Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens offensiv mot dubbelswisharna – massåtal mot sexköpare

Senaste nyheterna från Expressen TV
I rummen på bordellen på Östermalm hittade specialtränade hundar spår av sperma.
Foto: Polisen
Det fanns mängder av oanvända kondomer på massagesalongen, men också använda som låg i frysboxen bland matvaror.
Foto: Polisen
Stora mängder kontanter förvarades på salongen.
Foto: Polisen

Hundratals ”dubbelswishare” hann besöka Östermalmsbordellen innan polisen gjorde razzia.

Efter att ett pilotfall lett till fällande dom väntar nu en svallvåg av åtal mot de misstänkta sexköparna.

– Vi anser att prognosen är mycket god och att vi kommer åtala så många vi har möjlighet till, säger polisens spaningsledare Daniel Löfgren.

Kvinnorna på massagesalongen på Östermalm tog emot hundratals sexköpare under de fyra månader polisen spanade innan de slog till. 

I utredningen har ett stort antal personer som har besökt salongen identifierats, och enligt polisen rör det sig om 2 700 sexköp under den aktuella tiden.

Med ambition att döma de misstänkta männen på bred front valde polis och åklagare ut ett pilotfall för att testa bevisningen. Mannen som åtalades – en vd för ett framgångsrikt svenskt företag – frikändes i tingsrätten men fälldes i hovrätten för tre fall av sexköp.

Därmed bedömer polisen att vägen är krattad för fler fällande domar – och nu inleder man en ny offensiv mot de misstänkta sexköparna.

”God prognos”

Ett antal förundersökningar gällande köp av sexuell tjänst kan ses som starten för att kunna väcka åtal i mycket stor skala.

– Vi har nu börjar arbeta med sexköparna. I nuläget är vi i gång med 15 ärenden. Ett åtal är redan inlämnat, säger Daniel Löfgren, spaningsledare på polisens människohandelssektion i Stockholm. 

”Nästan alla kunder som kommer till den här salongen vill köpa en sexuell tjänst”, säger en av kvinnorna i polisförhör.
Enligt polisen betalade alla kunder den fasta avgiften för massage - en slags ”inträdesavgift”. Sedan betalade de för den sexuella tjänsten inne på massagerummet eller efteråt.

Nästa steg efter de inledande 15 åtalen är att starta upp ett ännu större antal förundersökningar.

– Hur många kommer att få visa sig. Jag vågar inte säga någon siffra men går det som vi har tänkt så handlar det mer om vår förmåga och vad vi hinner med.

Det finns ju flera hundra misstänkta sexköpare identifierade i utredningen?

– Det jag kan säga är att vi räknar med att lagföra ett stort antal, och då räknar vi de första femton som ett enda antal, säger Daniel Löfgren.

 – Vi anser att prognosen är god.

Dubbelswishare

Bevisningen som övertygade hovrätten bestod av en dokumenterad dubbel swishbetalning och salongens egen interna bokföring.

Bland ”dubbelswisharna” som förekommer i utredningsmaterialet finns bland andra en företagsledare, en elitidrottsman och en man som är nära vän med kungafamiljen. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Dag Larsson har redan lämnat sina politiska uppdrag efter att Aftonbladet visade att han förekom i utredningen.

– Köp av sexuell tjänst är ett brott. Att vi arbetar vi med det grövre brottet grovt koppleri först betyder inte att vi låter bli att utreda sexköpen, säger Daniel Löfgren.  

Organiserad brottslighet

Precis som den aktuella diskussionen om hur medelklassens köp av narkotika göder gängkriget anser Daniel Löfgren att det är viktigt att uppmärksamma den organiserade, oftast internationella, brottsligheten bakom prostitutionen. 

Förutom de uppenbara brotten som följer i spåren av prostitution, som människohandel och människosmuggling, ser de även brott som till exempel ocker, säger Daniel Löfgren.

– Det handlar om illegalt spel om mycket stora summor, som finansieras med lån med räntor upp emot 225 procent – pengar som kommer från sexköpen.

Den 69-årige mannen dömdes till fängelse för grovt koppleri i i två år och tre månader.

En 69-årig man dömdes till två år och tre månaders fängelse för grovt koppleri. Han tjänade närmare en halv miljon kronor under de fyra månader som spaningen mot salongen pågick. 

Enligt polisen misstänks lika mycket pengar har gått till en kvinna i 45-årsåldern som är häktad i sin utevaro och misstänks befinna sig i Thailand.


https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/stockholms-storsta-bordell&theme=spaceblue

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.