Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robinson-profilens kaosdag i fängelset

Expressen rapporterade i höstas om hur Svea hovrätt skärper straffet till fängelse i 14 år och 9 månader för den förre Robinson-profilen Adnan Mzori, 42.
Tidigare Robinson-deltagaren Adnan Mzori, 42, döms till åtta års fängelse för en rad brott.
Bland annat ska han ha försökt mörda en medfånge samt släpat en kriminalvårdare mot en kökskniv.Foto: Polisen

Den redan fängslade Robinson-profilen Adnan Mzori, 42, döms till ytterligare åtta års fängelse.

Flera av de nya brotten begicks under en och samma dag på anstalten – en dag fylld av våld, hot och kaos.

Adnan Mzori döms bland annat för försök till mord.

År 2000 deltog Adnan Mzori, som då hette Adnan Amedi, i dokusåpan ”Expedition: Robinson”. 

Redan när Mzori klev in i programmet var han dömd för bland annat grov misshandel – och efteråt har hans liv präglats av återkommande brottslighet. Bland annat har han lagförts för narkotikabrott.

Adnan Mzori avtjänar i dagsläget ett långt fängelsestraff för medhjälp till mord, grovt bedrägeri, grov utpressning och grovt vapenbrott. Kriminalvården klassar honom som en riskfaktor och har i en utredning bedömt att han löper hög risk att återfalla i våld.

Kaosdagen på fängelset: Våld och hot

Den 13 oktober begick Adnan Mzori en rad brott innanför murarna – brott som han nu döms för. Det handlar om försök till mord, försök till olaga frihetsberövande, våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman. Dagen efter hotade han ytterligare en kriminalvårdare.

Domen, som meddelades av Ångermanlands tingsrätt på onsdagen, beskriver Adnan Mzoris våldsamma höstdag på anstalten.

Den tidigare Robinson-deltagaren inledde dagen med att attackera en medfånge genom att ”flera gånger skära honom på hakan, halsen, nacken, bröstet och armen med ett rakblad”. 

Efter att ha angripit medfången vände sig Mzori mot personalen på anstalten.

Han tog strypgrepp på en kvinnlig kriminalvårdare och drog henne sedan i håret mot en köksbänk där en kniv satt fast i en vajer. 

När kriminalvårdaren lyckades slita sig loss kastade Mzori en stol på henne, något som enligt åklagaren har orsakat smärta, blånader och en rispa.

Mitt under tumultet kastade Adnan Mzori ifrån sig ett brev:

”Om jag ser en enda plit eller polis nära mig oavsett från vilket håll ni och grisarna dyker upp så lovar jag att jag hinner skära halsen av eran kollega”, stod det bland annat.

Han kastade därefter en stol mot en annan kriminalvårdare, som dock lyckades hoppa undan. 

Nu döms han för försök till mord, våld mot tjänsteman och försök till olaga frihetsberövande.

Advokaten: ”Han ångrar sig”

Tingsrätten dömer även Adnan Mzori för två fall av hot mot tjänsteman. I det första fallet har han sagt till en kvinnlig kriminalvårdare att han ”ska stycka henne” när han kommer ut från fängelset. Dagen efter hotade han en manlig kriminalvårdare genom att fälla uttalanden om att han skulle döda eller skada honom och hans barn.

Robinson-profilen döms till åtta års fängelse och tvingas även betala ett sammanlagt skadestånd på 171 902 kronor till sina brottsoffer.

Adnan Mzoris advokat, Anders Ericson, har ännu inte hunnit prata med sin klient.

– Min spontana uppfattning är att vi tycker att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning, speciellt när det gäller mordförsöket. Enligt oss är det inte utrett vad som hände inne i cellen.

Adnan Mzori nekar till försök till mord och advokat Anders Ericson menar att det inte har funnits ett uppsåt att döda. När det gäller gärningarna mot kriminalvårdarna erkänner dock Mzori sina handlingar.

Han har utsatt personalen för grova brott. Ångrar han sig?

– Han har uttryckt stor ånger, särskilt mot kriminalvårdaren som han dömdes för att ha försöka frihetsberöva. Han bad om ursäkt till henne på ett väldigt tydligt sätt i samband med rättegången, säger Anders Ericson.

Advokaten menar att Adnan Mzoris begick brotten eftersom han var frustrerad på grund av en ”oerhört pressad tillvaro”. 

Dagens toppnyheter i Sverige:

Sveriges största nyhetshändelser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.