Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robinson-profilens hårda liv i fängelset

Krimreportern Johannes Lundberg Andersson om Robinsonprofilens tid i fängelset. Adnan Mzori s.itter fängslad efter ett mord på en småbarnspappa
Adnan Mzori, som då hette Adnan Amedi, var med i dokusåpan ”Expedition: Robinson” år 2000. Redan då var han dömd för grov misshandel.
Nu står Adnan Mzori åtalad för att ha gått till våldsam attack mot en medfånge med rakblad. ”Robinson”-profilen skar den andra mannen flera gånger – på hakan, halsen, nacken, bröstet och armen, enligt åtalet.Foto: Polisen

Adnan Mzori, 42, blev känd för svenska folket i tv-succén ”Expedition: Robinson”.

I dag sitter han fängslad efter ett mord på en småbarnspappa i Katrineholm – och för att ha attackerat en medfånge och en kvinnlig fångvaktare.

”Jag hinner skära halsen av eran kollega”, skrev Mzori i ett kravbrev.

Adnan Mzori, som då hette Adnan Amedi, var med i dokusåpan ”Expedition: Robinson” år 2000. Redan då var han dömd för grov misshandel. Efter tv-programmet fortsatte han med brottslighet och våren 2018 dömdes han till 14 års fängelse för medhjälp till mord, grovt bedrägeri, grov utpressning och grovt vapenbrott.

I Kriminalvårdens utredning om ”Robinson”-profilen står att han:

”... uppfyller ett flertala av de riskfaktorer, såväl historiska som aktuella, som associeras med hög risk i återfall i våld.”

Nu står Adnan Mzori åtalad för att ha gått till våldsam attack mot en medfånge med rakblad. ”Robinson”-profilen skar den andra mannen flera gånger – på hakan, halsen, nacken, bröstet och armen, enligt åtalet.

Mzori: Lovar att jag hinner skära halsen av kvinnan

I samband med utbrottet på anstalten Saltvik i oktober anföll Adnan Mzori också en kvinnlig kriminalvårdare. Han tog ett stryptag om hennes hals och drog henne i håret mot en köksbänk där det fanns en kniv. Han kastade även en stol på kvinnan så att hon skadade sitt ben och försökte kasta en stol på en manlig kriminalvårdare.

Försök till mord, försök till olaga frihetsberövande, våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman.

Adnan Mzori skrev en lapp inför en eventuell situation där han skulle hålla den kvinnliga kriminalvårdaren gisslan. ”Robinson”-profilen hotade där att ”skära halsen av” henne.

”Om jag ser en enda plit eller polis nära mig oavsett från vilket håll ni och grisarna dyker upp så lovar jag att jag hinner skära halsen av eran kollega. Det svär jag på att jag kommer göra.”

Adnan Mzori skrev en lapp inför en eventuell situation där han skulle hålla den kvinnliga kriminalvårdaren gisslan. ”Robinson”-profilen hotade där att ”skära halsen av” henne.Foto: Polisen

”Jag dör för mitt folk”

Våldsmannen krävde att Stefan Löfven skulle ”slänga ut den turkiska ambassaden från Sverige”, att utrikesministern och Löfven skulle uppmana FN och EU-länderna att ”skicka ner soldater till nordvästra Syrien och hjälpa mina bröder och systrar kurderna”.

Händelsen på fängelset inträffade bara dagar efter att Turkiets offensiv i nordöstra Syrien inleddes.

Mzori ville också stoppa alla SAS-flyg och exportvaror till Turkiet. Vidare skrev han att han ”skiter i” om han blir skjuten och:

”Jag dör för mitt folk.”

Adnan Mzori krävde att hans ”krav” skulle komma ut och att TV4 och SVT skulle vara på plats på anstalten.

Därutöver skrev Adnan Mzori aggressivt om medfången han attackerade. Medfången är dömd för medhjälp till mord.

Den attackerade medfången säger i förhör att han satt och spelade tv-spel när Adnan Mzori kom in i hans cell.Foto: Polisen
Fången säger: ”Han skar mig först i halsen. Jag förstår inte vad han gör först. Sen skär han mig i bröstet. Då sparkar jag undan honom.”Foto: Polisen

Skulle stycka kvinnlig kriminalvårdare

Den attackerade medfången säger i förhör att han satt och spelade tv-spel när Adnan Mzori kom in i hans cell.

– Han skar mig först i halsen. Jag förstår inte vad han gör först. Sen skär han mig i bröstet. Då sparkar jag undan honom.

– Jag böjer mig framåt sen och då skär han mig i nacken. Allt går så fort, det är lite rörigt. Efter att han hugger mig i nacken så slår jag till honom. Vet inte vart jag träffar. Då springer han ut ur rummet.

Adnan Mzori själv svarar dock ”ingen kommentar” på fråga efter fråga, när han förhörs.

Dagen efter attacken i fängelset ska ”Robinson”-profilen även ha hotat en annan kvinnlig fångvaktare. Han ska ha kallat henne ”hora” och sagt att han ska ”stycka henne när han kommer ut”. Han ska ha sagt att det var henne han var ute efter att hålla som gisslan.

Adnan Mzori nekar till brott gällande försök till mord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.