Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapparen Yasin Byn är störst på Spotify – och häktad för mord

Mordoffret en vän som också var medlem i det kriminella nätverket Shottaz.
Rapparen är häktad misstänkt för mord på vän i gänget Shottaz.
Foto: Instagram
Yasin Byn i musikvideon till låten ”FRAM”.
Foto: Youtube
Yasin Byn.
Bild från insatsen på plats efter att mannen skjutits natten till nyårsafton.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Han är en av Sveriges mest populära artister – nu sitter han häktad som misstänkt för mord på sin vän.

Han toppar svenska Spotify med hits om droger, våld och vapen och hans låtar har spelats mer än 50 miljoner gånger.

Parallellt med sin musikaliska karriär har han nått toppen i det kriminella nätverket Shottaz i Rinkeby.

Yasin Abdullahi, med artistnamnet Yasin Byn, misstänks ha mördat en 20-årig tidigare vän natten mot nyårsafton.

I en bil i Rinkeby sitter en ung man med skyddsväst. Han är skjuten i huvudet. 20-åringen lever när polisen kommer dit men dör snart på sjukhus.

Maskerade gärningsmän sågs springa från platsen, under natten till nyårsafton. Tre män greps samma natt i en bil på Södermalm i Stockholm. Två andra personer greps i närområdet.

Totalt anhölls sju mordmisstänkta med anknytning till det kriminella nätverket Shottaz efter dådet. Två släpptes ganska snart, och två släpptes efter häktningsförhandlingar i Solna tingsrätt i fredags. Tre häktades dock på sannolika skäl misstänkta för mordet.

En av dem är 21-årige Yasin Abdullahi, mordoffrets vän.

Under namnet Yasin Byn har han över 50 miljoner lyssningar på Spotify och fem låtar på topplistan.

Samtidigt tillhör han kärnan i Shottaz, enligt polisen.

En man sköts ihjäl i Rinkeby på nyårsaftonen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Yasin Byns advokat: ”Inga kommentarer”

Rapparen Yasin Byn, 21, från Rinkeby i nordvästra Stockholm släpptes den 3 november villkorligt från fängelset där han avtjänade ett straff på två år och tre månader för grovt vapenbrott. Mindre än två månader efter frigivningen greps han på nytt.

Nu sitter han häktad som misstänkt för att ha mördat en tidigare vän. Offret är samme person som 2018 begick grovt vapenbrott samtidigt som Yasin Byn. Ytterligare två personer har häktats som misstänkta för mordet.

– Inga kommentarer, säger rapparens försvarsadvokat Frida Wallin om sin klients inställning.

Hon vill inte säga hur hon ser på häktningsbeslutet, bevisningen eller hans inställning till misstankarna.

Yasin Byn tillhör den inre kärnan i det kriminella nätverket Shottaz i Rinkeby. Gruppen är invecklad i ett blodigt gängkrig mot rivaliserande Dödspatrullen i samma område.

Flera av Yasin Byns vänner har mördats i konflikten. Och nu misstänks han själv för att ha mördat en 20-årig man som tillhörde hans egen grupp Shottaz.

Leif GW Persson: ”Nästan ingen uppklaring”

Kriminologen Leif GW Persson säger att mord inom de egna gängen inte är ovanliga, och att de sällan klaras upp.

– Det är inte helt ovanligt, det händer hela tiden. Inte bara bland dem utan även bland lite äldre organiserade brottslingar. Motorcykelgäng och så, det händer att de mördar varandra, trots att de tillhör samma gäng, säger Leif GW Persson.

– Det är nästan ingen uppklarning på de där brotten, säger han.

Enligt Leif GW Persson är mord inom de egna gängen inte ovanliga.
Foto: OLLE SPORRONG

Yasin Byn har gjort kometkarriär som artist. Hans tio mest populära låtar har spelats 52 miljoner gånger på Spotify och han toppar just nu den svenska singeltopplistan på musikströmningstjänsten med låten ”XO”. 

Han har också två andra, nya låtar på topp 10-listan. På Spotify-listan ”Topp 50 i Sverige” innehar han platserna 1, 5, 17, 22 och 38.

Han rappar om vapen, dödsskjutningar, droger och nätverket Shottaz. Om polishat och våldsromantik. Företeelser som har präglat hans uppväxt och liv i förorten Rinkeby.

Så här rappar han i en av sina låtar:

”Om jag sitter i en bil

Minst två Glocks där bak

Yasin Byn svår att döda”

Yasin Byns vänskap med mordoffret

Glock är en pistol som ofta används av polis och militär – och som blivit vanlig bland kriminella gäng.

