Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapparen Rozh mördades på promenad med hunden

Rapparen sköts ihjäl när han var ute med sin hund i Blackeberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: Privat / Privat

Rapparen Rozh Shamal, 23, var ute och gick med sin hund.

Vid hans bostad väntade en maskerad mördare – som öppnade eld.

Nu åtalas en 20-åring för mord och grovt vapenbrott.

Rozh Shamal, 23, var ute på en promenad med sin hund när han sköts ihjäl ute på gatan i Blackeberg, västra Stockholm. Mordet utfördes sent på kvällen den sista juni 2019.

– Killen som blev skjuten skrek: ”Nej, nej, nej” när han träffades av skotten. Han skrek för sitt liv, berättade ett vittne för Expressen.

På onsdagen väckte kammaråklagare Alexandra Bittner åtal. Enligt utredningen har en ensam mördare med maskerat ansikte och handskar väntat på Rozh vid hans bostad och sedan öppnat eld. Efter attacken flydde mördaren på moped, enligt vittnesuppgifter.

Advokat Ekrem Güngör försvarar 20-åringen.

– Han förnekar brott och har nyttjat sin rätt att inte uttala sig under förundersökningen. Han har inte deltagit i gärningen. Åklagaren har valt att åtala honom som skytt – vi har helt olika uppfattningar, säger Güngör.

Skulle släppa ny musik – sköts

20-åringen är känd av polisen sedan tidigare. I hans belastningsregister finns 16 avsnitt – i princip samtliga rör ringa narkotikabrott.

Förutom 20-åringen åtalas två andra – en ung man och en ung kvinna. Misstankarna mot dem gäller grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott. De har ”skyddat (20-åringen) genom att undanröja bevis” – det gäller att de hanterat och försökt undanhålla mordvapnet, enligt misstankarna.

Rozh Shamal beskrivs av sina nära som kärleksfull och glad. Flera lyfter fram hans talang för musiken, som var en stor del av hans liv. Rozh rappade och hade flera låtar på Youtube och Spotify. När han sköts till döds planerade han att släppa ny musik.

Föräldrarnas ord till Löfven

I ett debattinlägg på Expressen Debatt skrev Rozhs föräldrar, riktat till statsminister Stefan Löfven:

”Vi som Rozhs föräldrar kräver att du, Stefan Löfven, ser till att våldet stoppas NU. Vår sons mördare måste få ett straff. Hur ska vi kunna ha ett fungerande samhälle om mord på öppen gata inte ska straffa sig? Om man inte ska kunna gå ut med sin hund i sitt eget bostadsområde.”

Den mordåtalade mannen greps i juli. De andra två greps i slutet av oktober.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.