Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens miss – tappade bort måltavlan före dådet

Skjutningen i Nacka hade samma mål som mordet i Råcksta
Enligt uppgifter till Expressen hade polisen aktiva spaningsresurser på 33-åringen även i söndags kväll.Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
För andra gången på elva dagar försökte hittills okända gärningsmän mörda 33-åringen med automatvapen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

18-åriga Ndella sköts till döds men hennes kriminelle make tros ha varit den egentliga måltavlan.

Efter mordet har polisen följt honom nära – men i söndags kväll tappade polisens spanare bort taxibilen han färdades i, enligt uppgifter till Expressen.

Kort därefter skedde nästa skottdåd när automatvapen avfyrades i ett bostadsområde i Nacka.

Natten till den 28:e augusti avfyrades skott från automatvapen in i en lägenhet i Råcksta i nordvästra Stockholm.

18-åriga gymnasieeleven Ndella sköts till döds i skottlossningen – men polisen misstänker att hennes 33-årige nyblivne make var den egentliga måltavlan.

Maken har en historik av grov kriminalitet och han kom ut från sitt senaste fängelsestraff i våras. Uppgiftslämnare har beskrivit honom som en person med ”många fiender”.

Ndella sköts till döds i skottlossningen i Råcksta.Foto: Privat / Privat

Span tappade bort taxibilen

Efter mordet i Råcksta har polisen följt 33-åringen nära eftersom man befarar en eskalering av våldet. På en presskonferens på måndagen sa polisens gängexpert Gunnar Appelgren:

– Vi fokuserar på personer som befinner sig i kriminella nätverk som är våldsamma, och de som just nu befinner sig i en röd konflikt där risken för dödligt våld är störst. Där fokuserar vi våra spaningsresurser och yttre resurser.

Enligt uppgifter till Expressen hade polisen aktiva spaningsresurser på 33-åringen även i söndags kväll. 

När han och två andra män hoppade in i en taxi följde polisen efter – men under färden som gick till en adress i Nacka tappade spanarna bort taxibilen.

Kort därefter skedde nästa skottlossning.

Taxichaufför och boende sköts

För andra gången på elva dagar försökte hittills okända gärningsmän mörda 33-åringen med automatvapen. 

Även denna gång klarade han sig oskadd – men de förlupna kulorna gjorde stor skada.

Taxichauffören träffades av ett skott i ryggen. En annan person som befann sig i en närliggande bostad träffades av ett skott. De är kvar på sjukhus och beskrivs fortfarande som allvarligt skadade.

Under skottlossningen sköts ytterligare kulor in i flera andra lägenheter utan att resultera i några personskador.

Enligt uppgifter till Expressen lurades 33-åringen till platsen i tron om att han skulle få upplysningar om mordet på hustrun Ndella.

Polisen: ”Samarbetar inte”

– Vi kan konstatera att det mord som genomfördes i Råcksta för en tid sedan hade samma mål som den skjutning som inträffade i Nacka. Samma person, sa polisområdeschef Carolina Paasikivi på måndagen.

Enligt uppgifter till Expressen ska gärningsmännen ha flytt brottsplatsen i Nacka i en Audi. Den söks nu av polis. Inga gripanden har gjorts. Polisen vädjar efter tips från allmänheten.

– Vi har en bra bild av vilka som är inblandade i de här konflikterna, deras avsikt och deras förmåga. Men oavsett om de är offer eller gärningspersoner i de här händelserna så samarbetar de inte med oss, har polisområdeschef Carolina Paasikivi sagt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.