”Jag har huvudet i spelet, jag stashar varje sedel/Jag följer inga regler vi släpper bara mord vi borde bli torpeder”, rappar han i låten ”Trakten min”.

– Jag tror inte man kan undvika döden. Alla dör oavsett om du är rappare, läkare eller kriminell, du dör i slutet av dagen, sa Yasin Byn till Mats Nileskär i Sveriges Radios P3 Soul i en intervju som gjordes i fängelset förra året.

Nu är han alltså misstänkt för att ha skjutit ihjäl en 20-årig man som satt i en bil i Rinkeby natten mot nyårsafton. Mannen bar skottsäker väst – men de maskerade gärningsmännen som sågs springa från platsen hade siktat mot huvudet.

En 20-årig man som satt i en bil i Rinkeby sköts ihjäl natten mot nyårsafton.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Yasin Byn har tidigare bland annat rappat om den döde mannen, som tidigare var hans vän. De dömdes tillsammans i maj 2018 för grovt vapenbrott.

Yasin Byn och mordoffret avslöjades med automatvapen

Yasin Byn och den då 18-årige mannen stoppades av en polispatrull vid en bensinmack i Bromma i Stockholm. De båda männen var beväpnade med kulsprutepistol och halvautomatisk pistol.

18-åringen försökte fly och drog upp kulsprutepistolen mot en efterföljande polis. Polisen kände mannen sedan denne som tolvåring hade punkterat däcken på hans polisbil i Rinkeby.

Yasin Byn, som inte syns på den här bilden, och den då 18-åriga mannen stoppades av polis vid en bensinmack.

Polisen chansade på att 18-åringen inte skulle skjuta honom och avfyrade ett varningsskott ned i marken, vilket fick mannen att lägga ned sitt vapen. 

Yasin Byn själv sprang från platsen men kunde kopplas till den halvautomatiska pistolen som dumpats längs hans flyktväg genom ett skogsparti. Han greps ett par veckor senare.

”Efter en kort stund så börjar Yasin att springa från bilen … När Yasin springer så observerar jag hur han för höger hand mot den främre byxlinningen som om han hade något föremål där … Hundpatrull påbörjar spårning och … påträffar ytterligare ett vapen längs med den flyktväg som Yasin tagit”, heter det i polisrapporten från 12 mars 2018.

Uppgifter: 24-åring leder Shottaz

Yasin Byn nekade till brott och till att ha haft något med vapnet att göra. Han hävdade att han sprang för att han var rädd för att polisen skulle skjuta honom. Men tingsrätten avfärdade detta.

”De personer som oprovocerat skjuter andra i bilar är medlemmar i kriminella grupperingar som är i konflikt med medlemmar i andra grupperingar, inte polismän”, fastslog tingsrätten och dömde honom till fängelse i två år och tre månader.

18-åringen fick kortare straff på grund av sin låga ålder.

Tidigare hade Yasin Byn dömts tre gånger för narkotikabrott och ringa narkotikabrott sedan 2015. Samtidigt har han skaffat sig en tongivande roll i Shottaz.

Gruppen tycks inte vara hierarkiskt uppbyggd som mc-gängen eller andra tidigare kriminella nätverk. Enligt Expressens uppgifter pekas Shottaz-ledaren ut som en 24-årig man som just nu avtjänar fängelsestraff och vars bror, som också var tongivande i nätverket, mördades tillsammans med en annan man i Köpenhamn i somras.

I skiktet under honom kommer bland andra Yasin Byn och den nu mördade 20-åringen tillsammans med en annan populär Rinkebyrappare, Jaffar Byn.

Totalt finns sju män under ledaren varav två, ledarens bror och 20-åringen, nu är mördade.

”Om du skjuter, vi skjuter för att döda”

Också Jaffar Byn, 23, eller Jafar Sadik som han egentligen heter, har dömts till fängelse för grovt vapenbrott. Och också han rappar om vapen och våld.

”Gasa från aina med jointen i munnen

Mannen, mannen, vi är så farliga

att även USA:s soldater lämnade Somalia”

(...)

”När 50 skott avlossas, aina vågar inte störa

Om du skjuter, vi skjuter för att döda”, heter det i låten ”Filterlösa”.

Aina betyder polis.

Jaffar Byn dömdes till fyra års fängelse för grovt vapenbrott och kommer ut tidigast i september 2020. Han dömdes efter en polisjakt på E4. Han och några kamrater stoppades, ett vapen hade kastats ut ur deras bil under flykten.

Jaffar Byn, till vänster i vitt, är dömd till fyra års fängelse för grovt vapenbrott.

