Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DIREKTRAPPORT

Filmbevis mot Nadja Bloms söner spelades i rätten

Nadja Blom mördades sommaren 2022 på Hisingen i Göteborg. Hennes nyblivne pojkvän, Lolo Kwiek, blev svårt skadad.
Foto: Christer El-Mochantaf

Den 30 juli 2022 blev Nadja Blom och pojkvännen ”Lolo” Kwiek påkörda av en silvergrå Mercedes på Långströmsgatan i Göteborg. 

Nadja Blom dör, Lolo Kwiek skadas svårt och i bilen satt Nadjas två söner. 

Nu ställs sönerna inför rätta, misstänkta för mord och mordförsök. Deras farföräldrar och far misstänks också bland annat för skyddande av brottsling och olaga hot.

Följ det senaste från rättegången i direktrapporten nedan:

Direktrapport Nadja Blom

Det var i slutet av juli som två bröder greps av polisen efter ett våldsdåd på Hisingen i Göteborg.

Kärleksparket Nadja Blom och pojkvännen Lolo Kwiek hade efter flera månaders förföljelse och hot, blivit påkörda på gatan. I dag startar rättegången mot Nadja Bloms söner, 17 och 22 år gamla, samt deras far och farföräldrar. 

Åklagare Hediye Kurt hävdar att motivet varit att ”bevara och återupprätta familjens/släktens förespegling om heder genom att beröva målsägandena möjligheten att fritt utforma sina liv och göra självständiga val”. 

De två bröderna är misstänkta för mord och mordförsök och i bevisningen mot dem finns flera filmer som de själva spelat in på sina telefoner – dels när de innan dådet hotar sin mor, som några månader tidigare skilt sig från deras far. Dels ett filmklipp efter att dådet skett, då båda bröderna tar på sig mordet. 

Åklagare Hediye Kurt.
Foto: Christer El-Mochantaf

Teknisk och digital bevisning

Åklagaren har också tidigare berättat att det utöver filmbevisen finns teknisk bevisning. En stor mängd material har också tagits från livesändningar på sociala medier, gjorda av så väl anhöriga som av de inblandade.

– Det har krävts översättare för att vi ska kunna få fram betydelsen, säger Hediye Kurt, och syftar på att många talat på romska språk under sändningarna. 

Lovisa Lindvall, som utreder brott i nära relationer, säger att hedersmotivet varit centralt i utredningen – och att det också genererat en tidspress.

– Det har varit mycket att gå igenom, säger hon.

De inblandade nekar samtliga till brott.

– Inställningen varierar, generellt nekar alla till brotten. Det kan vara vissa omständigheter man medger, men generellt nekar de, säger Lovisa Lindvall. 


Här är delar av presskonferensen när åtalet presenterades: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.