Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rånarna stormar lyxvillan i Danderyd – hotar kvinna

Mitt i natten slog sig flera beväpnade rånare in i en lyxvilla i Danderyd. På en övervakningsfilm syns hur gänget stormar bostaden.
Bild från övervakningsfilm.Foto: POLISEN
Bild ur polisens förundersökning.Foto: POLISEN

Mitt i natten slog sig flera beväpnade rånare in i en lyxvilla i Danderyd. På en övervakningsfilm syns hur gänget stormar bostaden. 

De tvingade ner en mamma på knä och riktade en kniv mot hennes hals, enligt misstankarna. 

I rummet bredvid fanns hennes barn. 

Mamman och hennes tre barn sov i den exklusiva villan i Danderyd kommun. Tidigt på morgonen vaknade hon och hörde ett ”knastrande”. Hon gick upp och såg att en ruta var krossad.

Rånaren gick in i barnens rum

Hon hotades med kniv.

– Han skriker åt mig och vill veta var jag har klockorna, vart jag har pengar, vart jag har guldet och var min man är, berättade hon vidare. 

Rånarna gick runt i huset och letade efter värdeföremål. En av dem öppnade dörren till rummet där barnen fanns.

– Jag säger ”snälla öppna inte dörren”. Han öppnar ändå dörren och går in, berättade kvinnan.

En av de misstänkta.Foto: POLISEN
En misstänkt rånare.Foto: POLISEN

Rånaren stirrade dock bara på barnen, innan han gick vidare. Efter att ha stulit bland annat en klocka och smycken, tog de bilnycklarna och försvann i familjens bil. 

Polisen larmades och fyra män i åldrarna 22 till 27 år greps på olika platser i närområdet. 

Intrånget genomfördes i mitten av maj, och kvartetten åtalades för grovt rån. 

– Vi vet inte säkert varför de valde det här huset, säger åklagare Rickard Wahlqvist.

”Visat synnerlig råhet”

Klockan som stals vid rånet var, enligt åklagare Rickard Wahlqvist, värd omkring 40 000 kronor. Klockan och smyckena har inte återfunnits. Bland åklagarens bevisning finns övervakningsfilm och skoavtryck från brottsplatsen, som kom från tre personer. 

– På övervakningsfilm syns hur tre personer tränger sig in, och en fjärde som står kvar utanför och håller vakt, säger Rickard Wahlqvist.

Rättegången har nyss avslutats. 

– Målsäganden beskrev i rätten vad hon hade varit med om, och det här var så klart en fruktansvärd händelse för henne, säger Rickard Wahlqvist.

Minimistraffet för grovt rån är fem års fängelse. I åtalet skrev åklagaren att ”brottet bör bedömas som grovt eftersom det skedde efter intrång i familjens bostad nattetid och att gärningsmännen således har visat synnerlig råhet och utnyttjat målsägandenas skyddslösa och/eller utsatta ställning”. 

– Jag yrkade på ett fängelsestraff överstigande fem år. 

Advokaten: Ingen som helst koppling

Männen har varit fåordiga och samtliga nekar till brott. Tre av männen är fortsatt häktade i väntan på dom – som kommer under nästa vecka.

En 22-årig man försattes på fri fot. 

– Han förnekar helt att han varit delaktig i den här gärningen. Han har berättat att han befann sig på platsen där han blev gripen - som är en helt annan plats än där rånet begicks – för att ha ett möte om en skuld, säger advokat Jonas Granfelt, som försvarar mannen. 

Advokaten hävdar att att denne inte har någon koppling till de andra männen.

Tips på hur man undviker inbrott

En före detta yrkeskriminells tips på hur man förhindrar inbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.