Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robinson-profil till attack – med rakblad i fängelset

Adnan Mzori, som numera använder tilltalsnamnet Rostam, dömdes i maj förra året till 14 års fängelse för medhjälp till mordet på en småbarnspappa i Katrineholm ett år tidigare.
Adnan Mzori, 42, misstänks ha försökt mörda en medfånge med rakblad inne i fängelset.
Mordförsöket skedde inne på Saltviksanstalten i Härnösand.
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Han blev känd för svenska folket genom sin medverkan i ”Expedition: Robinson”.

Förra året dömdes han för att ha planlagt och styrt mordet på en småbarnspappa i Katrineholm.

Nu misstänks Adnan Mzori, 42, ha försökt mörda en morddömd medfånge med rakblad inne i fängelset – och för att med våld ha släpat en kriminalvårdare mot en kökskniv.

Adnan Mzori, som då hette Adnan Amedi, blev känd för svenska folket när han medverkade i dokusåpan ”Expedition: Robinson” år 2000.

Redan då var han dömd för bland annat grov misshandel. Sedan dess har hans liv kantats av brottslighet med återkommande domar för bland annat narkotikabrott. 

Nu avtjänar han ett långt fängelsestraff för medhjälp till mord, grovt bedrägeri, grov utpressning och grovt vapenbrott. I Kriminalvårdens utredning om ”Robinson”-profilen står att han:

”... uppfyller ett flertala av de riskfaktorer, såväl historiska som aktuella, som associeras med hög risk i återfall i våld.”

Nu misstänks han ha försökt mörda en medfånge – en man i 35-årsåldern som har dömts för medhjälp mord – inne på säkerhetsavdelningen på Saltviksanstalten i Härnösand.

Misstanken: Rakbladsattack på medfånge

Händelsen inträffade vid 13.30-tiden den 13 oktober.

Enligt handlingar från Kriminalvården skar han en medfånge med ett rakblad inne på medfångens rum. Enligt uppgifter till Expressen blev den andre fången skuren i halsen, nacken och ansiktet.

Därefter gav Adnan Mzori sig ut på avdelningen, där han enligt Kriminalvårdens handlingar gav sig på personal med våld. Han ska ha försökt släpa med sig en kriminalvårdare ”till köksön och tagit tag i kniven som sitter fast där”.

Efter det kastade Adnan Mzori stolar mot personal på avdelningen, enligt anklagelserna.

Häktad för mordförsök

Efter händelsen placerades han i isoleringscell.

”Mot bakgrund av vad som framkommit i ärendet bedömer anstalten att det föreligger risk för den intagnes eller annans säkerhet till liv eller hälsa”, skrev Kriminalvården i beslutet.

Beslutet hävdes två dagar senare, då Adnan Mzori häktades för försök till mord på medfången. Nu misstänks han för våld mot tjänsteman, försök till mord och försök till våld mot tjänsteman.

Enligt åklagaren finns det risk att Mzori fortsätter sin ”brottsliga verksamhet”.

Det är inte första gången Adnan Mzori anklagas för misskötsamhet i höst. Den 12 september ska Mzori, i samband med ett missförstånd mellan honom och personal, ha blivit ”förbannad” och sagt till kriminalvårdare:

– Sug min kuk.

I somras gick han också till verbalt angrepp mot personal och kallade dem:

– Jävla fittor och horor.

”Vi kommer från Fenix”

Han sa också att om en specifik kriminalvårdare skulle visitera honom så ”vet han inte vad som händer”.

”Robinson”-deltagaren anklagas också för att ha skrikit ”idiot” efter personal. När han fick frågan varför ska han ha svarat:

– Det ska du fullständigt skita i, för det har du inte att göra med! Vet du inte vilka vi är? Vi kommer från Fenix!

Fenix är namnet på Kriminalvårdens högsäkerhetsavdelningar.

Adnan Mzori har också kallat sysselsättningen i fängelset för ”straffarbete”.

Dirigerade mord

Adnan Mzori, som numera använder tilltalsnamnet Rostam, dömdes i maj förra året i tingsrätten till 14 års fängelse för medhjälp till mordet på en småbarnspappa på Östra skolan i Katrineholm ett år tidigare

I september skärpte hovrätten straffen något, till 14 år och 9 månader. Enligt hovrätten var det ”utrett att han har haft en central och något av en dirigerande roll i händelseförloppet”.

– Min klient erkänner att han varit involverad i en incident och att det innefattat någon typ av brottsligt agerande. Vi har medgett att det är sannolika skäl att han ska misstänkas för brott, säger Anders Ericson, Adnan Mzoris advokat.

Expressen har sökt den attackerade medfången via hans målsägarbiträde.


Förtydligande: I en tidigare version av texten beskrevs den angripne fången som mördare. Det korrekta är att han dömts till 13 års fängelse för medhjälp till mord.

Då: Polisinfiltratör och prisad profil • Nu: Dömd brottsling

Såhär lät det i Expressen TV när krimkrönikör Fredrik Sjöshult kommenterade domen mot Adnan Mzori.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.