Polisen spärrade av platsen. Foto: LäsarbildPolisen spärrade av platsen. Foto: Läsarbild
Polisen spärrade av platsen. Foto: Läsarbild
Polisen utreder nu om det kan finnas ett samband mellan rånet och det misstänkta dubbelmordet. Foto: Gustav SveidquistPolisen utreder nu om det kan finnas ett samband mellan rånet och det misstänkta dubbelmordet. Foto: Gustav Sveidquist
Polisen utreder nu om det kan finnas ett samband mellan rånet och det misstänkta dubbelmordet. Foto: Gustav Sveidquist

Rån kan ha koppling till mordet på äldre paret

Publicerad

På tisdagsmorgonen rånades ett äldre par i sin bostad utanför Växjö.

Nu undersöker polisen om rånet kan kopplas till dubbelmordet på paret som mördades på sin gård utanför Linköping.

– Ja, det gör vi absolut, vi undersöker alltid sådana samband, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Polisen fick på onsdagsmorgonen in ett larm om ett rån i Gådsbyn, utanför Växjö. Där hade två män brutit sig in i en bostad och tvingat till sig en plånbok och en bilnyckel.

Därefter lämnade männen platsen i den stulna, silverfärgade bilen.

Ambulans och polis kallades till platsen och ambulanspersonal undersökte paret i 75-årsåldern.

– De kontrollerades av ambulans på platsen men ska inte ha fått några allvarligare skador, säger Maya Forstenius, polisens presstalesperson.

Nu undersöker polisen om rånet kan ha kopplingar till dubbelmordet på ett äldre par, som i måndags hittades mördade i sitt hem på gården mellan Linköping och Mjölby.

 – Vi har tagit sådana kontakter. Men jag kan inte gå in på vad det har gett, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Mordet kan ha planerats länge

Paret hittades i sin bostad av en familjemedlem som larmade polisen, som inledde en förundersökning om mord. Än så länge vet inte polisen när paret mördades - och mordet kan ha planerats under en längre tid.

– Vi vet ju så väldigt lite vilka det är som begått brottet eller varför de har begått det så därför vet vi inte heller hur länge det har planerats, säger Thomas Agnevik.

Därför är polisen intresserade av att få in vittnesuppgifter från allmänheten som sträcker sig några veckor bakåt i tiden - och inte bara gällande den senaste veckan.

– Överhuvudtaget om man har några tips eller iakttagelser knutit till Mantorp eller Mantorpsområdet de senaste veckorna så kan det vara av stort värde för utredningen, säger Agnevik.

Två bilar undersöks

Polisen har än så länge beslagtagit två bilar efter tips från allmänheten och en teknisk undersökning genomförs nu av fordonen.

– Vi kan inte utesluta att bilarna har någon koppling till utredningen så därför vill vi undersöka dem, säger Thomas Agnevik.

Än så länge har polisen inte gripit någon misstänkt för morden. Under tisdagen togs två personer in på förhör, men de släpptes senare och är inte misstänkta för något brott - utan hördes upplysningsvis, enligt polisen.

Polisen kan än så länge inte säga något om motivet till dubbelmorden. Enligt uppgifter till Aftonbladet handlade det om ett rånmord, men än så länge vet inte polisen om något är stulet från gården.

– Det är inte fastställt att något är stulet, utan det jobbar vi nu med att klarlägga, säger Thomas Agnevik.

Relaterade ämnen
Johanna Rapp
Johanna Rapp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag