Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rosa, 77, mördades i Barcelona: ”Så sorgligt”

Svensk misstänks för trippelmordet i Barcelona
Mannen greps Plaza Sant Jaume efter knivattacken på en journalist.Foto: El Caso
Här tar sig den misstänkta mördaren ner för fasaden efter mordet på Héctor Núñez. 600 meter därifrån mördades Rosa Diaz, 77.

Rosa Diaz, 77, Héctor Núñez och David Caminada, 52 – det är de tre personer som misstänks ha mördats av den svenska akademikern i Barcelona.

– Det är ett så sorgligt sätt för henne att dö, säger en granne till Rosa Diaz.

Svensken häktades för tre mord och två grova rån på torsdagen.

Det blodiga dramat i Barcelona i måndags började med en brand i en lägenhet – en brand som en man sågs fly ifrån via balkong till balkong ner på gatan. Inne i lägenheten kunde polis konstatera att bränder anlagts på tre olika ställen. De hittade också en död man i badrummet. Mannen hade knivhuggits och hade en plastpåse över huvudet.

Mannen har nu identifierats som Héctor Núñez. Han, som är i 30-årsåldern och kom från Alicante, i sydöstra Spanien, och arbetade på en nattklubb i Barcelona. 

– Det är helt obegriplig, säger en av  Héctor Núñez vänner till tidningen El País.

Vittne såg misstänkta mördaren fly: Aldrig sett dem ihop

Tidningen har också pratat med ett vittne som berättar att en pojke försökt följa efter den flyende mannen, men att mannen cyklade därifrån i snabb fart.

– Jag har aldrig sett honom (den misstänkta mördaren) ihop med Héctor tidigare, säger vittnet.

600 meter därifrån, alldeles i närheten av Picassomuseet, misstänks den svenska akademikern ha överfallit Rosa Diaz, 77. Mannen ska ha slagit Rosa Diaz kraftigt mot huvudet och knuffat henne. Därefter stal han värdesaker från hennes väska och flydde på en stulen motorcykel. Rosa Diaz hittades död nedanför en trappa vid porten till huset där hon bott i 20 år.

Grannar beskriver henne som en levnadsglad, aktiv och trevlig kvinna som alltid hälsade glatt på den som passerade. 

– Det är ett så sorgligt sätt för henne att dö, säger en granne till El País.

Knivhögg journalist på Plaza Sant Jaume

Mannen fortsatte sedan sin blodiga färd till Plaza Sant Jaume där han knivhögg den 52-årige journalisten David Caminada Diaz i bröstet.   

Under onsdagen bekräftade hans fru, Cristina Palomar, att maken hade avlidit på sjukhus till följd av sina svåra skador.

”Min kära David är död. Och jag också”, skrev hon på Twitter. 

Motivet till det misstänkta trippelmordet är fortfarande okänt. Det finns inga kända kopplingar mellan svensken och något av offren. Det är inte heller klarlagt vad han gjorde i Barcelona, men enligt El País hyrde han ett rum i en lägenhet i närheten av Barcelonas triumfbåge – alldeles i närheten av mordplatserna. 

Tidigare studiekamrat: ”Helt främmande”

På torsdagen häktades svensken misstänkt för tre mord och två grova rån.

Expressen har tidigare kunnat berätta att svensken bott i Uppsala där han bland annat studerat juridik på universitetet. Han har tagit drygt 200 universitetspoäng.

– Vi snackade till och från. Träffades ute på pub ibland och då var han alltid pratglad och skämtade. På seminarierna var han ganska tyst men det är ju de flesta, säger en tidigare studiekamrat till Aftonbladet.

– Det låter helt främmande för mig. Jag såg absolut inga våldsamma tendenser hos honom. Han kändes som en snäll kille som verkade gilla att umgås med folk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.