Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapparen Yasin kräver inte ny häktningsförhandling

Yasin.
Foto: SVT
Yasin fotograferad av polis i samband med ett gripande.
Foto: Polisen

Rapparen Yasin Mahamoud har inte överklagat häktningen för stämpling till människorov.

Nu står det klart att han heller inte vill ha någon omhäktningsförhandling, vilket han har möjlighet till efter två veckor i häkte.

Det var på nyårsafton som Yasin Mahamoud, 23 – framgångsrik rappare under artistnamnet Yasin, med flera topplåtar på Spotify – greps av polis efter att ha varit anhållen i sin frånvaro, vilket Expressen kunde avslöja.

Misstankarna gäller stämpling till människorov av en annan känd artist och Yasin Mahamoud är häktad, misstänkt på sannolika skäl.

Han häktades mot sitt nekande efter förhandling vid Södertörns tingsrätt 3 januari. Alla som häktas av en tingsrätt har möjlighet att överklaga till hovrätten för en ny prövning. Det har Yasin Mahamoud inte gjort.

Det vanligaste är att ett häktningsbeslut gäller i två veckor innan den tilltalade har möjlighet att begära en omhäktningsförhandling.

”Slutskedet av utredningen”

I det här fallet var häktningen tre veckor och går ut den 21 januari. Men domstolen har frågat de tilltalades försvarare hur de ställer sig i frågan, och Yasin Mahamouds advokat Frida Wallin har svarat.

”Advokat Frida Wallin säger att omhäktning inte påkallas”, står i handlingar vid Södertörns tingsrätt. Det innebär att rapparen tills vidare blir kvar i häkte utan ny förhandling. 

Expressen har varit i kontakt med Frida Wallin, som inte vill lämna några ytterligare kommentarer.

Kammaråklagare Anna Stråth säger:

– Vi är inne i slutskedet av utredningen och jag beräknar att kunna fatta beslut i åtalsfrågan i mars. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.