Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Poserade med vapnet – dagen innan mordet

Tre åtalas för grovt vapenbrott – kopplingar till mordet på Adriana, 12.
Bilder ifrån musikvideon där männen poserar med vapen och en stulen bil.
Bild från musikvideon.
Bild från musikvideon, men bilen är inte den Audi som användes när Adriana sköts till döds.
Bild från musikvideon.
1 / 7

I rapartistens musikvideo poserar männen med Kalasjnikov och en stulen bil.

Nu sitter flera av dem häktade misstänkta för mord.

Dagen efter videoinspelningen användes vapnet och Audin när 12-åriga Adriana sköts till döds.

På torsdagen åtalas rapparen och Vårbynätverkets ärkefiende ”Torpeden” för synnerligen grovt vapenbrott.

Det var två veckor kvar av sommarlovet när 12-åriga Adriana gick ut på en hundpromenad natten till den 2 augusti i fjol. Hon kom aldrig hem igen.

På en trafikplats i Hallunda, mellan en McDonald's-restaurang och en Shell-mack, sköts hon till döds. En inspelning från Shell-mackens övervakningskamera visar att minst 21 skott avlossades från en vit Audi som tidigare anmälts stulen.

– I nuläget är det 10 personer som har riskerat att träffas av de här skotten. Det är alltså tio fall av mordförsök och ett fall av fullbordat mord på Adriana, säger åklagare Anna Svedin på en pressträff.

Två vapen användes vid mordet. Ett av vapnen har tidigare använts vid två mordförsök 2018 och 2020.

Enligt uppgifter misstänker polisen att hon inte var måltavla för skotten – utan att det i stället handlade om en kriminell uppgörelse där gärningsmännen siktade på två unga gängkopplade män som befann sig i närheten.

Musikvideon med mordvapnet

De senaste veckorna har polis och åklagare gjort stora framsteg i utredningen. En man sitter häktad misstänkt för mordet på Adriana och en annan för medhjälp. Ytterligare tre unga män är efterlysta och jagas av polis. De tros befinna sig i Turkiet.

De misstänkta gärningsmännen tros ha kommunicerat via den krypterade chattjänsten Sky ECC, som europeisk polis knäckte i början av året.

– Vi har nu begärt in Skymaterial till vår utredning och vi har tagit emot ett material som vi nu ska börja bearbeta, säger polisens utredningsledare Lukas Molander.

Många av framstegen i utredningen är kopplade till en musikvideo som spridits på nätet. 

Dagarna innan mordet på Adriana spelade en rapartist in videon i Västerås och Stockholm. I videon syns både ett av mordvapnen – en Kalasjnikov – och den stulna flyktbilen, enligt åklagare.

Videon har mer än 100 000 visningar på Youtube och låttexten handlar om våld, narkotika, pengar, märkeskläder. I videon kan man se hur rapartisten och flera andra personer, vars ansikten antingen är maskerade eller pixlade, poserar med vapen. Enligt åklagare är fyra av de misstänkta mördarna med i videon.

I utredningen beslagtog polisen en mobiltelefon med bilder från videon. Vid en husrannsakan hos videoproducenten lyckades polisen även få tillgång till hela råmaterialet.

– I råmaterialet finns väldigt mycket scener där de här personerna inte är maskerade. Det har medfört att vi har lyckats identifiera samtliga personer som deltar i musikvideon.

I råmaterialet finns en scen där tre maskerade män färdas i den stulna Audin i ett garage. När de kommer fram till kameran ställer sig en en av männen upp och riktar vapen genom takluckan. Enligt åklagaren är det Kalasjnikoven som dagen efter användes för att mörda Adriana. En annan man lutar sig ut genom passagerarrutan och riktar en kulsprutepistol mot kameran. Kalibern för vapenmodellen stämmer överens med det andra vapnet som avfyrades vid mordet.

Enligt åklagare användes garagelokalen för att förvara flyktbilen både före och efter dådet. Några dagar efter mordet i Norsborg hittades bilen utbränd i Sollentuna.

Bad om pixling efter mordet

På torsdagen åtalas tre män för synnerligen grovt vapenbrott kopplat till musikvideon.

En av de som nu åtalas är den 22-årige rapparen. Han misstänks inte för inblandning i mordet på Adriana. Efter dådet sökte han upp flera artiklar kopplade till händelsen. Han kontaktade sedan regissören till musikvideon och instruerade honom att pixla ögonen på flera personer som deltog vid inspelningen.

En annan som nu åtalas för synnerligen grovt vapenbrott är en 29-åring som i Expressens tidigare rapportering har benämnts som ”Torpeden”. Han är sedan många år Vårbynätverkets ärkerival och i januari förra året utsattes han för ett uppmärksammat mordförsök vid Circle K-macken i Kungens kurva.

Torpeden klarade sig då oskadd men andra som befann sig i samma bil träffades av skott. Torpedens fru blev skjuten i ryggen och hans vän mördades med skott i huvudet. I åklagarens stämningsansökan framgår att han vid ett flertal tillfällen kontrollerats av polis tillsammans med en av de misstänkta mördarna.  I Adriana-utredningen har han förhörts som skäligen misstänkt, men han har inte begärts häktad.

Anna Svedin ”Finns de som vet var vapnet finns”

Åklagaren Anna Svedins uppmaning till personer som vet var vapnet finns: ”Tipsa polisen”.

Minidokumentär: Gängvåldet dödade Adriana, 12

I samband med att Adriana begravdes i september förra året träffade Expressen Adrianas mamma och gudmor – hör deras berättelse: ”Adriana var en tjej som ville förändra förorten. Hon ville bli politiker”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.