Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens teori: Annan man var måltavla vid dödsskjutningen

Man död i Farsta • 16-åring svårt skottskadad • En gripen
Polisen arbetar på platsen efter skjutningen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skotthål i väggen efter mordet.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 43-årig småbarnspappa sköts till döds och en 16-åring vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Polisens ledande hypotes efter dådet i Farsta är att brottsoffren sköts av misstag, enligt uppgifter till Expressen.

Teorin går ut på att skyttarna förväxlat 16-åringen med en gängkopplad man som bor i samma byggnad – och att 43-åringen kom i vägen.

Det kriminella nätverket som mannen ingår i ligger i konflikt och kopplas till mord, mordförsök och sprängningar i närtid.

På tisdagskvällen skedde en skottlossning i entrén till ett lägenhetshus i Farsta strand i södra Stockholm.

Utanför porten sköts en 43-årig tvåbarnspappa till döds, med skott i huvudet och i bröstet.

I samma skottlossning träffades en 16-årig pojke av flera skott i bland annat foten, knät och ryggen. Svårt skadad lyckades han fly in i lägenhetsentrén. När polis anlände till platsen fann man honom på andra våningen i trapphuset, där han tog skydd.

Nu vårdas han på sjukhus.

– Skadeläget för 16-åringen är allvarligt men stabilt. Han har ännu inte kunnat höras av polis, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

På fredagseftermiddagen har ingen ännu gripits misstänkt för dådet.

Uppgifter: De sköts av misstag

Lägenhetshuset där dådet skedde är stort och flera trappuppgångar leder till samma entré. De två brottsoffren bor båda i huset, men känner inte varandra sedan tidigare.

De är båda ostraffade och inte kända av polis för att förekomma i kriminella sammanhang.

Polisen arbetar med flera olika teorier. Den ledande hypotesen är, enligt uppgifter till Expressen, att de två brottsoffren har skjutits av misstag.

I huset bor en ung man med kopplingar till ett kriminellt nätverk. Enligt uppgifter är han lik 16-åringen till utseendet.

Nätverket som mannen kopplas till ligger i konflikt med flera andra grupperingar i Stockholm och det senaste året har det skett mord, mordförsök och sprängningar som polisen kopplar till grupperingen.

Enligt uppgifter har den gängkopplade mannen även blivit beskjuten i anslutning till byggnaden vid ett tidigare tillfälle.

Anna Westberg på polisens mediecenter vill inte kommentera hur polisen ser på teorin.

– Det är för tidigt att säga något om de omständigheterna. Polisen jobbar utifrån flera olika teorier och det är för tidigt att fastställa eller avfärda något. Med hänsyn till pågående utredning kan vi inte berätta något ytterligare, säger hon.

Expressens Daniel Ingmo på plats • Tung stämning i Farsta dagen efter skjutningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.