Richard Lundgren gav sin fru dödsinjektion – döms för dråp

Kammaråklagaren i Expressen TV: ”En ganska väntad dom”.
Advokaten Thomas Bodström och Richard Lundgren.
Foto: JENNIE JOHANSSON / SVERIGES RADIO
Lundgren har erkänt att han krossade tabletter innehållande morfin och oxykodon och injicerade lösningen i sin hustru. Hon var död inom loppet av 90 sekunder.
Foto: Polisen

Richard Lundgren gav sin ME-sjuka hustru en dödsinjektion – i dag fick han sin dom.  

Lundgren fälls för dråp och ringa narkotikabrott och döms till fängelse i ett år och sex månader. 

”Det får anses klarlagt att hans handlande enbart föranletts av omtanke om och kärlek till hustrun”, står det i tingsrättens dom. 

Richard Lundgrens advokat Thomas Bodström säger till Expressen att de kommer att överklaga domen.

– Det här är inte ens första halvlek, det här är bara början av en process som antagligen kommer att sluta i Högsta domstolen, säger Thomas Bodström.

Enligt Richard Lundgren själv hade hans hustru levt med ME (myalgisk encefalomyelit) i 20 år. Sjukdomen är omtvistad, men beskrivs som ett kroniskt trötthetstillstånd som också kan leda till svår värk. 

Lundgren har erkänt att han krossade tabletter innehållande morfin och oxikodon och injicerade lösningen i sin hustru. Hon var död inom loppet av 90 sekunder.

Richard Lundgren får sin dom

Lundgren åtalades för dråp, men hävdade själv att den dödliga injektionen skedde i samförstånd med hustrun.

I dag vid lunchtid meddelade tingsrätten sin dom i fallet. Lundgren fälls för dråp och ringa narkotikabrott och får fängelse i ett och ett halvt år. 

”Försvaret har gjort gällande att Richard Lundgrens agerande inte är straffbart pågrund av samtycke. Tingsrätten konstaterar att samtycke aldrig kan vara ansvarsbefriande vid uppsåtligt dödande”, skriver tingsrätten i sin dom. 

”Vi har vetat hela tiden att vi skulle överklaga”

Advokat Thomas Bodström säger att hans klient Richard Lundgren var beredd på domen.

– Han var medveten om att det här kunde hända, och hann har också varit medveten om att det hör skulle avgöras antagligen i Högsta domstolen, men i vart fall i hovrätten.

– Vi har vetat hela tiden att vi skulle överklaga, säger han.

– Dråp är sex år, så det är klart att det är bra att det har gått ner till en fjärdedel, men vi är ändå inte nöjda förrän han har sluppit helt fängelse, och i första hand frikänns, så vi ser fram emot hovrätten.

Hör Thomas Bodström berätta om domen.

Thomas Bodström tar upp ett liknande fall där en förälder gett sin dotter tabletter att svälja, där den anklagade personen frikändes.

– Vi hävdar att det är ungefär samma sak att hjälpa till med en injektion och därför så bör han i första hand frikännas, säger Thomas Bodström.

”Föranletts av omtanke”

Tingsrätten bedömer att det finns förmildrande omständigheter i Lundgrens fall. Därför blir hans straff reducerat från det som är föreskrivet för dråp, alltså sex års fängelse. 

”I målet är klarlagt att syftet med Richard Lundgrens handlande var att hjälpa hustrun och befria henne från fortsatt lidande. Det får också anses klarlagt att hans handlande enbart föranletts av omtanke om och kärlek till hustrun”, står det i domen.

– Han är helt öppen med vad han har gjort, men han anser inte att det han gjort är brottsligt. Han menar att det var en nödsituation, har Lundgrens advokat Thomas Bodström sagt tidigare. 

Enligt Bodström var den ursprungliga planen att kvinnan skulle ta sitt eget liv genom att andas in kväve via en specialbyggd anordning. Det var när konstruktionen strejkade som Lundgren krossade tabletterna, hävdar 63-åringen själv. 


Dödshjälp är lagligt i flera länder:

Dödshjälp är olagligt i Sverige och betraktas ofta i lagens mening som dråp eller mord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.