Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapparens ord: ”Kändes som de godkände det”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Rapparen står åtalad för rånet.
Övervakningskameror fångade händelsen.
Foto: Polisen

Den framgångsrike rapparen står åtalad för att ha rånat en kiosk i Akalla i somras.

På måndagen förhördes han i rättegången.

– Jag kände inte att jag hotade eller använde våld på något sätt. Det kändes som att de godkände det. Det var inget konstigt som jag kände av, säger rapparen i rätten.

Sedan tidigare har de två butiksbiträdena som utsattes för det misstänkta rånet dragit tillbaka sina berättelser.

Det var i augusti som den framgångsrike rapparen, och en rad andra män gick in i en liten butik i Akalla och plockade på sig varor. De lämnade sedan utan att betala, med varor värda drygt 5 000 kronor.

Enligt åtalet var det hela ett rån. Rapparen var drivande i händelsen, och anklagas för att ha hotat de två butiksbiträdena till livet.

Rapparen har i Expressen kallats rappare A, och tillhör enligt polisen det kriminella nätverket ”Husbys hyenor.”

På måndagen förhördes han i den pågående rånrättegången.

I rätten berättade han en historia som gick i linje med vad han tidigare sagt i polisförhör. Han medger att han plockat på sig varor utan att betala – men nekar till brott och säger att det skett med butiksägarens tillstånd.

Rapparen: ”Jag var lite stressad den dagen”

– Jag var lite stressad den dagen. Jag tog mig till jobbet och kom på att jag inte hade min plånbok. Jag kom att tänka på butiksägaren och ringde honom och frågade om jag fick handla på kredit, säger rapparen.

– Jag talade om för de anställda att jag pratat med ägaren och att jag fått tillåtelse att handla på kredit. Efter det uppstod en liten dialog. De förstod till slut att jag pratat med ägaren och att jag inte ljög.

Det misstänkta rånet utspelade sig i två omgångar. Först när rapparen själv var inne i butiken – och kort därefter när han återvände i sällskap med en grupp andra män.

Om detta säger han:

– Jag träffade på några unga killar och kände för att bjuda dem. Det kändes som ett sätt att ge tillbaka. Vi gick in och jag sa till de anställda något i stil med att ”det här är på min nota”.

De här personerna du ville bjuda, är det personer du känner? 

– Det är unga killar från området. Jag känner dem inte personligen men jag har sett några av dem spela fotboll. Jag känner för att ge tillbaka till mina fans och folk som jag håller varmt om hjärtat, säger rapparen.

Enligt rapparen finns en överenskommelse mellan honom och butiksägaren, som tillåter att han går in och handlar varor på kredit, för att sedan betala vid ett senare tillfälle. Enligt rapparen var det misstänkta rånet en del av en sån överenskommelse.

Hade tänkt betala tillbaka: ”Gillar inte att ha skulder”

I förhöret pressade åklagaren rapparen om hur och när han tänkt betala tillbaka butiksägaren.

När hade du tänkte betala tillbaka?

– När jag har pengar på mig. Om jag har min plånbok betalar jag direkt. Jag gillar inte att ha skulder hängande över mig.

Hur skulle du veta hur mycket du skulle betala?

– Jag antog att de skulle skriva ner det som de gjort förut.

Verkade det så, när ni var i butiken, som att någon skrev ner?

– Jag vet att de brukar ha koll.

Rapparen säger han trodde den sammanlagda summan som de tog varor för var lägre än vad åklagaren rapporterat.

– Jag kände att det kanske var lite mindre. Runt 3 000 kanske.

Rapparen nekar till att ha hotat personalen.

– Jag kände inte att jag hotade eller använde våld på något sätt. Det kändes som att de godkände det. Det var inget konstigt som jag kände av.

Rapparen nekar till polisens påståenden om att han har kopplingar till ett kriminellt nätverk.

– Jag släpper två album om året med 20 tracks. Jag har inte tid att vara med i något kriminellt nätverk.

På fråga svarar rapparen att han inte behöver råna kiosker för att försörja sig. Att hans inkomster från musiken är väldigt goda.

– Jag kan leva på det och mina barnbarn kommer kunna leva på det.

Personalen tog tillbaka sina historier

På måndagen förhördes även butiksägaren i rättegången. Han beskrev rapparen som sin ”familj”, ”bästa kompis” och ”bror”. Ägaren upprepade tidigare förhörsuppgifter om att det inte skett något rån – utan att allt varit ett missförstånd.

Enligt åklagaren har butiken varit hårt pressad av det lokala kriminella nätverket ”Husbys hyenor”, som så väl rapparen som de andra åtalade har koppling till. Vid 16 tillfällen sedan 2017 har polisanmälningar upprättats om rån samt våld, hot och kränkningar mot personal.

Under polisutredningen berättade två butiksbiträden om den aktuella händelsen. De sa att de blivit hotade till livet och att männen som kom in i butiken tog vad de ville – utan att ha någon tillåtelse för det.

När rättegången inleddes i fredags ändrade båda butiksbiträdena sina historier. En av medarbetarna sa då att det var vanligt att rapparen handlade på kredit, och att han bara glömt av det.

– Jag hade inte jobbat på ett tag och hade glömt bort det här beteendet.

– Jag kände inte att det var ett rån, sa mannen under rättegången.

Varför har du inte berättat detta i förhör?, frågade åklagaren.

– Jag kommer inte ihåg vad jag har sagt. Om du frågade mig i morgon vad jag sagt i dag skulle jag inte komma ihåg det heller, svarar mannen.

Den andre mannen som arbetade i kiosken den aktuella kvällen berättade:

– Jag har aldrig anmält någon men tyvärr sitter jag här som målsägande. Jag har aldrig ringt polisen, sa han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.