Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksdagsman vill stoppa gangsterrap på fritidsgårdar

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Gustaf Lantz (S) vill stoppa gangsterrap på svenska fritidsgårdar.Foto: SVT / Skärmdump
Camilla Kvartoft intervjuar Gustaf Lantz (S) i Veckans brott.Foto: SVT / Skärmdump
Rapparen 1.Cuz säger att han tror det finns en risk att unga får en romantiserad bild av gangsterrap.Foto: SVEN LINDWALL

Riksdagsledamoten Gustaf Lantz, S, vill stoppa gangsterrap på svenska fritidsgårdar.

Han tror att den kan leda till kriminalitet.

– Våra skattepengar ska inte gå till att sprida denna våldspropaganda, säger han i SVT:s Aktuellt.

I kvällens avsnitt av ”Veckans brott” i SVT handlar det om gangsterrap – och om den är en väg in i eller ut ur kriminalitet.

En som tror att gangsterrap kan vara en inkörsport till brottslighet är den socialdemokratiske riksdagsledamoten Gustaf Lantz, som sitter i justitieutskottet.

– Den bär ett våldsbejakande budskap. Ofta är det sexistiska och kvinnofientliga texter. Det budskapet är inget jag ställer upp på och som man i yttrandefrihetens namn måste reagera på, säger han i ”Veckans brott”.

Riksdagsledamoten vill förbjuda musikstil 

Han vill nu att musikstilen förbjuds på svenska fritidsgårdar.

I Veckans brott berättar riksdagsledamoten att han var med om en ”absurd” händelse när han nattvandrade i ett område som utsatts för skjutningar.

– Jag går in på fritidsgården och ser hur ungarna tittar på sådana här videos. Vuxna gör ingenting. Så det här budskapet inte bara sprids utan sanktioneras någonstans också av det offentliga, säger han.

Gustaf Lantz kallar det för ”ett självskadebeteende i samhället”.

I SVT:s Aktuellt utvecklar han:

– Jag tycker inte att våra skattepengar ska gå till att bjuda på rampljus och sprida denna i mångt och mycket våldspropaganda.

Polisen: ”Vår tids moralpanik”

Men riksdagsledamoten får mothugg i ”Veckans brott”.

Där säger Nadim Ghazale, polis i Borås, att han tycker att denna debatt är ”vår tids moralpanik”.

– Jag ser det som två olika saker: en musikgenre och kriminalitet. Polisen jobbar mot kriminalitet, det andra är en kulturyttring de använder för att beskriva det de ser.

”Jag ser det som två olika saker: en musikgenre och kriminalitet”, säger polisen Nadim Ghazale i Veckans brott i SVT.Foto: SVT / Skärmdump

Nadim Ghazale fortsätter:

– Jag kan aldrig någonsin försvara kriminalitet, men någonstans förstår jag att man måste skildra det.

Enligt honom beror utvecklingen i Sverige, med ett ökat antal skjutningar och sprängningar, på ”samhället i övrigt” – inte på rapparna.

Kriminologen kritisk: ”Gangsterrap fyller en funktion”

Även kriminologen Christoffer Carlsson är kritisk mot idén att gangsterrap föder kriminalitet. Han har tittat på internationell forskning och sammanfattar den i SVT:s ”Veckans brott”.

– Den samlade bilden är att gangsterrap fyller en funktion, framför allt för redan aktiva kriminella miljöer, genom att sammansvetsa gruppen och upprätthålla värderingar.

– Men det man aktivt säger att man inte har hittat är den här rekryterande effekten. Att man lyssnar på musik och sen börjar begå brott till följd av det. Du kan påverkas i någon mån men om du begår brott är det på grund av andra faktorer, säger Christoffer Carlsson.

Även rapparen 1.Cuz medverkar i ett inslag i programmet. Han säger att han tror att unga kan få en romantiserad bild av kriminalitet – men inte bara av gangsterrap utan också av tv- och datorspel och till exempel ”Snabba cash”.

– Och min musik går först och främst till de som kan relatera, och sen om någon inspireras har han förstått min musik fel. Den som inspirerar av min musik har förstått den fel, säger 1.Cuz i ”Veckans brott”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.