Åklagaren påpekade ”att Jafar Sadik tillhör den inre kärnan av en kriminell gruppering som kallar sig Shottaz”.

De båda kända rapparna dömdes till extra hårda straff sedan straffen för grovt vapenbrott höjts, särskilt om brotten begåtts i gängmiljö.

De båda är en del av gängkriget i Rinkeby i västra Stockholm som krävt mer än tio människoliv de senaste åren.

– Vem vill dö ung? De tre senaste åren har jag sett 18 personer dö unga. Jag tror inte att någon vill dö ung, sa Jaffar Byn i en fängelseintervju med Expressens Fredrik Sjöshult i våras.

På sin profil på Instagram listar Jaffar Byn själv fem smeknamn på personer som han nu hoppas ”vilar i frid.”

Två av hans vänner sköts ihjäl på Mynta café i Rinkeby i december 2016, det sista namnet på listan är mannen som i januari 2018 mördades på pizzerian vid Rinkeby torg, 350 meter från Mynta. Mordet på pizzerian antogs vara en vedergällning i gängkriget och hämnd för mordet i ett garage en vecka tidigare.

Polisen: Väldigt våldsförhärligande

Stephan Kiernan leder Team 2022 – polisens insatsgrupp för att stävja det dödliga våldet och de kriminella nätverken i västra och norra Stockholm. I den rollen har han sett hur rapmusik kommit att fylla en roll för de kriminella nätverken.

Han vill inte kommentera fallet Yasin Byn, men uttalar sig generellt om rapmusikens roll i gängmiljön.

– Vi har åsiktsfrihet och kan inte begränsa det artistiska, kulturella uttrycket. Jag tycker själv om musik och har lyssnat mycket på hiphop och rap. Men den här genren, de här förortskillarna, blir väldigt våldsförhärligande. Och det ger en extra spridning till det här som vi försöker förebygga när vi jobbar mot kriminaliteten, säger insatschefen Stephan Kiernan. 

– Det spelar ingen roll om du lägger ut saker på Instagram eller publicerar material på Spotify eller Youtube. Det blir ett genomslag. Sedan blir det extra avtryck om man är direkt kopplad till ett nätverk eller har kompisar i den kriminella miljön eller hanterar vapen generellt.

Stephan Kiernan leder Team 2022 – polisens insatsgrupp för att stävja det dödliga våldet och de kriminella nätverken i västra och norra Stockholm.
Foto: Magnus Hallgren/DN/TT

– Om de här kriminella förebilderna som vi jobbar mot i förorten, som är en del av det dödliga våldet, får ytterligare en arena genom musiken så är det olyckligt. Det blir inte ett positivt avtryck, säger han.

Stephan Kiernan säger att musiken ger rapparna en möjlighet att hitta ut från kriminaliteten och att många lyckas ”vara en positiv förebild genom att kommunicera något annat än pengar, knark och automatvapen”.

I intervjun med Expressen, inne på Hällbyanstalten, sa Jaffar Byn att hans musik har tre typer av lyssnare:

– Den ena gruppen är de som fascineras av det här livet, den andra gruppen är de som relaterar till min musik eftersom den speglar deras verksamhet. Den tredje och minsta gruppen är tyvärr den som hörs och syns mest är de som fått en felaktig bild av min musik och tror att jag glorifierar det här livet.

Så startade kriget mellan Shottaz och Dödspatrullen

Gruppen Shottaz är döpt efter det jamaicanska slanguttrycket för beväpnade gangstrar. Sedan 2015 befinner sig gänget i en väpnad konflikt, som skördat ett tiotal dödsoffer, med det rivaliserande kriminella Rinkebynätverket som kallas Dödspatrullen. De fick namnet efter att polisutredare misstänkte dem för ett stort antal kontraktsmord i den kriminella miljön.

De båda gängen bestod från början av barndomskompisar som växt upp med varandra i Rinkeby. Sommaren 2015 förvandlades de tidigare vänskapligt sinnade grupperna till dödsfiender.

Efter en miljonstöld mot växlingskontoret Forex i Täby centrum tvingades en av de inblandade ut i ett skogsområde i Bromsten i Västerort där han sköts till döds.

Två dagar senare kom vedergällningen, då en 16-årig pojke sköts ihjäl på en bensinstation i Bromma. 

Det blev startskottet för den mordiska våldsspiral som pågår än i dag.

Morden som kopplas till kriget mellan Shottaz och Dödspatrullen

• 22 juli 2015. En 19-årig dras in i ett skogsområde i Bromsten och skjuts med flera skott i ryggen. Mannen dör senare.


