Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Raseri i kvinnofängelset: ”Hotade honom till livet”

Styckade sitt ex – berättar om könskorrigeringen i TV3:s ”I huvudet på en mördare”
Kim Johansson i en TV3-dokumentär där han berättade om beslutet att genomföra könskorrigering. Foto: Pressbild/TV3
Korridor i kvinnofängelset Hinseberg.Foto: EVA TEDESJÖ / DN

Kim Marie Johansson, 28, dödade och styckade sin ex-flickvän – nu genomgår hon en könskorrigering och flyttades därför till kvinnofängelset Hinseberg i november.

Där har varningarna mot henne duggat tätt.

Johansson ska bland annat skrivit hotbrev och sagt att hon ska knäcka nacken på en kanin som finns på anstalten om hon inte får byta avdelning. 

Kim ska ha betonat att hon är jägare och inte har några ”emotionella problem med att döda små lurviga varelser”.

Kim Johansson dödade och styckade sin ex-flickvän Vatchareeya Bangsuan, 20, från Boden 2013 och dömdes till tio års fängelse av hovrätten för dråp. 

Vid tiden för dådet hette hon Kristoffer Johansson. Under tiden på anstalt har dock styckaren påbörjat en könskorrigering.

I samband med att hon inledde processen så ansökte hon om att få avtjäna resten av strafftiden på kvinnofängelset Hinseberg, vilket beviljades efter att Kriminalvården först gett henne avslag. 

Kim Johansson anklagade manliga fångar för sextrakasserier

Kim Johansson hade hävdat att hon utsattes för sexuella trakasserier av manliga fångar och ville därför sitta på kvinnoanstalt. 

Den 11 november fick hon sin nya cell på en av Hinsebergs avdelningar. Hon verkar dock inte trivas något vidare på det nya fängelset. 

Under den korta vistelsen har hon dragit på sig en rad rapporterade misskötsamheter och flera varningar – efter att ha betett sig hotfullt mot personal och arbetsvägrat. 

Skrev brev om att hon mordhotat kriminalvårdare

Hon har bland annat blivit polisanmäld för att ha mordhotat en kriminalvårdare på sin nya avdelning. Hon beskrev hotet i ett brev som hon skrivit under och skickat till en annan intagen på fängelset. 

I brevet skrev Kim Johansson att hon hoppades bli flyttad till en annan avdelning och fortsatte:

”Men vi får se, kanske blir kvar här till muck eftersom jag hotade fittan (namnet på kriminalvårdaren) till livet efter att han skrek så där till dig. Men det var det värt.”

I förhör i början av december erkände Kim Johansson att hon skrivit brevet, men påstod att det rörde sig om ett internt skämt och inte skulle tolkas som ett mordhot. 

Kriminalvården ger Kim Johansson en varning och beskriver hur hon den senaste tiden visat ”en dålig attityd mot personal” och sagt att hon ska ”göra något dumt” om hon inte blir flyttad till en annan avdelning. Även för det uttalandet tilldelades hon en varning. 

Hotade döda kaninen för att straffa personalen

Vid samma tillfälle ska Kim Johansson ha hotat med att döda en kanin, enligt handlingarna från Kriminalvården:  

”Jag vill att ni flyttar mig till en annan avdelning innan jag gör något dumt som att knäcka nacken på kaninjäveln.” 

När hon förhördes dagen efter ska Kim Johansson ha upprepat hotet och sagt att hon kommer ”ta bort kaninen” om hon inte får byta avdelning.

I förhöret uppgav hon att det var bättre att göra något mot kaninen än mot en medintagen, och att dödandet av kaninen skulle vara ett ”kollektivt nedslag” mot personalen.  Hon menade även att hon som jägare inte hade ”emotionella problem med att döda små lurviga varelser”.

Frigivning kan skjutas upp

Kim Johansson bad i ett senare brev om ursäkt till avdelningens personal och önskar att de sätter sig in i hennes situation: Att hon aldrig tidigare suttit på kvinnoanstalt och att hon inte är van vid den täta kontakten mellan intagna och personal som finns på hennes avdelning. 

Förutom hotfullheterna har hon varnats och rapporterats för misskötsamhet efter att vid upprepade tillfällen ha vägrat att delta i avdelningens obligatoriska morgonmöten, promenader och sysselsättningar. 

Kim Johansson hade kunnat bli villkorligt frigiven under januari nästa månad. Att hon nu dragit på sig flera varningar gör att den villkorliga frigivningen kan skjutas upp. 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.