Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professorn: Sprida bilderna på artisten kan vara olagligt

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult om bilderna som sprids på artisten.
Mord och mordförsök på Circle K i Kungens kurva tidigare i år. Skjutningen är en av flera som kopplas till det kriminella Vårbynätverket, enligt polisen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Mårten Schultz, professor i civilrätt

Bilder som uppges visa hur en känd svensk artist blir misshandlad och förnedrad sprids på nätet.

Nu varnar juridikprofessor Mårten Schultz för att den som sprider bilderna vidare kan begå brott.

– Det omfattar inte bara den som startar spridningen utan varje människa som deltar. Varje människa har eget ansvar, säger han.

Det var på måndagskvällen som bilder på den kände svenske artisten började cirkulera på sociala medier. Flera av dem ser ut att visa hur han blir misshandlad av flera olika personer.

Det misstänkta brottet utreds nu som människorov och grov stöld. Enligt uppgifter som Expressen tidigare har publicerat ska artisten i mitten av april ha blivit bortförd av ett antal gärningsmän, rånad på en Rolexklocka och smycken samt blivit utsatt för utpressningsförsök. Enligt uppgifter utreder polisen spår som kopplas till det kriminella Vårbynätverket.

Bilderna som uppges komma från händelsen fick snabbt stor spridning på nätet.

Nu varnar Mårten Schultz, professor i civilrätt, att spridningen av bilderna kan vara olaglig. Brottet det i så fall handlar om är olaga integritetskränkning. Inför att det nya regelverket trädde i kraft 2018 ingick han i den expertgrupp som skulle utvärdera behovet och effekterna.

Uppmärksammats kring ”hämndporr”

Lagen har hittills uppmärksammats kollad till så kallad ”hämndporr”, där bilder av sexuell karaktär läggs upp mot vilja av den som är avbildad.

– Men det kan också vara brottsligt att sprida bilder där någon utsätts för vissa typer av brott. Det kan vara misshandel, olika typer av sexualbrott eller tvång, säger Schultz och fortsätter:

– Då är det själva spridningen som är det kriminella. Det omfattar inte bara den som startar spridningen utan varje människa som deltar. Varje människa har eget ansvar.

Om det är hundratals eller tusentals andra som begår samma spridning spelar ingen roll juridiskt eftersom man bedömer varje fall för sig, menar Schultz.

– Så det är ingen ursäkt att alla andra gjort samma sak.

 

FÖR DIG MED PREMIUM: Kände artisten utsatt för ett urspårat utpressningsförsök

 

”Livslång integritetsskada”

Maxstraffet för olaga integritetsintrång är två års fängelse men i de domar som finns har det huvudsakligen handlat om bötesstraff.

– Många som dömts för det här brottet har varit väldigt unga. Ofta handlar det om tonåringar.

Oavsett det juridiska läget avråder Schultz från att sprida bilderna vidare.

– Min personliga värdering är att man bör låta bli. Bilderna ger uttryck för att en ung människa blir utsatt för brott och det är oerhört kränkande för den som avbildas att det sprids vidare. Ju fler som bidrar till att bilderna sätts i omlopp, desto svårare kommer det vara att någon gång få bort dem från internet. Det kan vara en livslång integritetsskada, säger Schultz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.