Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Predikant erkände våldtäkt – ville att frun ska stanna

Advokaten: ”Ovanligt när man har en klient som erkänner”
Frikyrkopredikanten har erkänt att han letade efter kvinnor att överfalla.
En av brottsplatserna.

Frikyrkopredikanten har letat efter kvinnor att överfalla vid badplatser och joggingspår.

Han kände sig övergiven av Gud.

Inför det sista överfallet, som slutade med att han våldtog en kvinna och filmade övergreppet, försökte han be till satan men inte heller det hjälpte.

Det berättar han själv i en stor rättspsykiatrisk undersökning som kommit fram till att han inte var allvarligt psykiskt störd vid kvinnoöverfallen.

Han öppnar sig också om känslorna inför vad han upplever var ett svek från frun när hon avslöjade honom.

I flera veckor har mannen undersökts av psykiatrisk expertis för att söka svar på om han ska dömas till fängelse eller sluten psykvård för kvinnoöverfallen.

Han greps i januari efter att hans fru avslöjat deras hemlighet för polisen. I flera månader hade hon känt till att han utsatt flera kvinnor för sexöverfall men enligt mannen hade de kommit överens om att ”gå vidare”.

I undersökningen öppnar mannen upp sig om hur tron på Gud sviktade och han vände sig till satan, bakgrunden som predikant i en frikyrkoförsamling och tankarna om fruns agerande.

Två dagar efter att han greps av polis fick han veta att det var frun som hade kontaktat polisen och berättat om att maken var en eftersökt våldtäktsman.

Hoppas på en fortsatt relation med frun

Han säger i undersökningen att han först blev ”förkrossad över att hon gjort så mot honom” men när han fick veta att hon hjälpt honom med en advokat blev han ”glad och hoppfull inför deras framtida relation”.

Han hoppas att frun vill stanna kvar vid hans sida eftersom ”det är så man gör i deras församling”.

Den 31-årige mannen föddes in i en frikyrkoförsamling och gick i kyrkans skola. Hans uppväxt var starkt präglad av religionen och han träffade sin fru i kyrkan.

Han var aktiv i församlingen och fortsatte att predika även efter att han slutat och tagit ett annat jobb.

Nu säger han att han är ”orolig för att församlingen vänder honom ryggen”.

Filmade våldtäkten – och tittade på den i efterhand

Han återkommer också till sin tro när han berättar om brotten.

I flera år har han överfallit kvinnor i närheten av badplatser och joggingspår. Han berättar själv att han sökte efter ensamma kvinnor som han inte kände sedan tidigare.

I sju av fallen handlar om det om sexuella ofredande där han närmat sig kvinnorna bakifrån och bland annat tagit strupgrepp och tagit kvinnorna på brösten.

I Uppsala 2018 drog han in en kvinna i en skog och tvingade henne att onanera åt honom.

Det grövsta – och sista överfallet som han nu anklagas för – inträffade förra sommaren i Täby. Han hotade en kvinna med kniv och filmade våldtäkten med sin mobiltelefon.

I psykundersökningen berättar mannen att han kollade på filmen efteråt för att lindra sin ångest men att han senare raderade filmen.

Ville att satan skulle ta kontroll över kroppen

Inför överfallet i Täby säger mannen att han ”hade tillbett satan eftersom han kände sig övergiven av Gud och alla människor”.

”Det framgår att han ville att satan skulle ta kontroll över hans kropp, men han säger sig aldrig ha fått någon respons från den tillbedda”, står det i en stora rättspsykiatriska undersökningen.

Det var efter överfallet i Täby som han delade med sig av sin hemlighet till sin fru i slutet av förra sommaren.

Han säger att sex lindrade hans ångest och i undersökningen får han frågor om sina porrvanor.

Frikyrkopredikanten säger att han googlat efter porr med ”hot sex” men också att han fantiserat om sexövergrepp som han bland annat sett i tv-serien ”Game of Thrones”.

Våldtäktsmannen vill inte dömas till fängelse

Efter gripandet har mannen erkänt överfallen. Han erkänner att han utsatte kvinnan i Täby för en våldtäkt men tycker inte att det handlade om en grov våldtäkt som åklagaren menar.

Han vill bli dömd till sluten psykvård men den stora rättspsykiatriska undersökningen slår fast att han varken var allvarligt psykiskt störd vid brotten eller i samband med undersökningen.

En återkommande slutsats i undersökningen är att han har en ”god psykosocial funktionsnivå”.

Han har planerat brotten, valt ut kvinnorna, maskerat sig, filmat ett övergrepp och valt ut brottsplatser en bit från hemmet.

Det talar också för att han inte var allvarligt psykiskt störd vid brotten, enligt undersökningen.

Han är själv inte nöjd med den slutsatsen utan vill att Socialstyrelsens rättsliga råd ska granska undersökningens slutsats.


Förtydligande. I en tidigare version av texten angavs att den misstänkte varit verksam som pastor. Det var baserat på hans egen utsaga i offentliga handlingar. Församlingen i fråga tillbakavisar detta och förklarar att han aldrig varit pastor.

Se mer:

Ett av offren berättade i TV3:s ”Efterlyst” om tiden efter våldtäkten.

.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.