Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rappare punktmarkeras av polisen efter mordet

Polisen Reine Berglund jobbade under mordnatten: ”Oändlig spiral av våld”.
Tre rappare och ytterligare tre personer finns med på polisens fokuslista efter mordet på rapparen Einár.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen punktmarkerar de inblandade i knivbråket på nattklubben Nosh and Chow i centrala Stockholm.
Polisen på plats vid Nosh and Chow i samband med knivbråket.
Foto: Marco Blomberg/STHLMNEWS

Efter mordet på Nils ”Einár” Grönberg punktmarkerar polisen nu de inblandade i ett knivbråk på nattklubben Nosh and Chow: 

En rappare som greps tillsammans med Einár för dådet, hans släkting och mannen som knivhöggs.

Totalt finns sex personer – varav tre rappare – på polisens fokuslista.

Två av rapparna var både med vid mordet i Hammarby sjöstad och utsattes för skottlossning vid en musikstudio dagen före mordet.

Efter mordet på Einár i Hammarby sjöstad har en order gått ut till Stockholms polispatruller: Sex män på en särskild fokuslista ska nu stoppas och kontrolleras så ofta som möjligt. Det är viktigt att de kontrolleras och rapporter ska skrivas om vilka de umgås med och andra omständigheter.

De sex männen är just nu på fri fot och involverade i kriminella miljöer som är högaktuella i Stockholms gängkrig, enligt den information som gått ut till polispatrullerna.

Tre av de sex männen kallar sig för artister och har på senare tid varit högaktuella i rapkretsar. Två av dem tillhör Sveriges mest spelade artister på Spotify och Youtube.

Fokuslistan med de sex männen har tagits fram efter Einármordet. Polisens huvudspår är att mordet har koppling till konflikter inom kriminella nätverk och man befarar hämndaktioner.

Polisaktionen med punktmarkering av de sex männen motiveras dock officiellt varken med att männen ska vara ute efter hämnd eller är misstänkta för att vara involverade i mordet. Det är en information som hålls i snävare krets, konstaterar en polisutredare.

En av männen knivhöggs på nattklubb

Expressens kartläggning av de sex männen avslöjar dock direkta kopplingar till skottlossningar och knivbråk de senaste två veckorna där även Nils ”Einár” Grönberg varit involverad.

En av de sex männen är en person som tidigare kopplats till gänget Husbys hyenor. Han knivhöggs på nattklubben Nosh and Chow, lördagen den 9 oktober.

Under festnatten var Einár på plats, i ett större sällskap med en annan mycket framgångsrik rappare, en känd popartist och flera andra. Bråk uppstod och mannen från Husby knivhöggs.

Einár, den andra kända rapparen och en släkting till honom flydde från platsen men greps av polis på Biblioteksgatan vid Stureplan. Efter några timmar släpptes alla tre.

Husbymannen finns nu med på fokuslistan men även den andra rapparen och hans släkting, som greps och släpptes efter knivbråket, finns med på listan över män som ska punktmarkeras. Den rapparen har tidigare kopplats till ett av nätverken som varit involverade i konflikterna runt Järvafältet.

En av Sveriges mest spelade artister

De tre andra männen på fokuslistan har kopplingar till skottlossningarna veckan efter knivbråket på nattklubben. I den sista av de skjutningarna dog Einár.

Den andra rapparen på fokuslistan är en av Sveriges mest spelade artister och kopplas även han till ett kriminellt Järvanätverk.

Planen var att han och Einár skulle göra musik ihop med den tredje rapparen på polisens nu aktuella fokuslista.

Den tredje rapparen är i början av karriären och även han kopplas till ett kriminellt Järvanätverk. Den sjätte mannen på listan är en släkting till honom.

Veckorna innan mordet umgicks Einár tätt med den andra och tredje rapparen på fokuslistan. Vid mordet i torsdags kväll var de två i sällskap med honom.

Skott avlossades mot musikstudio

När skotten avlossades i Hammarby sjöstad var det andra gången på två dagar som Einárs två rapparvänner blev beskjutna.

Redan dagen innan avlossade någon skott mot dem vid en musikstudio i Sätra i södra Stockholm, enligt uppgifter.

I samband med den händelsen ryckte polisen ut till platsen. Patrullen kunde konstatera att det avlossats skott på platsen men att ingen blivit skadad.

Kort efter händelsen vid musikstudion blev en av de beskjutna vännerna uppringd av Einár på Snapchat, enligt uppgifter som Aftonbladet var först att rapportera om.

Ett dygn senare blev Einar mördad i Hammarby sjöstad.


SE MER: 

Videoklippen uppges visa två beväpnade och maskerade män kort efter skjutningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.