• 24 juli 2015. Två dagar efter mordet i Bromsten dör en 16-åring efter att ha skjutits i huvudet vid en bensinmack vid Brommaplan.


• 2 december 2016. Två bröder, 24 och 25 år gamla, skjuts till döds på Café Mynta i Rinkeby. Männen uppges vara anhängare till Shottaz.


• 13–14 december 2016. Mindre än två veckor efter morden beskjuts en man som enligt polisen har kopplingar till Dödspatrullen i Hjulsta. Han överlever. Dagen skjuts en man med tio skott i Tensta och avlider senare av sina skador. 


• 31 december 2017. En 20-årig man skjuts till döds i ett parkeringsgarage. Mannen uppges vara anhängare till Dödspatrullen.


• 8 januari 2018. En 24-årig man skjuts till döds på en pizzeria i Rinkeby i vad som beskrivs som en hämnd för mordet i parkeringsgaraget. Mannen är enligt uppgifter till Expressen anhängare till Shottaz.


• 25 juni 2019. Tre män kopplade till Shottaz beskjuts av flera beväpnade gärningsmän i Köpenhamn. Två dör, varav en ledargestalt för grupperingen. Personer kopplade till Dödspatrullen sitter nu häktade i Danmark, misstänkta för inblandning.


• 7 augusti 2019. En man i 25-årsåldern hittas skjuten till döds i Tensta. Enligt uppgifter till Expressen kopplar polisen mordet till konflikten mellan Shottaz och Dödspatrullen.


• 31 december 2019. En 20-årig man hittas död i en bil i Rinkeby. Han är iförd skyddsväst och skjuten i huvudet. Mannen var del av kärnan i Shottaz – de gripna misstänkta för mordet tillhör samma gäng.

Stockholmspolisens Mats Lindström, med lång erfarenhet av att utreda grova brott i Västerort, har avböjt att kommentera fallet Yasin Byn. 

Men under hösten förra året, efter att regeringen presenterat ett åtgärdsprogram för att få bukt med gängvåldet, pratade han om att det fanns en allt större acceptans för kriminella i samhället.

– Det finns en acceptans för kriminella i samhället, som inte funnits förr. Gamla rånare som sitter i morgonsoffor och berättar, allt är förlåtet. Det är likadant med rapartister. Att man har en miljon streams på Spotify, man har fortfarande rånat folk och hotat dem med pistol för något år sen, berättade han. 

Yasin Byn gav förra våren en lång intervju från fängelset till Mats Nileskär i P3 Soul, där han talade öppenhjärtigt om sitt liv.

– Min verklighet är ofiltrerad. Den är vad jag kan, vad jag lever i. Om jag flexar med ett vapen eller sitter vid en skolbänk i en musikvideo ... antingen ljuger jag för folket eller så visar jag dem sanningen, säger Yasin Byn i intervjun.

I intervjun sa Yasin Byn vidare att medier utmålat honom som ett ”monster” och att det bara gett honom mer motivation:

– Min mamma har uppfostrat fem barn i ett land där hon inte kan språket. Hon har kommit hit helt själv. Hon kom inte hit för att jag skulle bli en i statistiken, för att jag skulle dö och nyheterna skulle skriva gängkriminell hit och dit.

Yasin Byn: Jag har aldrig skadat någon

I en av sina låtar rappar han om att han är ”svår att döda”. I SR-intervjun frågade Mats Nileskär vad han menar.

– Det är inte så att jag står i Rinkeby centrum. Jag är en vuxen man. Jag står inte på något torg i någon förort och skriker att jag är svår att döda. Nej, nej. Jag är i en studio, jag gör musik. Jag gör något med mitt liv. Jag försöker gå framåt, svarade Yasin Byn.

Musikaliskt anses Yasin Byn tillsammans med andra från hiphopkollektivet Byn Block Entertainment, BBE, ha varit förgrundsgestalter i förnyelsen av den svenska rapscenen.

I intervjun får han frågan om musiken egentligen är en fasad för annan verksamhet. 

– Jag vet inte alltså … det beror på hur man ser det. Jag har inget att säga om sånt. Jag har aldrig skadat någon, svarade han.

Nu sitter han häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.

”Den misstänkte bestrider att det föreligger sannolika skäl för mord”, framgår i dokument från Solna tingsrätt.

– Mordutredningar av den här typen är väldigt omfattande, och vi är precis i början, säger åklagare Alexandra Bittner till SVT Nyheter.

Expressen har varit i kontakt med mordoffrets pappa som hälsar att han inte vill säga något om sonens död just nu.

Sjöshult: ”Yasin Byn misstänks ha mördat sin mest lojala vän”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.