Polis misstänkt efter Nastassjas död

Den ene, en kriminalinspektör, misstänks ha mörkat att flaskan fanns i beslagsrummet, erfar Expressen.
Nastassja blev 31 år.
Foto: Privat

Tvåbarnsmamman Nastassja, 31, dog efter att ha fått i sig amfetaminbas ur en ölflaska som kom från polisens beslagsrum. 

Nu väntas en polis och en polisanställd bli åtalade för tjänstefel.

Den ene, en kriminalinspektör, misstänks ha mörkat att flaskan fanns i beslagsrummet, erfar Expressen.

– Jag förnekar brott, säger han.

En sensommarnatt förra året var sjuksköterskestudenten Nastassja, 31, på fest i Brandbergen i Haninge kommun. Där blev hon bjuden på en öl av en bekant. Hon öppnade flaskan själv, drack en klunk – och spottade. Det smakade hemskt sa hon.

En kvart senare var hon medvetslös. Hon hade fått i sig amfetaminbas, ett giftigt förstadium till amfetamin i pulverform.

I två dygn vårdades tvåbarnsmamman på intensiven på Södersjukhuset.

– Jag pratade med henne hela tiden medan hon låg där. Jag bad henne att hålla sig stark och fortsätta kämpa. Sade att vi alla väntade på henne, har Nastassjas syster tidigare sagt till Expressen.

Flaskans väg 

Men hennes liv gick inte att rädda.

– Någon har gjort en riktigt stor tabbe, som kostade henne livet, sade Nastassjas syster ett par veckor efter dödsfallet.

Mannen som bjöd Nastassja på flaskan hade i sin tur fått den av en anhörig. Den anhörige, som är civilanställd på Haninge polisstation, hade fått den i present.

Flaskan hade tagits ur beslagsrummet på polisstationen i Haninge, erfar Expressen, och ska ha haft etiketten ”Oettinger Export”. 

En polis är nu misstänkt för grovt tjänstefel och en polisanställd för tjänstefel av normalgraden kopplat till Nastassjas död. Åklagaren Henrik Rasmusson vid särskilda åklagarkammaren räknar med att väcka åtal under nästa vecka.

– En av dem misstänks ha hanterat flaskan i sin yrkesroll på polisstationen. Den andre har en annan koppling till den aktuella flaskan, säger han.

Stort beslag med samma etikett

Den misstänkte polisen är en kriminalinspektör i 60-årsåldern. I maj 2020 fattade han beslut om husrannsakan hemma hos ett par i Stockholmsområdet efter tips om att det förekom narkotikahantering i deras lägenhet. 

Bland annat hittades tre ölflaskor, och polisen fattade misstanke om att två av dem innehöll amfetamin.

Paret greps. När kriminalinspektören skulle överlämna deras hundar till den gripna kvinnans mamma med make i Haninge kommun hittades ölbackar med sammanlagt 56 ölflaskor i ett garage. 

”Mer än två tredjedelar av flaskorna i de tre backarna innehåller färglöst innehåll och saknar skum. En av dessa flaskor öppnades inne på station och innehållet stinker Amfetamin”, skrev kriminalinspektören i ett pm.

Polisen skickade 40 av de totalt 59 flaskorna till Nationellt forensiskt centrum för analys. De visade sig innehålla 18,5 liter amfetaminbas, som hade räckt för att framställa 13,5 kilo rent amfetamin.

Misstanken: Kände till flaskorna – slog inte larm

Både kvinnan och mannen dömdes för grovt narkotikabrott i tingsrätten. I hovrätten friades kvinnan medan tingsrättens dom mot mannen fastställdes: sex års fängelse.

17 av de flaskor som beslagtogs var märkta med etiketten Oettinger Export, samma etikett som på den flaska Nastassja drack ur.

Enligt Expressens uppgifter var kriminalinspektören medveten om att det fanns fler flaskor från samma parti i omlopp. Han ska också ha känt till att sådana flaskor fanns i beslagsrummet på polisstationen i Haninge, men inte slagit larm.

– Jag förnekar brott. I övrigt hänvisar jag till min advokat, säger kriminalinspektören.

Inte heller hans försvarare Johan Eriksson vill ge några ytterligare kommentarer.

Advokaten: Gängse praxis

Den andre misstänkte arbetar som civilanställd på Haningepolisen. Varken åklagaren eller hans försvarare vill säga exakt vad misstankarna mot honom består i.

– Han förnekar brott, säger hans försvarare, Ersin Aziman.

– Han har agerat på ett sätt som är i enlighet med hur han har blivit upplärd och gängse praxis. Därför menar han att han inte har gjort något brottsligt och att det här inte är ett grovt tjänstefel.


Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att båda de misstänkta är poliser. Rätt ska vara att den ene är polis och den andre är polisanställd.


Flaskan misstänks ha stulits från polisens beslagsrum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.