Dree Lows ord efter misstänkta rånet i Kista

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Polisens bilder visar rånet.
Foto: Polisen
Rapparen på väg ut från kiosken.
Foto: Polisen
Artisten är åtalad för rån.
Foto: Polisen
Rapparen åtalas för rån tillsammans med tre andra män.
Rapparen greps på Arlanda i augusti.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

En av landets mest framgångsrika rappare, Salah ”Dree Low” Abdulle, åtalas för ett kioskrån i somras.

Han och flera andra kumpaner gick in i butiken och plockade på sig bland annat godis, kakor, snus, cigaretter för 5 354 kronor, enligt åtalet.

Abdulle har koppling till det kriminella nätverket ”Husbys hyenor” – vilket åklagare Lotta Karlsson menar är viktigt i utredningen

– Hela grejen är ett missförstånd mellan ägare och anställda, säger han i förhör. 

Salah ”Dree Low” Abdulle greps på Arlanda för tre veckor sedan, efter att han varit efterlyst för ett kioskrån i Akalla under en tid.

Dree Low har under de senaste åren varit en av Sveriges mest framgångsrika artister. Hans musik har spelats tiotals miljoner gånger på Spotify och Youtube.

Enligt polisen har han samtidigt under flera år haft en tongivande roll inom den kriminella grupperingen ”Husbys hyenor”.

Det kriminella nätverket bedriver, enligt polisen, narkotikahandel i Husby och Kista och bedöms ha ett stort våldskapital. Gänget har också varit en del av konflikterna kring Järvafältet och kopplas till flera mord.

Rånet kopplas till gäng

Vid det misstänkta rånet ska flera män ha gått in i en kiosk och plockat på sig varor. Fyra av dem åtalas nu för rån eftersom de, enligt åklagaren, tvingat till sig varor.

– Det är ett rån som utförs av ett flertal gärningsmän i en butik i Kista. De har gått in och med hot tagit varor från butiken, säger kammaråklagare Lotta Karlsson.

Sammanlagt handlar det om ”snus, godis, cigaretter, kakor, drickor med mera till ett sammanlagt värde av 5 354 kronor”.

I stämningsansökan står att Salah Abdulle och de andra männen har ”fällt yttranden med innebörd att de skulle skada eller döda målsägandena.”

Artistens förklaring: Hade ägarens tillåtelse

Kioskägaren har själv tillbakavisat uppgifterna om att det varit ett rån.

– Polisen kan säga vad de vill. Men jag säger att det inte varit något rån, har han sagt till Expressen.

Han var dock inte själv på plats vid händelsen.

Den rånåtalade artisten har själv medgett att han varit inne i butiken och plockat på sig varor men hävdat att han haft ägarens tillåtelse att göra det. I förhör säger han:

– Hela grejen är ett missförstånd mellan ägare och anställda. Jag är god vän med ägaren (NN) och jag pratade med honom innan. Jag fick tillstånd, han lät mig gå och plocka lite varor och de anställda visste inte om det. Det har blivit en konstig grej av det.

När polisen ställt uppföljande frågor har han svarat ”ingen kommentar”.

Ägaren har i samtal med Expressen sagt att det stämmer. Enligt åklagare Lotta Karlsson finns en förklaring till butiksägarens uttalanden.

– Jag menar att butiksägaren tidigare har agerat på sätt som visar att detta har varit ett olovligt tagande. Att han är påverkad av situationen han befinner sig i, säger hon.

Finns det uppgifter om att han satts under press?

– Ja, säger Lotta Karlsson och fortsätter:

– Både han och anställda i butiken har utsatts för en mängd brott under senare år. Det handlar delvis om rån och hot som riktats mot dem.

Salah Abdulles koppling till nätverket ”Husbys hyenor” har haft påverkan på brottet, menar åklagaren.

– Jag menar att hans koppling till ett kriminellt nätverk är något som personer i området känner till. Det bidrar till allvaret i situationen som målsägandena känner, säger Lotta Karlsson.

Själv menar artisten att han inte har någon koppling till grupperingen.

– Jag har inte något med ett kriminellt gäng att göra, säger han i förhör.

Filmer från övervakningskameror

I polisutredningen har flera andra personer förhörts. Det handlar bland annat om personal som jobbade i butiken vid händelsen. De har nu slutat jobba där.

Filmer från övervakningskameror från butiken har också hämtats in och analyserats.

Vittnesmålen och filmerna används nu av åklagaren som bevis för att de fyra männen gjort sig skyldiga till rån.

Rappartisten har varit häktad efter gripandet på Arlanda och nu väntar en rättegång om rånet inom kort.

I rättegången ska också flera poliser vittna om ingripandet men också om de rånåtalades gängkoppling till Husbys hyenor.

En polischef i Järvaområdet har åklagaren kallat som vittne för att han ska berätta om ”att det nätverk som de tilltalade har koppling till är ett nätverk med våldkapital och som påverkar lokalsamhället samt personer i områdets benägenhet att medverka i polisutredningar.”

Se också:

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.