Krimrummet

Polisens oro: 3D-printade vapen vid gängskjutningar

Polisen har beslagtagit det första fullt fungerande 3D-printade vapnet. Snart lär 3D-printade vapen – som inte går att spåra – användas vid gängskjutningar.

Premium: Häromveckan beslagtog polisen i Stockholm det första fullt fungerande 3D-printade vapnet.

Hemma hos en 19-åring fann man enligt uppgifter en FGC–9, en halvautomatisk kulsprutepistol där namnet är en förkortning på ”Fuck Gun Control”.

Utvecklingen går i raketfart och inom polisen är det inte en fråga om – utan när – de kriminella nätverken får tillgång till billiga plastvapen som inte går att spåra.

– Det kommer inte dröja lång tid innan ett sånt här vapen används i en gängskjutning, säger Johan Gustafson på polisens nationella skjutvapencenter.


Expressens kriminalreporter Kim Malmgren tar med dig in i de största aktuella fallen i Krimrummet. Vad händer i polisens kamp mot gängen, vilka är snackisarna i de största rättegångarna? Bara för dig med Expressen Premium.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 79 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Därför väljer Brunnberg att leva ensam: ”Går inte”

Premium: Har lämnat offentligheten • ”Har väldigt svårt för vuxna”

Ryska män flyr armén – möts av stängda gränser

Premium: Flyr armén – möts av stängda gränser • ”Nödvändigt att rädda livet”

Nazistledaren som slog kvinnor

Premium: INTERVJU INIFRÅN FÄNGELSET: Andreas Johansson mördade 23-åriga Ida