Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen misstänker: Reza, 20, mördades dagar före bröllopet

Far och två söner misstänks för dådet.
Den 15 juli knivmördades 20-åriga Reza Hoseini på en lokalbuss i Kiruna.
Foto: Privat
Reza Hoseini blev 20 år. ”Han var väldigt ambitiös. Han hade alltid nya förslag och idéer, och sa att han skulle göra massa grejer. Men det blev inte så”, berättar vännen Yosef Hassani.
Foto: Privat

Det var bara några dagar kvar till Reza Hoseinis bröllop.

Då blev han knivhuggen till döds på en buss i Kiruna.

– Jag bara grät och skrek. Alltid när jag vaknar upp tänker jag att det kanske var en dröm, säger kvinnan som Reza skulle gifta sig med.

Kvällen den 15 juli hade de två vännerna Alisina Alizadeh och Yosef Hassani lagat middag. De väntade bara på att kompisen Reza skulle komma hem.

Då ringde en vän och sa att något allvarligt hade hänt vid busshållplatsen Rymdhuset, i närheten av Rezas jobb.

– Det kändes i mitt hjärta som att det handlade om Reza, men jag var inte säker, säger Yosef Hassani.

De gav sig ut och letade. Cykeln vid Rezas jobb var borta. Fortfarande inget svar i telefonen.

Dagen efter bekräftade polisen att 20-åriga Reza Hoseini var död. Han blev brutalt attackerad med kniv på väg hem från jobbet på äldreboendet. 

”Inget är som förut”

En 47-årig man och hans två tonårssöner är nu häktade misstänkta för mordet. De nekar till brott och hävdar nödvärn.

– Vårt hem är väldigt tyst. Inget är som förut. Det känns som att jag alltid glömmer någonting, som att det saknas någonting, säger Yosef.

De tre vännerna brukade göra allt tillsammans.

– Vi kom nästan samma dag till Kiruna. Reza var den bästa kompis som jag haft i mitt liv, som en bror, berättar Alisina.

Vännen Yosef, 20: ”Klockan 21.40 ringde jag till Reza och undrade varför han inte svarade.” Reza Hoseini hade slutat jobbet klockan 21.
Foto: Privat
Vännen Alisina Alizadeh, 21: ”Vi var tillsammans nästan 24/7. Det är jättesvårt att hitta någon och kunna dela allt med, men Reza var en person som jag kunde lita på. Vi brukade kalla honom för mardomdar, det är dari och betyder en som är social och som umgås med alla.”
Foto: Privat

Rezas fru: ”Det är som en mardröm”

Reza Hoseini flyttade till Kiruna för två år sedan. Han träffade sin blivande fru när de gick i samma klass och blev snabbt ett par.

Nu bor hon på annan ort i Sverige. Planen var att Reza skulle komma dit och att de skulle gifta sig i kyrkan den 25 juli. Sedan tidigare var de gifta muslimskt, säger hon.

– Jag älskar honom. Vi skulle vara tillsammans för alltid. Hela mitt liv.

Hon berättar att hon brukade följa med på Rezas boxningsträningar. De pratade ofta om att skaffa barn och ville flytta ihop där hon bodde.

– Jag kan inte tro att han är död. Det är som en mardröm, säger hon och börjar gråta.

”Han skulle komma hit till mig. Men det gick inte”, berättar Rezas fru. Tio dagar innan bröllopet blev Reza Hoseini mördad på en lokalbuss i Kiruna.
Foto: Privat
Reza brukade träna boxning med Jari Söyrinki, och blev en vän till familjen. Här är Reza med hans son den sista gången de sågs. ”I kontakten som jag hade med honom så var han väldigt fin med barnen och tog sig alltid tid med dem. Och så var han alltid väldigt respektfull på träningen”, säger Jari Söyrinki.
Foto: Privat
Bitti Lindmark har haft hand om en insamling för att Reza skulle kunna skickas från Kiruna, till Stockholm och sedan till Iran för att begravas där hos släkten.
Foto: Privat

Kände sig hotad av häktade mannen

Expressen har tidigare berättat om en konflikt mellan den nu häktade 47-årige mannen och Reza Hoseini. DN skriver att det förekommit polisanmälningar åt båda håll.

Rezas vänner säger att mannen ska ha varit svartsjuk på Reza, som tidigare arbetade med mannens hustru. De säger att Reza hade polisanmält hot från mannen.

– Jag vet inte varför polisen inte har hjälpt Reza. Han hade starkt självförtroende, men han visste inte att de skulle komma med kniv. Det är fruktansvärt, säger Yosef.

Bild från brottsplatsen den 15 juli.

Bitti Lindmark brukade kallas Rezas extramamma och hjälpte honom i asylprocessen, där han nyligen fått ett utvisningsbeslut.

– Jag tror att jag kan säga att alla har upplevt honom som en väldigt mogen, stabil och ödmjuk kille. Det fanns någonting i honom, någon slags pondus, en trygghet, fast han har haft det så jobbigt. Han har verkligen kämpat för allting och hade precis fått fast jobb på äldreboendet.

Efter mordet har Rezas närmsta fått se honom en sista gång. I dagarna är det planerat att hans kropp ska flygas från Stockholm till Iran för att begravas där.

”Njut av din ungdom du kommer aldrig bli yngre än du är just nu.”, står det högst upp på Rezas Facebook-sida.

Se också:

Polisen misstänker ett svartsjukedrama.
Polisen utreder detta som grovt brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.