbetsvillig och strävar alltid efter att göra ett bra arbete”, skrev en av kvinnans referenspersoner i samband med att hon sökte ett nytt jobb. 

Såväl yrkeslivet som privatlivet fungerade bra för den misstänkta kvinnan.
Foto: Privat

Domarens karriär och privatliv fungerade bra

Tidigt i karriären medverkade kvinnan i en uppmärksammad iscensättning av juridiska avgöranden med ett flertal kända namn. 

Och även kvinnans privatliv tycks ha fungerat bra under större delen av 00-talet. 

På en gammal bild syns kvinnan sitta avslappnat framåtlutad i en stol och le mot fotografen. 

I bland annat ett uppmärksammat mål för drygt tio år sedan, med en person känd inom sin bransch som stod åtalad för narkotikabrott, så var hon domare. 

Under rättegången liknade en reporter henne vid en uppfordrande lärare när hon vände sig mot den tilltalade, önskade att det skulle gå bra för denna och att de skulle slippas ses igen. 

Kvinnan fick goda vitsord och var domare i ett uppmärksammat mål.
Foto: Fredrik Johansson

Plötsligt vände det: Domarens liv började falla samman

Några år senare så verkar hon själv ha hamnat i en utsatt situation, enligt domstolshandlingar. 

Privatlivet hade börjat gnissla och en grupp anhöriga samlades runt kvinnan för att försöka tala henne till rätta, enligt vad som uppgetts i domstolshandlingar. 

Effekten som uppnåddes av mötet ska dock ha blivit raka motsatsen till det önskade resultatet, enligt vad som uppges. 

Nedförsspiralen fortsatte snurra. 

Advokaten Henrik Olsson Lilja – som hon anklagas för att ha försökt fått mördad – hade en framgångsrik karriär.

Domstolshandlingar vittnar om att kvinnan gick åt andra hållet – hon hamnade i nedförsbacke, och att karriären som domare var över. 

I det dolda misstänks hon ha planerat mordbeställning

De senaste åren har kvinnan i stället själv blivit dömd vid tre olika tillfällen, för våld mot tjänsteman och flera fall av våldsamt motstånd. 

Hon har fört en anonym tillvaro utåt och har inte varit aktiv på sociala medier. Men kvinnans agg mot advokaten, som hon befunnit sig i tvist med, har växt sig allt starkare. 

Kvinnan ska redan tidigare ha försökt leja folk att skjuta advokaten. Nu misstänks hon ha hittat någon som var beredd att ta på sig uppdraget.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kvinnan har befunnit sig i en tvist med advokaten i flera år.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kvinnan ska redan för fyra år sedan ha försökte leja en torped att ta livet av advokaten, enligt polisprofessor Leif GW Persson. 

– Det är ett känt polisärende som går tio år tillbaka. Hon har tidigare försökt leja folk för att skjuta honom, det är känt hos polisen. Första gången var 2015, tror jag. Men hon fick aldrig tag i någon, har GW Persson berättat. 

Enligt Aftonbladet ska mannen som kvinnan då försökte anlita ha lättat sitt hjärta om mordkomplotten för polisen. Kvinnan blånekade dock till uppgifterna, och eftersom kvinnans förslag skulle ha framförts muntligt och inte finnas inspelat, så fanns inga förutsättningar att utreda det. 

Henrik Olsson Liljas återhämtning: Räknar med att bli fullt återställd

Nu misstänks kvinnan ha hittat någon som var beredd att ta på sig uppdraget, och dessutom försökte utföra det mitt under morgonrusningen i Sveriges polistätaste stadsdel.  

Polisen spärrar av på Norr Mälarstrand efter att advokatens blivit skjuten.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Gärningsmannen som sköt Henrik Olsson Lilja, enligt uppgift både i huvud och mot kroppen, var under lördagskvällen fortfarande på fri fot. 

Advokatens tillstånd ska efter omständigheterna vara bra. Och enligt en kollega räknar han med att inom en snar framtid vara helt återställd. 

Expressen har sökt kvinnans advokat, Ola Salomonsson, och kammaråklagare Lucas Ericsson som leder förundersökningen om anstiftan till mordförsök. 

Träffades av flera skott – gärningsman på fri fot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.