Gängledare gripen i stora insatsen

Enligt vittnesuppgifter till Expressen hålls flera personer nere på marken av polis, vissa med handfängsel.
Bild från platsen
Foto: Läsarbild
Bild från platsen
Foto: Läsarbild
Bild från platsen
Foto: Läsarbild
Den misstänkte gängledaren.

På fredagsmorgonen slog polisen till mot ett kriminellt nätverk på Karlavägen i centrala Stockholm.

Flera personer, vissa klädda i DHL-kläder, greps då av civilklädda poliser efter en kortare biljakt.

Enligt misstankarna var männen på väg att utföra ett rån mot en höjdare inom svenskt näringsliv när de greps.

Männen kopplas till det kriminella nätverket ”Headshotligan” som varit inblandade i flera mordutredningar de senaste åren – och en av de som nu anhållits är ligans utpekade ledare.

Det var på fredagsmorgonen som polisen utförde en dramatisk insats på Östermalm i Stockholm.

Enligt uppgifter följde polisens spanare då en falskskyltad BMW, som man beslutade om att stoppa på Nybrogatan. Trots att polisen försökte blockera vägen och preja bilen i fråga lyckades den köra från platsen.

Efter en kortare jakt lyckades polisen stoppa bilen på Karlavägen efter att den krockat med en stolpe.

Enligt vittnesuppgifter till Expressen hölls flera personer som åkt i bilen nere på marken av polis. Vissa hade handfängsel och kläder från budfirman DHL.

– Det var många poliser på platsen och två bilar har stannats. Den ena hade kraschat in i en stolpe och var kvaddad. Den andra bilen stod bakom och såg inte ut som den krockat men bakrutan var krossad. Det såg ut som det varit någon form av biljakt, säger ett vittne.

En mamma berättar att hon var på väg med sina barn till förskolan när hon hörde sirener, tjutande bildäck, skrik och ett smattrande ljud.

– Vi sprang in i en port och väntade innan vi vågade oss ut igen. Det var riktigt läskigt.

Johanna Söderman, 22, arbetar på ett närliggande kafé.

– Jag hörde ett vittne som kom in här och sa att de var beväpnade men jag såg bara polisens vapen, säger hon.

Johanna Söderman arbetar på ett kafé i närheten av Karlavägen.
Foto: Daniel Ingmo

Polisen: Kontrollerar fordon och personer

Flera personer greps på plats och ytterligare gripanden gjordes på andra platser. Sammanlagt åtta personer sitter anhållna. 

En anledning till att polisen lagt stor vikt vid utredningen är för att de som nu sitter anhållna har anknytning till kriminella nätverk på Järvafältet.  Flera av dem har varit aktuella i utredningar kring dödsskjutningar de senaste åren.

Bland de frihetsberövade finns en man i 30-årsåldern som i flera års tid pekats ut som en ledare för det nätverk som i polisrapporter kallats ”Headshotligan”. Ytterligare personer bland de anhållna har kopplingar till nätverket, erfar Expressen.

Nätverket har bas i Tensta och har även stor närvaro i Hagalund i Solna. De pekas ut som en av Stockholms mest våldsamma grupperingar de senaste åren. Förutom olika våldsdåd har ligan även knutits till spektakulära rån och stöldkupper, med flera miljoner kronor i byte. Den nu gripne mannen har tidigare avtjänat fängelsestraff för grovt vapenbrott och placerades då på säkerhetsavdelning bland Sveriges värsta fångar.

Enligt uppgifter till Expressen misstänker polisen att ligan var inriktad på en förmögen person som bor i området. Personen i fråga beskrivs som en höjdare inom svenskt näringsliv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.