Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens miss – tappade bort måltavlan före dådet

Skjutningen i Nacka hade samma mål som mordet i Råcksta
Enligt uppgifter till Expressen hade polisen aktiva spaningsresurser på 33-åringen även i söndags kväll. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
För andra gången på elva dagar försökte hittills okända gärningsmän mörda 33-åringen med automatvapen. Foto: ALEX LJUNGDAHL

18-åriga Ndella sköts till döds men hennes kriminelle make tros ha varit den egentliga måltavlan.

Efter mordet har polisen följt honom nära – men i söndags kväll tappade polisens spanare bort taxibilen han färdades i, enligt uppgifter till Expressen.

Kort därefter skedde nästa skottdåd när automatvapen avfyrades i ett bostadsområde i Nacka.

Natten till den 28:e augusti avfyrades skott från automatvapen in i en lägenhet i Råcksta i nordvästra Stockholm.

18-åriga gymnasieeleven Ndella sköts till döds i skottlossningen – men polisen misstänker att hennes 33-årige nyblivne make var den egentliga måltavlan.

Maken har en historik av grov kriminalitet och han kom ut från sitt senaste fängelsestraff i våras. Uppgiftslämnare har beskrivit honom som en person med ”många fiender”.

Ndella sköts till döds i skottlossningen i Råcksta. Foto: Privat / Privat

Span tappade bort taxibilen

Efter mordet i Råcksta har polisen följt 33-åringen nära eftersom man befarar en eskalering av våldet. På en presskonferens på måndagen sa polisens gängexpert Gunnar Appelgren:

– Vi fokuserar på personer som befinner sig i kriminella nätverk som är våldsamma, och de som just nu befinner sig i en röd konflikt där risken för dödligt våld är störst. Där fokuserar vi våra spaningsresurser och yttre resurser.

Enligt uppgifter till Expressen hade polisen aktiva spaningsresurser på 33-åringen även i söndags kväll. 

När han och två andra män hoppade in i en taxi följde polisen efter – men under färden som gick till en adress i Nacka tappade spanarna bort taxibilen.

Kort därefter skedde nästa skottlossning.

Taxichaufför och boende sköts

För andra gången på elva dagar försökte hittills okända gärningsmän mörda 33-åringen med automatvapen. 

Även denna gång klarade han sig oskadd – men de förlupna kulorna gjorde stor skada.

Taxichauffören träffades av ett skott i ryggen. En annan person som befann sig i en närliggande bostad träffades av ett skott. De är kvar på sjukhus och beskrivs fortfarande som allvarligt skadade.

Under skottlossningen sköts ytterligare kulor in i flera andra lägenheter utan att resultera i några personskador.

Enligt uppgifter till Expressen lurades 33-åringen till platsen i tron om att han skulle få upplysningar om mordet på hustrun Ndella.

Polisen: ”Samarbetar inte”

– Vi kan konstatera att det mord som genomfördes i Råcksta för en tid sedan hade samma mål som den skjutning som inträffade i Nacka. Samma person, sa polisområdeschef Carolina Paasikivi på måndagen.

Enligt uppgifter till Expressen ska gärningsmännen ha flytt brottsplatsen i Nacka i en Audi. Den söks nu av polis. Inga gripanden har gjorts. Polisen vädjar efter tips från allmänheten.

– Vi har en bra bild av vilka som är inblandade i de här konflikterna, deras avsikt och deras förmåga. Men oavsett om de är offer eller gärningspersoner i de här händelserna så samarbetar de inte med oss, har polisområdeschef Carolina Paasikivi sagt.