Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens infiltratör fick över 500 000 kronor i godispåse

Statistik från Brå.
Polisen går igenom delar av beslaget.
Foto: Polisen / Polisen
Infiltratören fick över en halv miljon i 500-lappar i en godispåse.
Foto: Polisen / Bild från polisens förundersökning.
Infiltratören fick över en halv miljon i 500-lappar i en godispåse.
Foto: Polisen / Bild från polisens förundersökning.

Polisen har under flera år infiltrerat ett nätverk av narkotikasmugglare med bas i Portugal.

Nu åtalas två svenska män för synnerligen grova narkotikabrott. 

– Det tog inte många minuter in i vårt första möte innan de började prata om narkotika, säger infiltratören ”Ivan” i förhör, rapporterar Dagens Nyheter.  

Polisen har, för första gången sedan 2010 – åtminstone som är känt utåt – använt en infiltratör för att komma åt brottslingar, vilket DN var först att rapportera om i höstas.  

”Ivan” bads redan vid den första kontakten med en av männen 2017 om hjälp att ordna transport av kokain, vilket han avböjde. Men ett par år senare, i februari 2020, rattade en tysk tullkriminalare en lastbil med 388 kilo cannabis genom Europa. 

Samtidigt hade en annan infiltratör fått i uppdrag att befinna sig i en liten kvartersbutik i Uppsala. Där fick han ”Ivans” betalning i en godispåse, sammanlagt 538 500 kronor i 500-lappar. 

Nu åtalas två män, misstänkta för att ligga bakom smugglingen. De ska ha köpt, transporterat och överlåtit narkotikan från Spanien till Kungsängen norr om Stockholm.

Polisens undercoverpolis tar emot närmare en halv miljon i 500-lappar som betalning för “Ivans” narkotikasmuggling.
Foto: Polisen

Greps vid tillslag i Portugal 

Männen greps vid ett tillslag i Portugal samma dag som narkotikan beslagtogs i Sverige i april 2020. 

– Vi har lyckats stoppa narkotikan från att komma ut på den svenska marknaden och tagit nästan 400 kg cannabis i beslag. Vi har belägg för att de misstänkta männen har organiserat hela narkotikahanteringen. Upplägget har liknat ett internationellt företag som handskas med narkotika, säger kammaråklagare Sara Nilsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som leder förundersökningen i ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

En 25-årig man har tidigare dömts för att han tagit emot och hanterat narkotikan i Sverige. 

Männens advokater har inte fått uttala sig. De menar dock att polisen ägnat sig åt otillåten brottsprovokation, skriver DN. 

Man häktad misstänkt för våldtäkt och människorov

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.