Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapparna Yasin och Haval får fängelse

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Rapparen Yasin Mahamoud, som prisats på P3-Guld, döms till 10 månaders fängelse.
Foto: Polisen
Haval Khalil döms till fängelse.
Foto: Polisen

Rapparna Yasin och Haval förberedde och genomförde kidnappningen av den unga rapkollegan, enligt tingsrätten.

Nu döms Yasin Mahamoud till 10 månaders fängelse för förberedelse till människorov.

Rapparen Haval Khalil döms för medhjälp till den brutala kidnappningen.

28 personer döms i det stora gängmålet kring Vårbynätverket. 

Två av huvudpersonerna: De Grammisaktuella rapparna Yasin och Haval.

Yasin Mahamoud döms nu för att ha försökt lura en ung rapartist in i en kidnappningsfälla från en musikstudio i slutet av mars förra året.

Domstolen anser att han tagit emot en krypterad Encrotelefon för just det brottsliga ändamålet, och att han samarbetat med den tidigare ungdomslandslagsspelaren i fotboll, 24-årige Ilija Jurkovic kring planerna. Jurkovic pekas ut som en kapten i Vårbynätverket.

Chattade om planerna

Yasin Mahamoud och den unga rapartisten befann sig i samma musikstudio i centrala Stockholm.

Encrochattar visar sedan att Yasin Mahamoud genom användaren ”Somecrab” skrivit till Ilija Jurkovic att han ”fick en idé”, att de skulle ”trycka utanför” och följa efter, och att man sedan kunde stanna bilen vid ett ”skön röd ljus”, enligt domstolen.

Jurkovic skriver senare:

”Väntar på yasin de e i studion när de går ut vi greppar han.”

Planerna ändrades sedan och någon kidnappning blev aldrig av.

Yasin har under rättegången hävdat att han inte ville medverka i någon kidnappning och att han försökte förhala hela processen. Det avfärdar tingsrätten helt:

”Enligt tingsrättens bedömning är han överbevisad om motsatsen varför hans vid huvudförhandlingen lämnade uppgifter framstår som uppenbara bortförklaringar (efterhandskonstruktioner) som ska lämnas utan avseende.”

Brutal kidnappning

”Genom utredningen är det visat att gärningsmännen försökte komma åt NN först den 30–31 mars 2020 genom Yasin Mahamouds medverkan”, anser Södertörns tingsrätt. 

Gärningsmännen använde sig då i stället av en annan artist, Haval Khalil, när den kidnappningen senare genomfördes i april, enligt domstolen.

Han lockade fram artisten, men var inte med i lägenheten, skriver tingsrätten.

I lägenheten blev den unge artistkollegan bakbunden, skadad och förnedringsfotograferad. Därefter var Haval Khalil delaktig i att ha ”transporterat målsäganden i syfte att denne skulle hämta och till gärningsmännen överlämna ett vapen och två guldkedjor”, enligt domstolen.

Kommer överklaga

Båda har nekat till brott. Yasin Mahamoud döms till fängelse i 10 månader för förberedelse till människorov. Fängelsetiden uppgår därmed till 1 och ett halvt år, i och med att han genomförde brotten under villkorlig frigivning, och han hade åtta månader kvar att avtjäna för en tidigare dom.

Haval Khalil döms för medhjälp till människorov och medhjälp till rån, till fängelse i två och ett halvt år. Även han har återfallit i brott, och domstolen anser att brottsligheten nu är av ”mycket allvarlig art”.

Yasin Mahamouds advokat Frida Wallin säger att de kommer att överklaga domen.

Hon säger att hon är övertygad om att hovrätten kommer göra en annan bedömning.

– Det finns ganska tydlig praxis på vad som är förberedelse och vad som krävs för att man ska kunna dömas till förberedelse. Det åklagarna har påstått är ju att självaste chattandet via Encro skulle vara en förberedelsegärning, men en telefon kan inte vara ett brottsverktyg enligt min uppfattning och då kan man inte heller dömas för förberedelse.

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.